lolomama 13.03.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Widząc, że wielu forumowiczów zdecydowało się założyć dzienniki budowy, ja również zakładam swój - dziennik lolomamy. W październiku 2006r. zakupiliśmy działkę - 1.200m2. W lutym uprawomocniło się nasze pozwolenie na budowę. Dnia 5 marca 2007r. nasza ekipa zjawiła się na działce, był też koparkowy, by zrobić wykop. Zaczął i powiedział, że nie będzie kopać, bo za mokro. Ale lipa. Po tygodniu - 12 marca ekipa wróciła - koparkowy też i zaczął kopać. I znowu to samo - glina w podłożu. Ale wykop został zrobiony - a w nim miejscami stoi woda. Budowlaniec naradził się z kierownikiem budowy - trzeba trochę poczekać, az woda odparuje, potem zrobić podsypkę pod ławy i je poszerzyć. A więc zmonu CZEKAMY . Do konca tego tygodnia ma być pogoda (bez deszczu), więc mam nadzieję, że w piątek wróci ekipa. Mąż - pesymista - mówi, że w poniedziałek. Domek budujemy taki: Kliknij tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 13.03.2007 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Dzisiaj po południu z mężem byłam na działkce. I to co zobaczyłam przyprawiło mnie o mdłości: wody jest jeszcze więcej . Mąż zadzwonił do murarza - ten powiedział, że trzeba czekać aż woda napłynie do wykopu - potem on zrobi odprowadznie do rowu na granicy działki i woda odpłynie z wykopu. Ciekawe, kiedy to nastąpi. ja chcę, żeby zaczęli w końcu coś robić - a konkretnie ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 14.03.2007 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 dzisiaj rano ponownie byłam na działce. Woda jak była tak jest. Niczego innego nie można było się spodziewać. Murarz ma przyjechac w sobotę i porobic odprowadzenia do rowu. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 22.03.2007 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Wczoraj ekipa zaczęła robić na naszej budowie - nie ma już wymówek, bo na sąsiedniej działce chłopaki robią i jakoś z wodą sobie radzą. Woda z wykopu wypompowana, dzisiaj przyjechały deski szalunkowe i żwir na podsypke, ławy będziemy mieć poszerzone do 80 cm z uwagi na teren. Murarz chce na sobotę zamówić gruchę z betonem. Nie bardzo chce mi się wierzyć, ale dzisiaj rano na budowie w wykopie robiło ośmiu ludzi, więc może mu się uda. Oby. Dzisiaj mam już lepszy chumor, ale jeszcze kilka dni temu chciałam ta ekipę wywalić na zbity ....... Gdyby nie ta sytuacja na rynku (brak wszystkiego także ekip) to bym tak zrobiła. A tak niestety muszę być zdana na nich. Ale mam nadzieję, że dalej pójdzie już lepiej. To przecież ekipa z polecenia. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 22.03.2007 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Po południu byłam na budowie - prawie wszystkie ławy zaszalowane, żwir przywieziony na podsypkę. Zbrojenie powiązane - czeka na wrzucenie do rowów. Tak więc grucha na sobotę nie jest abstrakcją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 23.03.2007 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Jest piątek, wieczór - piję sobie wino z mężem - dzisiaj zostały zalane ławy - pod nasz dom. Jeszcze w poniedziałek był nie wierzyła, gdyby mi ktoś powiedział, że na koniec tygodnia będę miała ławy. A jednak. Murarz na wrócić pod koniec przyszłego tygodnia - ma stawiać ściany fundamentowe. Może jednak uda się wprowadzić na gwizdkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 27.03.2007 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Dzisiaj zadzwoniłam do BAT-a w sprawie bloczków betonowych, chciałam domówić jeszcze 200 szt. bo obawiam się, że mi zabraknie. Murarz chce wejść na koniec tygodnia więc mówię Pani w Bacie o transporcie, że jeszcze zadzwonię i jej powiem na kiedy. A ona mi na to, że już mnie zapisze, bo jest problem. Na czwartek jest już cały dzień zajęty, ale może na doczepkę da radę przywieźć moje bloczki, jak nie to na piątek, ale to też trzeci transport z rana. Tak więc mogą być one w piątek dopiero w południe. Ale mój murarz będzie wymyślał, jak on i jego ludzie będą na budowie, a bloczków jeszcze nie. Tak swoją drogą to, że z materiałami jest problem to wiem, ale że z transportem - to już przesada.Mam nadzieję, że bloczki dojadą w czwartek i w pątek rano murarz zacznie robić. Pozostaje mi czekać i być dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 31.03.2007 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Wczoraj, w piątek murarz zaczął stawiać fundament. Dostał 700 szt. bloczków na dzień dobry i po południu dzwoni, że na sobotę chce co najmniej 700 szt., bo nie będzie miał z czego murować. To jest problem, bo transport jest zamówiony, ale na poniedziałek. Ile nerwów kosztowało mnie załatwienie transportu na sobotę, ale sie udało . dojechało 1.000 szt. bloczków. dzisiaj po południu pojechaliśmy z mężem na budowę - idzie im jak burza - jak będą robić w takim tempie to jest szansa, że w poniedziałek skończą, ale obawiam się, że ok 200 szt. bloczków zabraknie i będę musiała dokupić. Ciekawe, czy dostanę. Na poniedziałek murarz chce tez mieć styropian bo ocieplenia fundamentów i inne potrzebne do tego drobiazgi. I tak na te drobiazgi ulatniają się tysiące zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 02.04.2007 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Dzisiaj byłam na działce - praca wre, aż miło popatrzeć. Jutro skończą murować, bo dzisiaj zabrakło im bloczków i musieli jechać do domu. Szkoda. Jutro będą mieć pozostałe bloczki - zamówiłam. Były. Jutro tez mają ocieplać fundament. Do świąt chcą skończyć. Ach, już cienko bez tego kredytu. Wciąż czekamy i czekamy. Podobno ma byc decyzja do świąt. Zobaczymy. tylko do świąt damy rade pociągnąć za to co mam jeszcze zostało. Potem ten kredyt MUSI BYĆ. Bo jak nie to staniemy z budową i majster pójdzie na inną, a szkoda by było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 04.04.2007 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Dzisiaj rano odwiedziałam na działce moich "budowlanców" - kończą ocieplać fundament i bedarobić drenaż - dzisiaj chcą go skończyć i zasypać żwirem i kamieniami (dlaczego to tyle kosztuje? ). Na tym etapie skończą pracę i przyjdą dwa tygodnie po świętach zasypać fundament, wylać hudziak, wyrównać działkę (te góry gliny ). Potem ściany (niech ten czas szybciej leci, chociaż z drugiej strony nie mamy jeszcze kredytu ). Ale będzie dobrze - chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 05.04.2007 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Dzisiaj rano byłam na działce - część działki wyrównana, ziemia do fundamentów w części nawieziona - czeka na załadowanie do wykopu (ale to za ok. 1,5 tygodnia). Działka wyglada zupełnie inaczej niż z tymi górami piachu. Aż miło popatrzeć. Gdzie ten kredyt???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 10.04.2007 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 W piątek zawiozłam ostatni dokument do banku - kredyt na być w tygodniu po świętach. Oby był, bo murarz wchodzi ok. 20 kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 12.04.2007 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 dzisiaj miałam telefon od pana P. z banku. Stwierdził, że analityk nie dopatrzył się, że mamy samochód i chce wyjaśnień i potwierdzenia, że jest on rozliczany w ramach firmy. Mail wyjaśniający został przeze mnie wysłany. Teraz nadal czekam na decyzję. Zaczęłam warczeć na pana, że mieli te papiery od 4 tyg. i teraz dopiero sie dopatrzyli, że czegoś im brakuje, coś jest niejasne. A on mi na to, że jest ładna pogoda i nie mam się irytować. . Ciekawe, z czym zadzwoni jutro. Murarz wchodzi do nas we wtorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 16.04.2007 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 W piątek pan P. z banku zadzwonił - powiedział, że kredyt już jest i że zamawia umowę - będzie poniedziałek, wtorek (dzisiaj jeszcze nie było telefonu od pana P. ). Murarz dzisiaj potwierdził, że wchodzi we wtorek, ale ma problem z koparkowym, bo ten co u nas robił jest zajęty, więc poszuka innego, ale nie wie czy znajdzie i za ile (ja z dnia na dzień nic nie wykombinuję). mam nadzieję, że koparkowy będzie - zasypie fundament i dalej do roboty - niech będzie wreszcze ten magiczny stan "zero". . Mój synek przeziębiony, ja też. Zachciało się nam jechać w niedzielę nad morze - dzisiaj są tego efekty. Po pracy idę z nim do pediatry, oby ten katar nie przerodził się w nic innego. Nic mi się nie chce a do roboty dużo (w pracy). Na budowie też się zaraz zacznie. Pozostaje mi iść dzisiaj wcześnie spać z GRIPEKSEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 18.04.2007 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Wczoraj murarz zasypał fundament i ubił piach. Wyrównał dzialkę, wykopał studnię do drenażu, ułożył kręgi. Kazał dzisiaj polać fundament. W czwartek ma być wylewany chudziak. W piątek wchodzi by zacząć murować ściany. Dzisiaj jedziemy z mężem wreszcie podpisać umowę kredytową. , transza będzie uruchomiona w piątek. Z wieści zdrowotnych to nadal jestem przeziębiona - gripeks mym przyjacielem jest . Mój synek też kichający (bardzo smakują mu syropki zapisane przez pediatrę ). Oby do piątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 18.04.2007 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 http://images20.fotosik.pl/240/174e168734449132med.jpg http://images20.fotosik.pl/240/de67aab1e7233966med.jpg http://images21.fotosik.pl/186/8141c26a3850f1e3med.jpg http://images20.fotosik.pl/240/7eabcdb1e1ce9f80med.jpg http://images21.fotosik.pl/186/71e5940e2fc527d9med.jpg http://images20.fotosik.pl/240/86ef72f3840860d1med.jpg http://images20.fotosik.pl/240/d775985543221fabmed.jpg http://images20.fotosik.pl/240/28503ad2f30740cfmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 18.04.2007 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Dzisiaj mam wielkiego lenia, ale wkleiłam zdjęcia (trochę już nie akutalne - fundament już zasypany). Wraszcie podpisaliśmy umowę kredytową - w piątek będzie pierwsza transza. Nareszcie . Z tematów zdrowotnych - bez zmian. Nadal kichamy i prychamy, ale na budowę jeżdzę codziennie. Nie mogę się powstrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 25.04.2007 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 W sobotę zaczęli u nas robić ściany. Co za radość. We wtorek skończyli ściany zewnętrzne. Dzisiaj robią szalunki na wieniec i po połuniu ma być grucha, by zalewać wieniec oraz ławy pod tarasy. Na budowie pracuje 8 ludzi, więc teraz to idzie piorunem. Dzisiaj mają dojechać komiony. Jutro murarz chce je pomurować i zrobić fundamenty pod tarasy. Jutro też ma przyjechać drewno na strop. W poniedziałek będą go kłaść. Teraz ta nasza budowa cieszy oko - kasy aż tyle nie idzie, a efekty widać. Stan zerowy kosztował 50 tys. . Jak się chciało budować to trzeba ponosić wydatki. Może wieczorem zdopinguję się do zrobienia zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 26.04.2007 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 I znowu są problemy. W lutym zostawiłam w tartaku oryginał projektu i zamówiłam drewno na kwiecień. W ubiegłym tygodniu zadzwoniłam do tartaku, że na czwartek na przyjechać strop. Wczoraj facet dzwonił, że będzie dzisiaj ok 15-tej ze stropem. Dzisiaj mąż powiedział mu, że drewno na dach chcemy, by dowiózł w środę, a on na to że przydałoby mu się zestawienie drewna (nie ma w projekcie, bo zmienialiśmy konstrukcję dachu z wiązarów na krokwie). Jak rozmawiałam z nim w lutym, to mówił, że z uwagi na zmiany chce oryginał, bo sobie to policzy. Z tego wnika, że dopiero się za to zabiera - mamy koniec kwietnia. Oczywiście drewno nie dojechało dzisiaj - bedzie w poniedziałek a dach najwcześniej na przyszłą sobotę. Murarz się wkurza, bo cieśle są gotowi, a drewna nie ma. Ciekawe, czy to drewno będzie dobrze docięte. Zawsze coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 29.04.2007 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Mąż zdopingował mnie do wklejenia zdjęć. http://images21.fotosik.pl/227/24d3ddba7da7e845med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts