plamiak 20.03.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Przy kablach - przecież przez słup prąd nie płynie, a słup nie "przewodzi" pola sprowadzając je w okolice Twojego domu jasne, ale nie chodzi mi o slup jako taki, ale wszelkie urządzenia na nim (transformatory itp - sorki nie znam sie na tym) Na takich liniach nie ma żadnych urządzeń montowanych na słupach, natężenie pola jest największe tam gdzie przewody zwisają najbliżej ziemi. Generalnie uważam że wyolbrzymiasz problem, na temat przepisowych odległości od linii znajdziesz dużo w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 20.03.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Pole zarówno to elektryczne jak i magnetyczne jest proporcjonalne od odległości od przewodu. Jeśli jest to np. 30m od lini 110KV to proporcjonalne pole elektryczne wytwarza przewód 230V z odległości 480 razy mniejszej czyli 6cm Jeśli chodzi o pole magnetyczne to jest one znikome z uwagi na znacznie mniejsze prądy w linii. Myśle że największe jest zagrożenie twojego zdrowia psychicznego na skutek myślenia o potencjalnej szkodliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 20.03.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 witam Polecam lekturę http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59566&highlight= http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59730&highlight= i inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 20.03.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=4714&highlight=Oto podobny watek sprzed 4 lat......przepisy zapewne nie zmieniły sie radykalnie, zatem może bedzie pomocny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRAJTEK 21.03.2007 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 WItam ponownie, sprawa mnie strasznie dręczy i nie wiem co robić. Nocami spać nie mogę, odkąd naczytałem się na ten temat. Chodzi o to, że dom stanie raczej w bezpiecznej odległości od lini 110kV (około 30 m), ale kable te przechodzą w poprzek działki rolnej (na całą szerokość), która będzie przed domem. (wygląda to tak: droga, działka rolna i podjazdem i ogrodem, a na końcu działka budowlana, gdzie będzie dom). Kable przechodzą w poprzeg działki rolnej, więc każdorazowo podjezdżając do domu lub idąc z domu do furtki będziemy przechodzić pod tymi kablami. I TU MOJE PYTANIE: CZY CODZIENNE PRZECHODZENIE (3-4 KROTNE) POD KABLAMI JEST SZKODLIWE DLA ZDROWIA I NIEBEZPIECZNE? Co prawda działka ta jest długa, a wąska, wiec jest gdzie chodzić, by unikać pola. Dzieciom też planujemy postawić piaskownicę raczej zdala od kabli, ale będą codziennie pod nimi PRZECHODZIĆ (I TO MNIE NIEPOKOI). Poradźcie coś proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 21.03.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Czy Ty poważnie?1. Ile nad głową będziesz miał te kable?2. Jak długo będziesz pod nimi stał? A z innej beczki: w jakiej odległości od poduszki masz najbliższy kabel elektryczny (nawet ten w ścianie) kiedy śpisz? Sądzę, że to jest znacznie większe zagrożenie. To nie jest tak, że kable dopiero od pewnego napięcia w górę emitują jakieś straszne promieniowanie. Wokół wszystkich kabli pojawia się pole, zależne od napięcia (pole elektryczne) i prądu (pole magnetyczne) płynącego tym kablem. Obydwa rodzaje pola maleją wraz ze wzrostem odległości. Ale o tym już było wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 21.03.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 WItam ponownie, sprawa mnie strasznie dręczy i nie wiem co robić. Nocami spać nie mogę, odkąd naczytałem się na ten temat. Chodzi o to, że dom stanie raczej w bezpiecznej odległości od lini 110kV (około 30 m), ale kable te przechodzą w poprzek działki rolnej (na całą szerokość), która będzie przed domem. (wygląda to tak: droga, działka rolna i podjazdem i ogrodem, a na końcu działka budowlana, gdzie będzie dom). Kable przechodzą w poprzeg działki rolnej, więc każdorazowo podjezdżając do domu lub idąc z domu do furtki będziemy przechodzić pod tymi kablami. I TU MOJE PYTANIE: CZY CODZIENNE PRZECHODZENIE (3-4 KROTNE) POD KABLAMI JEST SZKODLIWE DLA ZDROWIA I NIEBEZPIECZNE? Co prawda działka ta jest długa, a wąska, wiec jest gdzie chodzić, by unikać pola. Dzieciom też planujemy postawić piaskownicę raczej zdala od kabli, ale będą codziennie pod nimi PRZECHODZIĆ (I TO MNIE NIEPOKOI). Poradźcie coś proszę.ja mam tak samo i mam to w du...e tez mialem takie mysli Chlopie talinia u mnie idzie naet przez dzialki ogrodnicze i jakos nawet tam ludzie mieszkaja wiec spokojnie,ja zaczynam budowac powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRAJTEK 21.03.2007 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 WItam ponownie, sprawa mnie strasznie dręczy i nie wiem co robić. Nocami spać nie mogę, odkąd naczytałem się na ten temat. Chodzi o to, że dom stanie raczej w bezpiecznej odległości od lini 110kV (około 30 m), ale kable te przechodzą w poprzek działki rolnej (na całą szerokość), która będzie przed domem. (wygląda to tak: droga, działka rolna i podjazdem i ogrodem, a na końcu działka budowlana, gdzie będzie dom). Kable przechodzą w poprzeg działki rolnej, więc każdorazowo podjezdżając do domu lub idąc z domu do furtki będziemy przechodzić pod tymi kablami. I TU MOJE PYTANIE: CZY CODZIENNE PRZECHODZENIE (3-4 KROTNE) POD KABLAMI JEST SZKODLIWE DLA ZDROWIA I NIEBEZPIECZNE? Co prawda działka ta jest długa, a wąska, wiec jest gdzie chodzić, by unikać pola. Dzieciom też planujemy postawić piaskownicę raczej zdala od kabli, ale będą codziennie pod nimi PRZECHODZIĆ (I TO MNIE NIEPOKOI). Poradźcie coś proszę.ja mam tak samo i mam to w du...e tez mialem takie mysli Chlopie talinia u mnie idzie naet przez dzialki ogrodnicze i jakos nawet tam ludzie mieszkaja wiec spokojnie,ja zaczynam budowac powodzenia A jak u ciebie wyglądają zakłucenia telefonu lub TV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 21.03.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 I TU MOJE PYTANIE: CZY CODZIENNE PRZECHODZENIE (3-4 KROTNE) POD KABLAMI JEST SZKODLIWE DLA ZDROWIA I NIEBEZPIECZNE? Co prawda działka ta jest długa, a wąska, wiec jest gdzie chodzić, by unikać pola. Dzieciom też planujemy postawić piaskownicę raczej zdala od kabli, ale będą codziennie pod nimi PRZECHODZIĆ (I TO MNIE NIEPOKOI). Poradźcie coś proszę. Przeczytaj ze zrozumieniem wątek z odnośnika, który wkleiłem i przestań pisać wielkimi literami ). Podejrzewam, że jesteś typem człowieka, który , jeśli kazać mu wybudować ekran elektromagnetyczny pod tą linią, to by go wybudował. Ale ja zapewniam Cię, że możesz zupełnie spokojnie i 100 x dziennie przechodzić pod tą linią bez szkody dla swojego i dzieci zdrowia. Twoje obawy biorą się z niewiedzy, ale nie każdy musi być energetykiem i wystarczy, że uwierzysz ludziom, którzy wiedzą co piszą. W kwestii formalnej jeszcze . Kablem przyjęło się nazywać przewód elektryczny w izolacji różnego rodzaju, a te przy większych napięciach prowadzi się w ziemi. Tutaj mamy do czynienia z linią napowietrzną, a zatem wiszą gołe przewody... ...to tak dla porządku w terminologii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 21.03.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 WItam ponownie, sprawa mnie strasznie dręczy i nie wiem co robić. Nocami spać nie mogę, odkąd naczytałem się na ten temat. Chodzi o to, że dom stanie raczej w bezpiecznej odległości od lini 110kV (około 30 m), ale kable te przechodzą w poprzek działki rolnej (na całą szerokość), która będzie przed domem. (wygląda to tak: droga, działka rolna i podjazdem i ogrodem, a na końcu działka budowlana, gdzie będzie dom). Kable przechodzą w poprzeg działki rolnej, więc każdorazowo podjezdżając do domu lub idąc z domu do furtki będziemy przechodzić pod tymi kablami. I TU MOJE PYTANIE: CZY CODZIENNE PRZECHODZENIE (3-4 KROTNE) POD KABLAMI JEST SZKODLIWE DLA ZDROWIA I NIEBEZPIECZNE? Co prawda działka ta jest długa, a wąska, wiec jest gdzie chodzić, by unikać pola. Dzieciom też planujemy postawić piaskownicę raczej zdala od kabli, ale będą codziennie pod nimi PRZECHODZIĆ (I TO MNIE NIEPOKOI). Poradźcie coś proszę.ja mam tak samo i mam to w du...e tez mialem takie mysli Chlopie talinia u mnie idzie naet przez dzialki ogrodnicze i jakos nawet tam ludzie mieszkaja wiec spokojnie,ja zaczynam budowac powodzenia A jak u ciebie wyglądają zakłucenia telefonu lub TV?Ja dopiero zaczynam budowe Ale z tego co mi mowili sasiedzii zadnych zaklocen nie ma Ja ci powtarzam moj budynek mieszkalny jest oddalony od skrajnej lini 14 m i bede ood nia przechodzil cale zycie Pisalem ci ze ta linia biegnie nawet przez ogrodki dzialkowe nad glowami i nad altankami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delor 21.03.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Zrobisz jak uważasz.Możesz olać to co napiszę, ale bioenenergoterapeuci za bezpieczną odległośc od linii wys. nap. uważają 250-300m. Oczywiście nasze normy do tego mają się nijak. Masz może dzieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 21.03.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Zakłóceń nie będzie - trochę pomieszło się wam.To, co psuje nam odbiór TV czy radiowy są to zakłócenia wysokiej częstotliwości - tysiące razy większej niż 50Hz.Takie zakłócenia mogą być "wprowadzane" do sieci przez niektóre odbiorniki (głównie duże silniki w momencie włączania/wyłączania, spawarki, zgrzewarki) i mogą być "wyczuwalne" (przez nasz telewizor na przykład) w pobliżu tych "śmiecących" odbiorników.Od linii 110kV do takich "zakłócaczek" dość daleka droga - prędzej możesz łapać zakłócenia od kabla, idącego do domu sąsiada, który ma spawarkę, niż od takiej linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 21.03.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Zrobisz jak uważasz. Możesz olać to co napiszę, ale bioenenergoterapeuci za bezpieczną odległośc od linii wys. nap. uważają 250-300m. Oczywiście nasze normy do tego mają się nijak. Masz może dzieci?ja mam 1,5 roku synka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRAJTEK 22.03.2007 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Zrobisz jak uważasz. Możesz olać to co napiszę, ale bioenenergoterapeuci za bezpieczną odległośc od linii wys. nap. uważają 250-300m. Oczywiście nasze normy do tego mają się nijak. Masz może dzieci? MASAKRA, jedni mówią 15m jest ok, inni 30m, a na końcu 250-300m. I jak tu podjąć jakąkolwiek decyzję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 23.03.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Im więcej się będziesz pytał tym więcej będziesz miał wątpliwości. Powiem ci tak - na 100% pole od tej linii będzie porównywalne z tym co każdy z nas ma w domu. Znacznie bardziej bałbym się stacji nadawczych GSM czy TV albo radarów. Jeśt tylko jedno zagrożenie. To jest zagrożenie popadnięcia w depresję albo zwariowania. To rzeczywiście ci grozi. Musisz sobie sam odpowiedzieć czy przestaniesz o tym kiedyś myśleć czy się rozluźnisz czy po prostu zadręczysz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu 23.03.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 coś do poczytania: http://pse.pl/03/?branch=0318 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawloo1 27.03.2007 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Z tego co mi wiadomo od 110kV do krawędzi domu powinno być 14m, ale to tylko liczby. Moim zdaniem to zdecydowanie za blisko. Może natężenie pola w takiej odległości spełnia normy, chociaż trudno w to uwierzyć. Moja działka 1ha i też mam linię 110kV tylko, że z brzegu, miałem więc możliwość żeby się odsunąć. Od budynku mam do linii jakieś 80m. Musisz się zastanowić nad tematem hałasu, bo niewątpliwie słychać linię, no i co w przypadku huraganu jeżeli taka linia się wywróci, co nie jest niemożliwe, to co wtedy. Zastanów się dobrze. Jedyny plus to taki, że słup raczej osłoni Ci dom od piorunów. Dla mnie 20m to za blisko. Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 27.03.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 To tylko liczby, wydaje mi się... Takie to mało konkretne A konkretniej: 110kV na odległości 20m da natężenie pola: 110kV/20m=5.5kV/m Dla porównania: kabel 230V na odległości 5cm da natężenie pola: 0.23kV/0.05m=4.6kV/m, czyli porównywalne. Idąc dalej: weźmy pod uwagę to, że w domu kable otaczają nas ze wszystkich stron: idą w ścianach, w sufitach, od gniazdka do telewizora czy lampki nocnej itd. Zakładając dalej, że wszystkie kable w danym pomieszczeniu zasilane są z jednej fazy (co zwykle ma miejsce - przynajmniej w odniesieniu do obwodów oświetlenia lub gniazd), można założyć, że pola od poszczegolnych kabli będą się sumować - i mimo, że może nie być żadnego kabla w odległości 5cm od poduszki, na której trzymamy głowę, natężenie pola w tym miejscu będzie porównywalne z tym, jakby taki kabel tam był. Oczywiście, jeśli komuś chodzi o aptekarskie konkrety, da się to policzyć - ale z tego, co napisałem, wynika raczej jasno, że takie natężenia pola w domu napewno występują, i jakoś nikt od tego jeszcze uszczerbku na zdrowiu nie zaznał P.S. Czy bioenergoterapeuci chodzą w maskach takich jak nosi Michael Jackson? Bo syf w powietrzu jest znacznie bardziej szkodliwy, niż to "pole" - znane jest conajmniej kilka przypadków zatrucia smogiem. Aaaaach, no jak mogłem zapomnieć: przecież bioenergoterapeuci zajmują się tylko energią w rozmaitych postaciach (także tych bio-....), i dla tego w d... mają zanieczyszczenia w powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawloo1 27.03.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Dokładnie, wszędzie dookoła nas jest pole elektromagnetyczne. Telefony są o wiele bardziej szkodliwe, suszarka do włosów, ogrzewanie podłogowe też ma "niezłe" wyniki. Także jakoś trzeba się przed tym bronić. Na pewno im mniej pola tym lepiej dla każdego organizmu. Kwestia odpowiedniego wyboru, bo inaczej każdy z nas by zwariował.Ale jeszcze raz. Pomijając pole elektromagnetyczne jeżeli chodzi o 110kV pozostają kwestie krajobrazu, hałasu i zachowania linii w podczas huraganów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 27.03.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 witam Polecam wszystkim ciekawy artykuł Pani Katarzyny Strzałka "Pola elektromagnetyczne w środowisku człowieka" zamieszczony w ostatnim 90 nr INPE. http://www.redinpe.com/index.html http://www.redinpe.com/90.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts