siarakiri 13.03.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Witajcie, Przymierzam sie do stawiania scian domu (fundamenty i piwnice zostaly juz zrobione z betonu w zeszlym roku). Sciany beda robione w technologii dwuwarstwowej, bloczki z betonu komorkowego + styropian + oczywiscie tynki. Mam tylko pewna "zagwozdke" - istnieje ryzyko, ze nie zdaze przykryc całości dachem w tym roku domu (finanse i ekipa). Planuje wiec w najgorszym razie w tym roku postawic sciany parteru z BK, nie ocieplać ich na razie i wylać strop parteru z betonu - i chyba tyle, reszta jak wygram w totka Na zime zabezpiecze strop jako tako przed śniegiem i wodą żeby sie za bardzo do srodka nie lało, podobnie z otworami okiennymi. Martwie sie tylko, czy goła sciana z betonu komorkowego nie bedzie nasiakac wodą i niszczyc sie przez to (mróz, pleśnie itp). Jak sadzicie? Ew. jak można w miare prosto zabezpieczyc sciany przed wilgocią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 24.03.2007 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 hej, mialem dokladnie identyczny temat .... proponuje ci nie ocieplac scian, niech przyjmuja wode i ja oddaja (jesli cos latwo ja bierze, to tez latwo ja odda), oczywiscie mrozy moga spowodowac odpryski materialu, ale to nie jest krytyczne. jasli masz chudy beton w srodku, to zabezpiecz otwory okienne i otwor w stropie, zeby sie na chudziaka woda nie lala, ja radze pozostawic piasek, niech sie ubija przez ten czas. pozd. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 25.03.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Jeśli dobrze zabespieczysz to bie będzie problemu, znajomy tak zrobil w zeszłym roku. Zasłonisz otwory okienne i drzwiowe i z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.03.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Jak nie masz kasy na przykrycie dachem to robienie kondygnacji jest bez sensu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts