Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Vis a Vis C126 - budujemy z Keramzyt Projekt

Recommended Posts

siggi&alka - powodzenia w przyswajaniu nowych pojęć :) Nie jest to proste ale nie masz innej możliwości. Chyba że chcesz bezgranicznie zaufać projektantowi i wykonawcy ale to chyba nie najlepszy pomysł...

a propos wykonawcy... jako ze jestem(smy) zainteresowan(i)y budowa z gotowych elementow zapytalem w okolicy mojej dzialki (okol. Poznania) jednego inwestora ktoremu dom budowal partner f-my Praefa f-ma Skanna. Inwestor wskazywal na nieudolnosc f-my skanna, dlugi termin realizacji (bud. rozpoczeta w styczniu a podwykonawca w ten piatek zaczal robic dopiero podbitke) no i pare wpadek podwykonawcow (welne min. chcieli kleic na "placki" itp itd.).

widze ze Ty ze swoim projektem nie miales problemow dlatego moze zwroce sie do firmy z w-wy z zapytaniem o chec wykonania inwestycji w wlkp:)

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak na obecne czasy to chyba OK. Jeżeli tylko są w stanie utrzymać czas (terminowość) na poziomie autorów wątku i jakość.

I to rozumiem na Warszawę.

z tego co autor dziennika pisze to mial i tak chyba szczescie z wyborem firmy :)

u moich znajomych same wpady z firmami wykonawczymi :-?

od oszustow do totalnych partaczy - chyba pokaze im ten dziennik moze sie zdecyduja choc raczej sa nieufni co do technologii (chcieli by tradysyjnie)

Czy ta firma w "tradycji" tez robi?

No to w końcu chciałem się z Wami przywitać i coś "skrobnąć".

Do Waszego dziennika zaglądam odkąd nawet jeszcze w naszych głowach nie zaświtał nawet pomysł o parterówce. Pomyślałem wtedy tak: jeśli kiedykolwiek parterówka to tylko taka. Choć przyznam, że Zadębie z dom-projektu też było zawsze w czołówce (pozdrawiam Reńkę Grabow - tam też często zaglądam).

Do niedawna naszym faworytem był dom z poddaszem (sami go "narysowaliśmy" w środku). Był fajny, duży, miał u góry antresolę i pustkę, pralnię, garderoby itd....

Aż tu nagle......... pewnego dnia........ niewinne pytanie żony.....

"a dlaczego nie parterowy?"

Ja na to "no to Ci pokażę fajny projekt parterowy"...... i ciach w ulubione Vis a Vis KK Chotomow i ......... jest.

:p

Eureka!!!

Wybaczcie, że tak się rozpisałem :oops:

Do rzeczy!

Mam jedno pytanie do Was:

- zrównaliscie ścianę zewnętrzną dwóch sypialni z salonem? tak?

jak wyglądają teraz pokoje? czy nie są "tramwajami" długimi?

czy w środku może zaszły jakieś zmiany?

Pozwolę sobie wkleić naszą (nieudolną) propozycję zmian:

jesli będziecie uprzejmi zainteresować się nią rozwinę temat (głównie chodzi o dach).

Oto propozycja rzutu

http://img213.imageshack.us/img213/9717/naszqr0.jpg

Tak w skrócie:

- większy salon, wieksze okno (jak u Was)

- likwidacja garażu

- w pom. 7 garderoba

- pom. 10 i 11 łazienka

- pom. 12 C.O. i pralnia (pieniędzy)

- kominek do rogu

- pom.5 mały gabinecik z przesuwanymi drzwiami od salonu i wyjściem na taras

- chcemy również zlikwidować podcień od sypialni, czyli trzeba by było cofnąć dach (nie wiem, czy to właśnie jest mozliwe, na razie czekam na odp. od autorów proj.)

Skomentujcie i podzielcie się własnymi sugestiami proszę...

Przepraszam za tak długi wpis...

