Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka na kredyt - niezbędne formalności w krokach

cinmar

Recommended Posts

Witam, własnie zamierzam kupić działkę budowlaną i po paru dniach googlania staram się zebrać do kupy formalności jakich należy dopełnić przed i w trakcie zakupu działki.

Tak wieć, znalazłem wymarzoną działke oraz mamy bank w którym chcę wziąść kredyt i co dalej...

A) Sprawdzam stan prawny działki

1. Sprawdzam w planie zagospodarowania w urzędzie gminie czy działka jest na pewno przeznaczona pod budownictwo

2. Składamy wniosek w urzędzie gminy o wydanie wyciągu i częsci graficznej miejscowego planu zagospodarowania - tutaj mogę się bliżej zapoznać z aktualnym planem co do naszej upatrzonej działki

3. Składam wniosek w wydziale geodezji miejscowego starostwa o wydruk z ewidencji w którym znajdziemy dokładne dane takie jak:

- dokładne położenie działki i jej granic

- powierzchnię działki

- klasy gruntu

- numer księgi wieczystej dla nieruchomości

- nazwę właścicieli

- wartość nieruchomości

4. Składam wniosek w tym samym urzędzie o wyrys i wypis z operatu ewidencyjnego (wydruk komp i mapka graficzna), wgląd do dokumentacji.

5. Wydział ksiąg wieczystych sądu rejonowego - tutaj muszę się zapoznać z takimi danymi jak:

Dział I

- położenie nieruchomości(dokładny adres)

- numer obrębu ewidencyjnego i działki ewidencyjnej

- powierzchnia nieruchomości

- rodzaj nieruchomości

- prawa rzeczowe związane z nieruchomością (np. służebność)

Dział II

- Dane właściciela/właścicieli nieruchomości

Dział III (ograniczone prawa działki)

-prawo pierwokupu działki

-prawo dzierżawy działki

-prawo przejazdu i przechodzenia przez naszą działkę

-prawo nieodpłatnego użytkowania działki

Dział IV

-jeśli istnieje dług zaciągniety przez właściciela zabezpieczony tą działką to istnieje tutaj wpis -> tzw. hipoteka

6. Warto również sprawdzić w wydziale ksiąg wieczystych czy nie wpłynął jakikolwiek nowy wniosek.

B) Jeśli stan prawny mnie zadawala to podpisuję umowę przedwstępną z właścicielem - kwestię zadaków/zaliczek pomijam..

C) Kompletuje dokumenty dla banku

1. Dokumenty dokumentujace moje dochody

2. Wypis z rejestru gruntów i budynków dotyczącego działki

3. Decyzja o warunkach zabudowy ALBO plan zagospodarowania przestrzennego

4. Odpis z księgi wieczystej

5. Wycena nieruchomości

6. Umowa przedstępna

D) Kredyt zostaje nam przyznany

E) udaje sie do notariusza wraz z właścicielem i podpisujemy umowę notarialną sprzedaży działki

F) Umowa notarialna zostaje przekazana bankowi i bank uruchamia kredyt przelewając pieniądze na konto sprzedającego

Teraz mam parę pytań:

1. Kiedy należy złożyć wniosek o nowy wpis do księgi wieczystej (nowy właściciel, hipoteka)

2. Czy są jeszcze jakieś kroki, formalności jakich należy dopełnić ? (podatki, etc.)

3. Jakie orientacyjne opłaty mogą się wiązać z poszczególnymi krokami ? (oczywiście pomijam cene działki :) )

Bede bardzo wdzieczny za wszelką pomoc !

Dzieki,

Marcin

• 2 weeks później...
Gość jotpe

1. Kiedy należy złożyć wniosek o nowy wpis do księgi wieczystej (nowy właściciel, hipoteka)

To zrobi za Ciebie notariusz tzn. wyśle odpowiednie dokumenty i powiadomienie o wpisaniu Ciebie jako właściciela dostaniesz pocztą. (za to między innymi płacisz przy sporządzaniu aktu notarialnego)

Jeśli chodzi o obciążenie hipoteki to w sądzie musisz wypełnić wniosek o wpis do hipoteki. Coś tam się chyba płaci.... 200zł za hipotekę zwykłą i 200zł za hipotekę kaucyjną o ile mnie pamięć nie myli.

Bank co prawda otrzymuje informację że hipoteka została obciążona ale i tak wymaga wypisu z tej księgi :) to taki mały smaczek :)

Nie wiem w jakiej walucie bierzesz kredyt ? Ja brałem we frankach i akurat tego dnia był dobry kurs tak więc zbywca działki dostał na konto trochę więcej w przeliczeniu na złotówki. Warto mieć tą kwestię "dogadaną" bo jeśli nie będzie chciał zwrócić nadwyżki to bank nic nie może zrobić w tej kwestii.