lolomama 29.04.2007 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 I jeszcze:http://images21.fotosik.pl/227/c9a94909c54a91f1med.jpghttp://images21.fotosik.pl/227/a88e750d6e7f5cddmed.jpghttp://images20.fotosik.pl/282/40f4a5a09ebb6fafmed.jpghttp://images21.fotosik.pl/227/a7ca03e92504f0bamed.jpghttp://images20.fotosik.pl/282/213118ea7546860fmed.jpghttp://images21.fotosik.pl/227/17da400b2680d7a6med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 29.04.2007 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Na tym etapie mamy jeszcze kominy do wysokości parteru oraz ławy i bloczki betonowe pod tarasy. Wczoraj była u nas impreza - mój synek skończył roczek. Był tak oszołomiony ilością prezentów, że dzisiaj dał mam pospać do 8:30 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 30.04.2007 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Nowy tydzień - nowe kłopoty. Dlaczego nie mozna budować bez nich? Rano miało dojechać drewno (na strop). Ok. 11 tej dzwoni murarz, że nie przywieźli mu wszystkiego i to co jest jest za wąskie . jak na dachu ma być dachówka to te dechy nie wytrzymają (na początku mielismy wiązary dachowe, ale w trakcie zmian do projektu zrobiliśmy z nich strop drewniany i dach - zwykłe krokwie, bo chcielismy mieć pomieszczenie gospodarcze). Na dzialkę przyjechał kierownik (wezwany przeze mnie - bo murarz sieje panikę). Stoja obaj nad projektem i mówią, że jest zle przeliczony. . Ustaliliśmy, że pośrodku dajemy zamiast ściany 12 - 24. a nad dachem będą myśleć. teraz do końca tygodnia mają zrobić tę ścianę 24 i wieniec nad nią, potem dopiero strop. Znowu poslizg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 02.05.2007 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Wczoraj i dzisiaj murarze zrobili ścianę nośną na całej szerokości domu i zalali wieniec. W piątek ma przyjechać pozostała część drzewa i mają robić strop. Mam nadzieję, że do ok. 20 maja zdążą - wtedy jestem umówiona z dekarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 07.05.2007 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Byłam dzisiaj rano na działce. Robią strop - a w zasadzie to go kończą . Jutro przyjedzie drewo na dach - miało przyjechać dzisiaj, ale tartak nie zdążył (a w zasadzie właściciel tartaku). Cieśla zapewnia, że do 19 maja skończą. Potem jeszcze są do zrobienia ścianki działowe i murek tarasowy i do poprawy okno w łazience (zrobili zły wymiar, a okna zamówione). Dzwoniłam dzisiaj do Ambitu przypomnieć o moich dachówkach - są odłożone . Z transportem nie będzie problemu - umówiłam się wstępnie na ok. 21 maja. Ciekawe, czy dekarz nie nawali. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 10.05.2007 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Strop zakończony, cieśle zaczęli robić dach - wygląda cudownie. Nareszcze budowa zaczyna przypominać dom. Teraz nie mogę się doczekać, aż skończą. Ależ ja jestem niecierpliwa. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 11.05.2007 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Dzisiaj miałam w pracy ciężki dzień. Po południu z mężem i synkiem pojechaliśmy na działkę a tam - od wczoraj nic się nie zmieniło. Cieśli nie było, pewnie z powodu pogody. Mam nadzieję, że jutro przyjdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 16.05.2007 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Cieśle kończą dach. Jutro planowana jest wiecha. Murarze rano wpadają i robią ścianki działowe. mam nadzieję, że zdążą. Mają jeszcze do zrobienia kilka rzeczy. 25 maja wchodzi dekarz. Mam nadzieję, że już nie będzie murarzy na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 04.06.2007 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Dawno nic nie pisałam (z braku czasu). Dekarze są na dachu - myślę, że w tym tygodniu skończą. Mają do zrobienia parę poprawek (część już zrobili). Jest ich sześciu więc idzie im szybko. Prywatnie to nazbierało się dużo impez rodzinnych (urodziny moje, mamy, teścia, dwie wiechy - moja i siostry) . Chyba od tego wysiadł mi żołądek. Okazało się, że muszę iść na opercję - wycięcie woreczka żółciowego. Teraz jestem na drastycznej diecie (przyda się ). Szpital zapisał mnie w kolejce - lipiec 2008r. Paranoja. Trzeba poszukać innego rozwiązania. Ok. 20 czerwca mają nam wstawiać okna. Będziemy mieć dwa tygodnie przestoju - przyda się na posprzątanie działki i przymiarkę do zrobienia ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 18.06.2007 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Niesamowite, że od ostatniego wpisu minęło tyle czasu . Obecnie czuję się lepiej (bóle ustąpiły i mogłam zabraćsię do pracy). Wczoraj popsuł się nam sachodód . Z wieści budowlanych - dachówka położona - mają jeszcze parę drobiazgów poprawić (we wtorek). Po koniec czerwca monrują nam okna i drzwi zewnętrzne (nie mogę się doczekać - ach, co to będzie za widok ). Mój mąż w przyszłym tygodniu zabiera się za robienie elektryki (wczoraj wieczorem myśleliśmy nad rozmieszczeniem gniazdek itp. - sporo ich wyszło). Na początku lipca wchodzi facet od tynków gispowych, a w drugim tygodniu lipca gość od instalacji podłogowych (jak na razie to budowa idzie zgodnie z planem - pomimo poślizgu na początku - bo dałam zapas właśnie na nieprzewidziane wypadki). Na razie nie mam czasu na umieszczenie zdjęć. W tym tygodniu z mężem sprzątamy działkę - już dużo śmieci się nazbierało, a chcemy to uporządkować przed wstawieniem okien. Mam nadzieję, że się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 01.08.2007 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Mój dziennik jest bardzo zaniedbany - wynika to z braku czasu. Nie sądziłąm, ż budowa jest tak czasochłonna . Z wieści budowlanych: - 25 czerwca zamontowane zostały okna oraz drzwi wejściowe do domu - po oknach mój mąż zaczął układać kabelki (bardzo dużo kabelków ) i alarm - 14 lipca weszła ekipa od tynków i w cztery dni wytynkowali cały dom (tynki gispowe maszynowe) - 18 lipca zaczęli robić instalację grzewczą (w tym 75 m2 podłogówki) Dzisiaj są wylewane posadzki. Przez cały sierpień dom będzie "wysychał". Na początku września będziemy grzać. W połowie września wchodzi ekipa od ocieplania domu (elewację zostawiamy na przyszły rok). W październiku i listopadzie będziemy się wykańczać wykończeniówką. Planowana przeprowadzka w GRUDNIU. Mam nadzieję, że zdążymy. > Na razie idzie zgodnie z planem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 09.08.2007 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Posadzki zostały wylane. Zamówiona jest też brama garażowa - 7,5 tys. W poniedziałek mają zacząć przygotowania do ocieplenia stropu (mamy drewniany). Mąż dzisiaj zamawia piec (czas oczekiwania - ok. 4 tyg.). Ogrodzenie robi się bardzo powoli (mąż wraz z kolega po pracy), ale do grudnia pewnie zdążą . (z tech stron siatka na podmurówce, a front działki w przyszłym roku - będzie parkan). Mam nadzieję, że termin przeprowadzki nie zmieni się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 10.09.2007 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 No i zaczęły się poślizgi czasowe. Do końca sierpnia miał być zrobiony sufit (ocieplenie, płyty), a dopiero zaczęli robić. Od października mieli zacząć kłaść kafle, a muszą jeszcze dokończyć sufit (w zasadzie to go zrobić), ocieplić ścianę pomiędzy pom. gosp. a garażem - a dopiero potem zabrać się za łazienki i ściany. We wrześniu miał też przyjść znajomy ocieplać dom - przyjdzie w październiku. Pomimo tego mam nadzieję, że wprowadzimy się na święta - wszystkiego i tak nie wykończymy, bo nie będzie już kasy,ale to co zaplanowaliśmy, mam nadzieję, że się uda. W dniu przeprowadzki chcemy, by wszędzie były płytki na podłodze, wc, łazienka oraz kuchnia i wykładzina w naszej sypialni i częśc drzwi wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 12.09.2007 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Dzisiaj sytuacja wygląda inaczej - ekipa robi na całego - pięć osób - połowa domu ma stelaże na sufitach i płyty K-G. Do przyszłego tygodnia chcą skończyć ocieplać strop (zobaczymy). Dzisiaj miałam kupić schody strychowe fakro. Myślałą sobie - pojadę i kupię. Nic z tego - trzeba zamówić i czekać tydzień. To się mój fachowiec zmartwi. Ale ma co roić, niech więc robi. Kupiłam dzisiaj płytki gresowe z Castoramy za 14,60 m2. Mam 50m2. Zostaną przywiezione jutro na budowę. Tak więc całe podłogi poza łazienkami i sypialniami mamy z głowy (tzn. zamówione). W sypialniach będą wykładziny (z czasem ). W pierwszej połowie października jesteśmy umówieni na montaż kotłowni. Czy wprowadzimy się na święta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 14.09.2007 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Dzisiaj rano byłam na budowie - zapłacić część kasy za sufit i za materiały - 7tys. . To była ta nieprzyjemna część wizyty. Pochodziłam po moich włościach - praca wre aż miło popatrzeć. Wszystkie płyty przykręcone (poza kawałkiem, gdzie będą schody na strych), w trakcie szpachlowania, częśc ekipy układa wełnę