Pzdr

Przepraszam za długi brak odpowiedzi ale na naszej wsi prawdziwy trzeci świat :)

iPlus nie sięga, TPSA się wypięła i podłączy neostradę dopiero za 6 miesięcy, nawet radiowy telefon nie łapie nadajnika z Legionowa.

Pozostają komórki i nowy nabytek, blueconnect z Ery, który na szczęście działa! Mamy internet, wolny bo wolny, o UMTSie nie ma co marzyć ale JEST.

Karolka 22, dziś zrobiłem zdjęcie belek w salonie, będzie specjalnie dla Ciebie. Za kilka dni bo dziś już nie dam rady.

NOTO, zeskanuję Ci nasz kosztorys i wyślę na priv. Pamiętaj tylko że ceny chyba podskoczyły.

OSIN, postaram się zeskanować nasz projekt po przeróbkach. Lepiej to zobaczyć niż opisywać. Przemyśl jednak sprawę garażu. Moim zdaniem bryła domu dużo straci bez tego elementu.

KK Chotomow

Dzięki, w takim razie czekam z niecierpliwością na zdjęcie. :)

Mam prośbę, jak znajdziecie odrobinę czasu, czy moglibyście wyrazić swoją opinię co do powierzchni salonu, czy Waszym zdaniem w tych 27m istnieje możiwość swobodnego ustawienia sofy ze stolikiem, telewizora i małego stołu na 4 krzesła przy scianie dzielacej pokój dzienny z kuchnią?

Zaczynamy budowę, mamy tyle dylematów, można zrezygnować z tarasu od frontu i powiększyc pokój dzienny, ale CZY WARTO? :(

Za wszystkie uwagi z góry dziekuję :wink:

Gratuluję przeprowadzki!!! pomimo trudnych początków na pewno jesteście bardzo szczęśliwi i już niebawem ten pionierski okres będziecie wspominać z nutką nostalgii :wink:

Co do wnętrz to w pełni popieram prawo do zachowania prywatności :D Sadzę, że gdy u mnie nastąpi etap przygotowywania wnętrz, również zachowam umiar :wink: W każdym razie dzięki za prezentację kominka - jest przepiękny :D

Osin, dzięki za pozdrowienia i odwiedziny "u mnie". Tak się rozwineliśmy architektonicznie :wink:, że z Zadębia to został u mnie tylko rzut parteru... :lol:

OSIN, rzut w dzienniku :)

Dzięki! :)

Soł: w jednej sypialni zrobiliście pom. gosp., tą z drugiej strony chyba nieco powiększyliście kosztem łazienki, a w tej przy salonie ta śluza to jakaś mała garderoba? No i likwidacja okien, czyżbyscie mieli wjazd od południa? :roll:

Muszę się Wam przyznać, ze poważnie myślę nad takim rzutem

http://img142.imageshack.us/img142/6586/przyorzechowejrzut1dr0.jpg

Wydaje sie to niemożliwe, ale zmiany do oryginału minimalne (2 ścianki działowe!!!) :p

Przyznam, że to pierwszy projekt, w którym:

- nie zmieniamy układu ścian wewnątrz

- nie robimy z jednej z sypialni garderoby i pom. gosp.

- nie przenosimy kotłowni obok kuchni lub łazienki

- etc, etc............. :)

Ale ten Vis a Vis taki ładny :)

Napiszcie jak względem stron stoi budynek na działeczce?

Pozdrowionka!

Tylko JEDNE< JEDYNE zdjecie Waszego wnętrza domu, ale śmiało, mogę powiedzieć, że jest PIĘKNIE .Resztę można sobie tylko wyobrazić.

Cieszę się , że przy okazji belek możemy podziwiać też lampy w salonie :oops:

Pokój dzienny w takim ciepłym stylu, to marzenie każdego.

GRATULUJĘ nie tylko czasu w jakim udało sie Wam postawić dom, ale przede wszystkim dobrego smaku z jakim został wykończony :p