Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stuknięty Bliźniak :))))))))

Recommended Posts

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolejny dzień walczymy z wykopem :D

Dziś tylko ja i brat.

Trafiliśmy na stare, zakopane nadproże :-? Potem na jakąś ścianę z suporka 24 cm. :-? Ale daliśmy radę :D Rozbilim, wywalilim i kopalim my dalej...........

Na przerwe wpadła inwestorka z pączkami :D :D :D , ale szybko się zmyła.

Potem poszliśmy jak burza!!!!!!!!

Wykopaliśmy ten odcinek między salonem, a kuchnią.

I zostało tylko 12.3 m. :D Czyli z górki!!!!!!!!!!!

Pomału liczymy ile kasy za betonik i pompeczke.

I rozglądamy się za betonem komórkowym :D

A wyjazd coraż bliżej!!!!!!!!!! Trzeba się sprężyć :wink:

Żonka dostała dziś zadanie rozliczyć się z projektanetm od sieci wodnej.

Zapłaciła 2000 tys. i dowiedziała się kilku ciekawych rzeczy........

profesorek czyli właściciel 2 działki, trochę namieszał.

Dla przypomnienia w skrócie zapodam ,że mieliśmy razem z profesorkiem zaprojektować wodę (bo taniej oczywiście). I zostawiliśmy mu przed wyjazdem

mapkę i miał zapłacić za projekt. Po powrocie, okazało się że profesorek oddał mapkę i nic nie zrobił. No to my mieliśmy juz dość dzwonienia i proszenia, i tłumaczenia (że taniej wyjdzie jak możemy podzielić koszty na 4 osoby, a nie każdy sobie ) ludzi z innych działek. Zamówiliśmy projekt. (2000 zł :-? ) I dziś okazało się że profesorek zrobił swoją mapkę!!!!!!!!!! (po chu........!)I też zaprojektował wodę dla siebie). I nie dał znać, że coś kombinuje. I nasz projektant musiał prosić o zgodę czy może przedłużyć tą sieć!!!!!!! :evil: Zgodził się, ale jak by się nie zgodził to jesteśmy ugotowani!!!!! :evil: Przecież głupotą jest projektowanie osobnej nitki do każdej działki!!! (drogi by zabrakło na te róry i nigdy byśmy na to nie uzyskali pozwolenia!) działki są równolegle ułożone wzgledem drogi. wystarczy rurka, trójniczek, rurka, trójniczek ,rurka, trójniczek, rurka i po kłopocie!!!!!!

Jeden wykop, jeden projekt, jeden odbiór i po kłopocie i wszyscy mają wodę.

To proste jak pierol......... :lol: :roll: :wink:

A tak każdy wywalił ponad 2 tysiaki i dalej nikt nie ma wody :lol: :o

Głupota ludzka nie zna granic............................ :lol: :lol: :lol:

I pewnie każdy będzie się czaił kto pierwszy pociągnie wodę i się podłączy......

I foto relacja.

Pierwsza niespodzianka w wykopie. Zakopana ściana z suporka :-?

http://img16.imageshack.us/img16/1619/36678085.jpg

Druga niespodzianka to zakopane nadproże, i żeby nie zrobić wielkiej dziury w wykopie musieliśmy wytłuc betonik i odciąć zbrojenie :-? Reszta została.

http://img148.imageshack.us/img148/7177/76612416.jpg

Tyle już wykopane :D :D :D Jeszcze tylko jedna ściana!!!!!!!!

Tylko kurcze jutro sam bedę kopał :-? Nie będzie z kim pogadać :cry:

Dzisiejszy dzień upłynął pod znakiem dolegliwości i kontuzji :-? :cry:

I wpadłem tylko na 3 godzinki pokopać troszkę, ale szybko się zwinołem do domu :-?

Szkoda bo to już końcówka, a do soboty chcieliśmy zalać ławy.

dzień do bani..................

