Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Przymierzam sie do stawiania scian domu (fundamenty i piwnice zostaly juz zrobione z betonu w zeszlym roku).

Sciany beda robione w technologii dwuwarstwowej, bloczki z betonu komorkowego + styropian + oczywiscie tynki.

Mam tylko pewna "zagwozdke" - istnieje ryzyko, ze nie zdaze przykryc całości dachem w tym roku domu (finanse i ekipa).

Planuje wiec w najgorszym razie w tym roku postawic sciany parteru z BK, nie ocieplać ich na razie i wylać strop parteru z betonu - i chyba tyle, reszta jak wygram w totka ;) Na zime zabezpiecze strop jako tako przed śniegiem i wodą żeby sie za bardzo do srodka nie lało, podobnie z otworami okiennymi.

Martwie sie tylko, czy goła sciana z betonu komorkowego nie bedzie nasiakac wodą i niszczyc sie przez to (mróz, pleśnie itp). Jak sadzicie? Ew. jak można w miare prosto zabezpieczyc sciany przed wilgocią?

https://forum.murator.pl/topic/74332-beton-komorkowy-a-wilgo%C4%87/

• 2 weeks później...

hej,

mialem dokladnie identyczny temat ;-) ....

proponuje ci nie ocieplac scian, niech przyjmuja wode i ja oddaja (jesli cos latwo ja bierze, to tez latwo ja odda), oczywiscie mrozy moga spowodowac odpryski materialu, ale to nie jest krytyczne.

jasli masz chudy beton w srodku, to zabezpiecz otwory okienne i otwor w stropie, zeby sie na chudziaka woda nie lala, ja radze pozostawic piasek, niech sie ubija przez ten czas.

pozd.

Jacek

https://forum.murator.pl/topic/74332-beton-komorkowy-a-wilgo%C4%87/#findComment-1692524