Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Melodia Bazhyla, Olika i Patryka (Komentowanie)

Recommended Posts

• 1 month później...
W sumie założenia są piękne.Wydaje mi się,że Melodia za 370.000 to darmo ale być może realnie - kwestia jakie ceny materiałów i robocizny uwzględniłeś.Ja liczę 470.000 ( oczywiście sprawę podraża pompa ciepła ).

Szczerze życzę powodzenia i zmieszczenia się w kosztach.Tak jak pisałem surowy otwarty przekroczyłem o 8% ale miałem kosztorys niezależny.Na resztę wszystko jest "na oko" i tu pewnie będą większe przekroczenia.

Widzę,że pozycje są wzięte z kwitu mBanku.

Pełną parą to ruszą murarzę - niestety ja nie znam się na tym fachu, więc sie nie podejmuję. Na razie to sobie wymieniliśmy fitness na łopaty :). Z humusikiem było ciężko ponieważ musieliśmy ziemię rozwozić po działce (mój kawałek księżycowy), a do tego masa korzeni przez które musieliśmy sie przedzierać. Teraz idzie gładko - w piachu kopie się całkiem przyjemnie.

• 3 months później...
  • 1 month później...
Zastanów się nad spiżarką!Chyba i tak mówię za późno.Patrząc teraz na kuchnię dziękuję rodzinie i majstrowi że mnie od niej odwiedli.Kuchnia z "projektową spiżarką" jest makabrycznie mała.Nawet teraz nie wydaje mi się że mam za dużo blatu.Mam natomiast przestzreń.Nie dziwię się Tobie że masz poczucie "małości"niektórych pomieszczeń.Postaram się niedługo opublikować kilka zdjęc wnętrza,sam zobaczysz.

• 2 weeks później...
Na dole mam zamiast wanny natrysk,bidet,klop i dwie umywalki z szafką na dole - spokojnie miejsca wystarczy chyba że jakąś kamasutrę chcesz zastosować.Natomiast u góry wanna pod skosem to poroniony pomysł.Koniecznie wywal drzwi i przenieś je do pokoju obok-taka garderoba a w ich miejsce wstaw wannę chyba że masz wzrost Kaczyńśkich wtedy spoko.A spiżarkę rozwal :lol: .....wspomnisz moje słowa.

• 1 month później...

Bazhyl ladnie ta twoja Melodia wyglada-szkoda ze tak rzadko piszesz :( ja tez zastanawiam sie nad tym projektem ale bede chciala go nieco poszerzyc ,przeniesc schody na sciane kotlowni (zlikwidowac do niej wejscie z domu)oraz zrobic wykusz prostokatny.Nie wiem co jeszcze z tego wyjdzie czy dadza mi zgode na te zmiany i wogole kiedy rusze z budowa :(

Do tej pory nikt nie robil w Melodii schodow wylewanych(moze sie nie mieszcza?) a mi bardzo podobaja sie takie betonowe z trepami z drewna wiec dlatego kombinuje ,kombinuje,kombinuje :D

Trzymam kciuki za twoja budowe obys zmiescil sie w kosztorysie bo to tez podnosi mnie na duchu :D

Pozdrawiam

Piszę z rzadka, ponieważ z jednej strony zarabiam ciężko na wybudowanie Melodii, z drugiej zajmuje się dzieckiem, a z trzeciej robię wszystko by położyć dach przed zimą. Niebawem 8-9 listopada, mam urlop, więc postaram się trochę nadrobić zaległości. Melodia do dnia dzisiejszego wydaje mi się trafionym projektem, oczywiście wszystko zależy od tego, czego oczekujesz, wiele nie zmieniałem (łazienka na poddaszu na garderobę, taras prostokątny, technologia, wyjście na taras z małego pokoju), nawet ustawienie względem stron świata jest kiepskie - taras mam na NE. Przenoszenie schodów na ścianę kotłowni... hm kwestia gustu :). Schody wylewane moim zdaniem powinny się zmieścić, oczywiście będą miały kształt zbliżony to tych w projekcie.

:D Doskonale to rozumiem.Ja mam wjazd od zachodu i jeszcze zastanawialam sie nad domem Lawenda z http://www.domnahoryzoncie.pl bo ma on salon wlasnie od frontu.Co do schodow to mysle ze nie beda wygladaly najgorzej przy kotlowni tyle ze chyba beda bardziej strome.Jeszcze zobacze skoro poszerze dom to moze rzeczywiscie zmieszcza sie wylewane w oryginalnym miejscu.

Zycze powodzenia w dokonczeniu stanu surowego przed zima-bedzie oko cieszyl taki domek juz prawie w calej krasie :D

• 2 weeks później...

Zazdroszczę zieleni, jednak tylko pod kątem budowy :). Kolejny tydzień ma być a całym kraju niezły, wstępnie murarz będzie mi dalej ciągnął kominy (klinkier) i kończył wieńce.

Słup od frontu będzie dokładnie taki sam jak z tyłu. Szalunek stoi obok słupa i czeka na ponowne zabetonowanie :).

• 3 months później...
  • 2 months później...

Hej

Coraz bardziej twoj domek wyglada jak na rysunku w projekcie-wielkie gratulacje-jest sliczny.

Jakie masz wrazenia odnosnie salonu i wykuszu?Czy budujac jeszcze raz poszezylbys wykusz?Pytam bo zastanawiam sie nad poszezeniem go do 130 cm i przesunieciem bardziej w strone salonu (tylko on i tak jest nieco krotkawy :( )

Mam jeszcze troche niedyskretne pytanie odnosnie kosztow-chyba jednak ten twoj kosztory byl bardzo zanizony bo cos malo mi sie wydaje za SSZ 130 tys :wink:

Mam nadzieje ze znajdziesz chwilke na uzupelnienie dziennika i zamiescisz kilka fotek z wnetrza oraz moze Melodia pokaze swoj front?

Pozdrawiam i zycze szybkiego wykanczenia tego cudenka :D

Dzięki za gratulację, również cieszymy się, że już powoli zbliżamy się do wykańczania - miejmy nadzieję, że sie przy tym nie wykończymy :).

Nie poszerzyłbym wykuszu - jeszcze nie mam tam stołu, który żona sobie wybrała, ale wymiarami powinno pasować - mam wrażenie, że poszerzając wykusz straciłbym taką bryłę jaką chcę mieć - czyli zaprojektowaną. Na pewno nie przesunąłbym wykuszu do tyłu.

Co do kosztów - przestałem to liczyć - przyznaję się ale poddałem się. Jedynie mogę szacować całość - na dzień dzisiejszy szacuję, że wydałem na budowę około 200 000 - stan surowy zamknięty bez kotłowni i kaloryferów, ocieplone poddasze, wylewki, tynki, doprowadzony gaz, prąd, szambo, woda, instalacja alarmowa etc.

Myślę, że nie jest najgorzej - kosztorys był w całości wykonany pod bank.

Niebawem umieszczę kolejne foty, jednak z frontu mam górę ziemi ponieważ gaz mam wprowadzany w dwóch punktach (przez spiżarkę i do kotłowni), więc jest dość duży wykop.

Bazhyl nawet nie wiesz jak mi pomogles swoja odpowiedzia i podniosles na duchu-zyczylabym sobie tez zamknac sie w podobnej kwocie jak u Ciebie :D

Maz po przeczytaniu Twojej odpowiedzi wkoncu zgodzil sie na budowe tego domku-hurrrrrrrrrrra. :D

Zdaje sobie sprawe ze moja budowa w przyszlym roku bedzie nieco drozsza ale licze tez na to ze nie buduje sie w miescie tylko na wsi wiec i robocizna tez nie powinna byc z kosmosu :wink: Na Twoim przykladzie widac ze mozna w sesnownych pieniadzach wybudowac piekny domek :lol:

Bede z niecierpliwoscia czekac na kolejne foty i jeszcze raz dziekuje za wszystkie sugestie i info.