na strychu. Wczoraj przyjechały płytki z castoramy - wświetle dziennym mają ładniejszy kolor niż w sklepie . W przyszłym tygodniu kończą sufit i zacznają szpachlować i malować ściany. Na koniec przyszłego tygodnia mają być już parapety (same parapety są już gotowe, ale dopiero we wtorek ma być bejca takiego koloru, jaki wybrałam). W przyszły piątek mają być też schody strychowe. Ale fajnie . Jak będą robić w takim tempie to się wprowadzimy (chyba, że materiały wykończeniowe nie dojazdą na czas - odpukać oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 17.09.2007 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Dzisiaj nie byłam na budowie, ale był mąż. Sufity w całym domu są wyszpachlowane i pomalowane. Gotowa jest tez nasz sypialnia - wycekolowana i pomalowana na biało (na razie - w przyszym roku będziemy malować kolorem - po stawieniu wszystkih drzwi wewnętrznych). Do końca września planujemy zrobić szambo i nawieźć ziemię na działkę, wyrównać ją. Byle do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 19.09.2007 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Dzisiaj od rana same dobre wiadomości. W piątek będziemy mieli gości na budowie - z forum muratora (czekamy ). Dzisiaj odebrałam schody strychowe (a miały być dopiero w piątek), w piątek za to będzie zamontowana brama garażowa - cały budynek będzie zamknięty . Super. Do końca przyszłego tygodnia mają być skończone ściany (wycekolowane i pomalowane) i położone kafle w pom. gosp. i garażu. Potem nasza ekipa zostawia nas na ok. 2 tyg., bo nie będziemy mieć jeszcze płytek do salonu . Szkoda, ale to będzie czas na postawienie kotłowni - już czuję to ciepło. Będzie też ocieplany dom. A może płytki przypłyną szybciej ? Pożyjemy zobaczymy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 22.09.2007 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Dzisiaj mija sześć miesięcy od dnia, kiedy murarze zaczęli robić ławy. Wczoraj na budowie mieliśmy gości (pozdrawiam ). Miło poznać ludzi, którzy będą budować ten sam dom (ale każdy przestronny jest inny - inne zmiany w projekcie, inne pomysły). Wczoraj też zamontowali nam bramę - działa (mała wpadka - dosłownie - montażysta wpadł nogą przez sufit do kuchni - sufit był wycekolowany i pomalowany). Wczoraj też miałam telefon z Wemy, że już przypłynęły moje płytki - rewelacja . oby tak dalej. Dzisiaj mój mąż z teściem i kolegami zalewa jedną ścianę podmurówki pod ogrodzenie. Nareszcie ta sprawa ruszyła z miejsca. W związku z tym, że płytki będą we wtorek na budowie ekipa nam nie ucieka tylko będzie robić bez przerwy. Już widzę naszą przeprowadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 30.09.2007 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 W piątek skończyli malować dom wewnątrz. Zniknęły rusztowania i wiadra po farbach. Jurto idziemy z mężem wybrać wkład kominkowy (nie będziemy go w tym roku obudowywać - brak kasy - ale grzać w nim będziemy). W poniedziałek zaczynają kłaść płytki w salonie, kuchni, korytarzu i holu. W środe spotykamy się z architektką w sprawie wc i łazienki - ma zrobic projekt, a my nadal nie wiemy jakie chcemy płytki. Nasza ekipa po położeniu plytek i zmontowaniu kominka idzie na inna budowe, przyjedzie w listopadzie robic łazienki - do konca listopada maja skończyć. Pod koniec przyszłego tygodnia dom bedzie ocieplany - potem zamawiamy kontener i bierzemy sie za porządkowanie działki, sprawe szamba i wyrównania działki (trzeba nawieźć ok. 15 wywrotek piachu - a to bedzie bolało - kasa upłynnia sie w zastraszającym tępie). Oby do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 05.10.2007 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Wszystkie płytki zostały położone - w salonie, kuchni, korytarzu, holu. Rewelacja! Kominek zamontowany - wczoraj pierwszy raz paliliśmy w nim. Zaczęłam myć okna i zdzierać z nich taśmy ochronne. Udało mi się to tylko w salonie. Było już późno. Budowa zaczyna przypominać dom. Dzisiaj spotykamy się z gościem od szamba. Ocieplać mieli w tym tygodniu - przyjdą dopiero w przyszłym. Nasz zamówiony piec już jest - kotłownia będzie montowana pod konic przyszłego tygodnia. Ogólnie to ociepleniowiec i kotłowiec się spóźniają. Mieli być na początku października a będą w połowie. Dzisiaj idziemy do naszej pani architekt - ma dla nas projekty łazienek. Ciekawe .... . Do łazienki wybraliśmy kolekcję Alabastrino z Tubądzina, do wc - nie wiem, jak się nazywa - ale jest w beżach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts