cinmar 13.03.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Witam, własnie zamierzam kupić działkę budowlaną i po paru dniach googlania staram się zebrać do kupy formalności jakich należy dopełnić przed i w trakcie zakupu działki. Tak wieć, znalazłem wymarzoną działke oraz mamy bank w którym chcę wziąść kredyt i co dalej... A) Sprawdzam stan prawny działki 1. Sprawdzam w planie zagospodarowania w urzędzie gminie czy działka jest na pewno przeznaczona pod budownictwo 2. Składamy wniosek w urzędzie gminy o wydanie wyciągu i częsci graficznej miejscowego planu zagospodarowania - tutaj mogę się bliżej zapoznać z aktualnym planem co do naszej upatrzonej działki 3. Składam wniosek w wydziale geodezji miejscowego starostwa o wydruk z ewidencji w którym znajdziemy dokładne dane takie jak: - dokładne położenie działki i jej granic - powierzchnię działki - klasy gruntu - numer księgi wieczystej dla nieruchomości - nazwę właścicieli - wartość nieruchomości 4. Składam wniosek w tym samym urzędzie o wyrys i wypis z operatu ewidencyjnego (wydruk komp i mapka graficzna), wgląd do dokumentacji. 5. Wydział ksiąg wieczystych sądu rejonowego - tutaj muszę się zapoznać z takimi danymi jak: Dział I - położenie nieruchomości(dokładny adres) - numer obrębu ewidencyjnego i działki ewidencyjnej - powierzchnia nieruchomości - rodzaj nieruchomości - prawa rzeczowe związane z nieruchomością (np. służebność) Dział II - Dane właściciela/właścicieli nieruchomości Dział III (ograniczone prawa działki) -prawo pierwokupu działki -prawo dzierżawy działki -prawo przejazdu i przechodzenia przez naszą działkę -prawo nieodpłatnego użytkowania działki Dział IV -jeśli istnieje dług zaciągniety przez właściciela zabezpieczony tą działką to istnieje tutaj wpis -> tzw. hipoteka 6. Warto również sprawdzić w wydziale ksiąg wieczystych czy nie wpłynął jakikolwiek nowy wniosek. B) Jeśli stan prawny mnie zadawala to podpisuję umowę przedwstępną z właścicielem - kwestię zadaków/zaliczek pomijam.. C) Kompletuje dokumenty dla banku 1. Dokumenty dokumentujace moje dochody 2. Wypis z rejestru gruntów i budynków dotyczącego działki 3. Decyzja o warunkach zabudowy ALBO plan zagospodarowania przestrzennego 4. Odpis z księgi wieczystej 5. Wycena nieruchomości 6. Umowa przedstępna D) Kredyt zostaje nam przyznany E) udaje sie do notariusza wraz z właścicielem i podpisujemy umowę notarialną sprzedaży działki F) Umowa notarialna zostaje przekazana bankowi i bank uruchamia kredyt przelewając pieniądze na konto sprzedającego Teraz mam parę pytań: 1. Kiedy należy złożyć wniosek o nowy wpis do księgi wieczystej (nowy właściciel, hipoteka) 2. Czy są jeszcze jakieś kroki, formalności jakich należy dopełnić ? (podatki, etc.) 3. Jakie orientacyjne opłaty mogą się wiązać z poszczególnymi krokami ? (oczywiście pomijam cene działki ) Bede bardzo wdzieczny za wszelką pomoc ! Dzieki, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 22.03.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 1. Kiedy należy złożyć wniosek o nowy wpis do księgi wieczystej (nowy właściciel, hipoteka) To zrobi za Ciebie notariusz tzn. wyśle odpowiednie dokumenty i powiadomienie o wpisaniu Ciebie jako właściciela dostaniesz pocztą. (za to między innymi płacisz przy sporządzaniu aktu notarialnego) Jeśli chodzi o obciążenie hipoteki to w sądzie musisz wypełnić wniosek o wpis do hipoteki. Coś tam się chyba płaci.... 200zł za hipotekę zwykłą i 200zł za hipotekę kaucyjną o ile mnie pamięć nie myli. Bank co prawda otrzymuje informację że hipoteka została obciążona ale i tak wymaga wypisu z tej księgi to taki mały smaczek Nie wiem w jakiej walucie bierzesz kredyt ? Ja brałem we frankach i akurat tego dnia był dobry kurs tak więc zbywca działki dostał na konto trochę więcej w przeliczeniu na złotówki. Warto mieć tą kwestię "dogadaną" bo jeśli nie będzie chciał zwrócić nadwyżki to bank nic nie może zrobić w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts