Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Vis a Vis C126 - budujemy z Keramzyt Projekt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze więcej zdjęć proszę!!! To niesamowite jak szybko można budować!!! Twoje ściany z keramzytobetonu sa bardzo szare, czy to dlatego, że używają niebarwionego keramzytu? Widziałam zdjęcia z budowy systemem Praefa i ściany były różowe?

Moje bloczki też są szare, ale zapewniono mnie, ż to z powodu braku barwnika a keramzytu jest tam tyle i potrzeba - mam nadzieję :roll:

• 2 weeks później...

Mnie bardzo interesuje ta technologia budowy. Będę śledzić wasz dziennik.

Ale mam pytanie związane z instalacją elektryczną. Ze wględu na to iż rurki do instalacji są zatopione w ścianach to przed wykonaniem ścian trzeba było dostarczyć projekt elektryki, dobrze rozumiem?

Jak berdzo macie skomplikowany projekt elektryki?,

czy będziecie montować instalację do inteligentnego domu (w oparciu o dodatkowy kabel)?

co jeśłi w trakcie budowy zdecydujecie o przesunięciu jakiegoś punktu elektrycznego? da się to zrobić bez problemu?

Ja się obawiam właśnie tej technologii ze wzhlędu właśnie na elektykę. Bo w trakcie budowy może się okazać że coś trzeba zrobić inaczej, a rurki są w innym miejscu.

Jak wy to widzicie, jak planowaliście elektrykę?

Nad projektem elektryki spędziliśmy duuużo czasu. Nie jest proste wyobrażenie sobie wszystkiego patrząc tylko na kartkę papieru. Jeśli o czymś się zapomni lub trzeba będzie przesunąć jakiś punkt elektryczny to niestety pozostaje kucie ścian. Da się to zrobić ale nie wygląda już tak ładnie jak puszki zalane w ścianach w fabryce :)

Nam udało się rozplanować wszystko OK (tak się przynajmniej na chwilę obecną wydaje), oczywiście okaże się to dopiero w praktyce. Elektrycy zaczynają pracę (wciąganie kabli w rurki) jutro. Zdjęcia pokażę w dzienniku :)

Im dłużej się przyglądam temu co wybrałeś, a szczególnie jaką technologią Ci to robią tym bardziej się do tego przekonuję. Przeczytałem już sporo dzienników budowy, o problemach, ekipach itd. i skłaniam się ku temu co i ty, szybko, drożej, prościej i bez komplikacji. Za kilka miesięcy siądziesz na tarasie, wypijesz kawę i poczytasz jak ludziom ma forum siwe wlosy na głowie rosną, a zdrowie ma się tylko jedno i 100 tys. w jedną czy w drugą stronę go nie zastąpi. Gratuluję wyboru metody budowania i kibicuję dalej.

Czytam, zawsze jak wchodzę, nie marudź, to nie są kłopoty tylko niedogodności. Jak uważasz że to problmem to poczytaj posty ludzi co im dom pobudowali bez wieńca i im się sciany rozpadają, albo ekipy piły po 14 dni a potem sobie schodziły z budowy kradnąc co się da. Wprowadzisz się 2 miesiące póżniej, a nie 2 lata później jak co niektórzy. Zachowaj dystans i luzik i tak w Wigilię w domciu zamieszkasz. Fotografuj i zamieszczaj zdjątka, komentuj zjadliwie acz ironicznie, to ci lepiej wychodzi niż marudzenie.

WMM, dzięki za Twoje eksperckie uwagi i informacje co mi "wychodzi" lepiej. "Marudzę"? Może tylko trochę. Domy bez wieńca i picie przez 2 tygodnie to raczej ekstremalne przypadki ale może się nie znam, to przecież mój pierwszy (i zakładam że jedyny) wybudowany dom. I jak sam piszesz faktycznie zapłaciłem więcej aby nie mieć niedogodności, a na razie jest ich dużo.

Czytam to forum od roku uwierz mi, że nie masz problemów. Po przeczytaniu tego forum zamierzam postawić dom parterowy w technologii w której ty budujesz a sporo czytałem o wszystkich technologiach dostępnych w tej chwili. W tym roku kupiłem działkę, za fundament legalett zaśpiewał mi 130 tys. i zapłacę, ziemne prace związane z dolnym źródłem PC i reku w układzie tichelmanna zrobiłem sam, jestem inżynierem, wyszły mi śmieszne pieniądze. Ponieważ zgodnie z zasadą mojego starego wujka, że ten się dobrze buduje, kto szybko buduje zbieram pieniądze, aby uniknąć brania kredytu. Mam nadzieję, że mi się to uda do początku przyszłego roku dlatego z uwagą śledzę zdjątka i postęp prac, nie ukrywam że to dla mnie instruktaż. Rób dużo zdjęć to najbardziej mi pomaga zrozumieć problemy, goń ekpikę do pracy w końcu zapłaciłeś niemało i szybko się wprowadzaj. Jedna uwaga, pewnie lepiej i taniej by ci wyszlo montując ich agregaty wodne i PC (do tego dokupujesz dużą mamkę z 500 l i problem CO i CW z głowy). Poczytaj uważnie jak to zrobić i wychodzi 3 razy taniej. PC wieśmaka na allegro kupiłem za 10,5 tys. z dwuletnią gwarancją (5,6 kliowata), co pozwoliło mi zamknąć już ogrzewanie.

Pisząc lepiej i taniej mam na myśli eksploatację a nie instalację, ale to w końcu dom na lata więc koszty też są istotne.