Acha......wczoraj złożyliśmy komplet dokumentów o pozwolenie na budowę!!! Nareszczie! Tyle miesięcy czekania!!!!! Na odpowiedź mamy poczekać tydzień lub dwa. :D

Pogoda normalnie nas rozpieszcza w tym roku. :D

Dalej kopanie wykopu. I dziś kopaliśm sami czyli ja i inwestorka. :D

Dzielnie zasuwała z taczką!!!!!!!!!

Potem romantyczna przerwa na herbatkę w blaszaku.

:wink:

Szliśmy jak burza, ziemia miękka, potem piasek. I gdyby nie zakupy i sprawy na mieście dziś byśmy zakończyli :D

Potem zajechaliśmy popytać się o beton i pompeczkę do betony i wolne terminy. I chyba dopiero po świętach :cry:

Tak więc mamy sporo czasu żeby jutro zakończyć kopanie, wrzycić zbrojenie, i zrobić posypkę z suchego betonu.

Pytaliśmy też o ceny stropu żerańskiego i od października wzrosła o 20 zł na metrze :evil: :evil: :evil: I podobno po nowym roku znowu w górę!!!

Chyba kupimy wcześniej. Trzeba podgonić robotę bo ruszamy na Holandię 4 stycznia.

Nakupić materiłau, żeby Jurek z bratem mieli z czego budować :D :D :D

Aloha wszystkim.

Słupska energetyka dba, żebym się nie denerwował i do nich nie przychodził :lol: :evil: dostałem wczoraj pierwszą fakturę, oczywiście z błędami i z takimi nadpłatami/prognozami ,jak bym już pół domu wybudował! :evil: :evil: :evil: Chyba kasę na trzynastki zbierają?! :lol:

I musiałem dzis iść i ich opierol............ :lol: 8) :lol:

Stukowa coś rano nażekała na zdrowie i suma sumarum nie kończyliśmy wykopu, tylko załatwialiśmy sprawy na mieście, w tym zamówiliśmy beton na 2 stycznia do zalania ław :D kurcze trochę późno :-?

Kreciej roboty ciąg dalszy....................... 8)

Chyba ostatnio przetrenowałem mojego taczkowego pomocnika (inwestorkę :D ) bo dziś niechętnie taczkował, i za wiele nie zrobiliśmy :lol:

A i czasu mniej mieliśmy bo świąteczne zakupy i naważniejsze kupiliśmy 700 szt. betonu komórkowego :D :D :D dostawa w najbliższym czasie.

Dokonczyliśmy wykop pod ostatnią ścianę i pod jeden komin. Jutro pod drugi komin (ale to już z Jurkiem lub bratem, bo piwko się marnuje w blaszaku :roll: ) i sypniem chudym betonem i walniem zbrojonko :D

I kolejny kulinarny sukces na działce, czyli nasz pierwszy posiłek- zupka (chińska) na naszej budowie. Ale romantycznie co? :roll: :lol: :wink:

.......dziś nie zapomniałem aparatu więc foty potem, jak nie zapomnę.........

:wink:

Z racji braku czasu, to tylko tak szybko........

Dziś z bratem zakończyliśmy kopanie :D Potem zrobiliśmy podsypkę z suchego betonu pod zbrojenie :D

Mrozik był mały i dobrze, że czajnik był w szafce, bo woda zamarzła :-?

I herbatki by nie było :cry:

Teraz tylko czekamy aż zwiąże beton i wrzucimy zbrojenie i czekamy na gruszkę :D To chyba ostatnie prace w tym roku.............. :wink:

Postanowiliśmy wprowadzić nowy zwyczaj w naszej rodzinie i wypuścić jednego karpika :D :D Nie chodzi o to żebym namawiał wszystkich do zakuwania się pod sklepem rybnym i ratować wszystkie karpie! Nie oto chodzi.

Jestem zapalonym wędkarzem i niejednego karpia zjadłem, ale po równej walce na wędce. I za to w święta postanowiłem jednemu darować życie. Może kiedyś spotkamy się po dwuch stronach żyłki.

Karpia na wigilijny stól zakupiliśmy wczoraj, a dziś razem z żonką i bratem kupiliśmy jednego małego karpika i wypuściliśmy do jeziora. Mam nadzieję że przeżyje :D

Karpik-grubasek "szczęściarz"http://img16.imageshack.us/img16/1546/pict0008dvg.jpg

Buziaczek od Mikołaja.

http://img16.imageshack.us/img16/989/pict0016sao.jpg

I popłynął w siną dal jeziora..........

http://img16.imageshack.us/img16/9703/pict0017syc.jpg

Plan na jutro zapowiada się mniej więcej tak................

kupić pręty na zbrojenie słupów

powrzucać zbrojenie i ogólnie przygotować ostatecznie do zalania betonikiem

przygotować plac na suporka, ale w sumie jeszcze nie wiem kiedy przywiozą

zakupy na wyjazd (oczywiście nic jeszcze nie mamy :roll: )

potwierdzić busa

I pomału przygotować się psychicznie na wyjazd :cry:

Dziś z bratem wrzuciliśmy zbrojenie, potem z 2 worków cementu (nie chciałem ich dłużej trzymać bo wilgoć je brała) zrobiliśmy suchy beton i rozsypaliśmy po zbrojeniu. Chciałem kupić pręty na zbrojenie słupa, ale dziś wszystkie sklepy ze stalą zamknięte :-? Trzeba będzie wcześniej wstać w środę i kupić bo grucha ma być na 8 :D

Bus potwierdzony, wyruszamy na podbój Holandii w piątek wieczorem!!!!!!!!!

Kurczątko , a myślałem że przed wyjazdem wymurujemy jeszcze fundamenty :-? Pogoda, odpukać (stuk puk :lol: :lol: ) dopisuje.

Jutro wpadnę z żonką na kontrol i małe porządki w blaszaku, bo z braku czasu niedługo nie będzie gdzie nogi postawić :lol: :lol: :lol:

Moje kochane robaczki, żabcie, osiołki :roll: :wink: , forumki i forumowicze :D

No to pomału muszę żegnać się z budową i moim dzienniczkiem budowy :cry: :-?

Mam nadzieję, że po takim zastrzyku euraczy długo nie będe musiał wyjeżdżać.

Tak jak wspominałem jutro ostatnie moje prace na budowie, i pakować się polecę :cry:

Mam nadzieję, że dorwę się w tej Holandii do interneta

Budowę przejmie Jurek i brat. I będą monitorowani telefonicznie :lol: :lol:

Zabieram ze sobą ksero projektu, żeby nanosić zmiany i nowe wizje :D 8)

Suporka mają przywieźć w styczniu. Dla mnie im później tym lepiej.

No to z braku czasu taka szybka foto-relacja 8)

Kurcze, rano popruszyło śniegiem, ale na szczęście mrozu nie było i mogliśmy smiało zalewać. :D :D :D !!!!!!!!!!! Tylko stukowa zachorowała i nie mam więcej ceikawych zdjęć:cry: Stukowa miała być operatorem aparatu i kierownikiem budowy :roll: :wink:

http://images33.fotosik.pl/95/a79dadb0ffb662edmed.jpg

Tylko oczywiście nie obyło się bez poślizgu i grucha przyjechała z godzinnym opóźnieniem :-?

http://images31.fotosik.pl/95/adb8f7a26f55b647med.jpg

Efekt końcowy. :D Tak wyliczyliśmy, że nie zostało nawet łopaty betonu :D

http://images26.fotosik.pl/134/a3977c371cf3f09fmed.jpg

http://images32.fotosik.pl/94/fdef82b3b0c4e6e2med.jpg

Żeby nie skłamać, zajeło nam to 1godz. :D :D :D