HenoK 23.12.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Stuku mam takie małe pytanko, które mnie nurtuje Robisz wykopy, notabene równiutkie, ale dlaczego nie ściągałeś humusu? To pezmyślane rozwiązanie czy później zdejmiesz? Też się zastanawiałem, czy to nie jest błąd w sztuce. Zdjęcie humusu przed zrobieniem wykopów ma zalety - umożliwia zrobienie płytszych wykopów, jest tańsze (kilka godzin pracy maszyny i po sprawie) ale też wymusza zrobienie szalunków, których pewnie stuk chciał uniknąć, wymaga odpowiedniej ilości miejsca na działce - znam ten ból - w pewnym momencie miałem całą działkę, w wykopach, hałdach ziemi lub zawaloną materiałem. Po zrobieniu ław trudno do tej roboty będzie zatrudnić maszynę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.12.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 My też nie zdejmowaliśmy humusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 24.12.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 My też nie zdejmowaliśmy humusu To niestety bład... Teraz wydaje się, że OK ale za jakiś czas może odezwać się.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 24.12.2007 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 My też nie zdejmowaliśmy humusu I potem go też nie zdejmowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.12.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Nie zdejmowaliśmy. U mnie jest żółty piasek. Ławy były robione na 120cm i szerokie 70cm. Poszło masę betonu. Budynek jest dwupoziomowy. W fundamenty wsypaliśmy kilka wywrotek piachu. Nie wi co miałoby się niby odzywać skoro warstwa humusu która tam była była tak znikoma (nic na piachu nie chce rosnąć) że nie bardzo było co zdejomować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 24.12.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 U mnie tez był piach (dawne tereny zalewowe Wisły), ale warstwa humusu była... Jakies 20cm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.12.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 My też nie zdejmowaliśmy humusu Zajrzałem do Twojego dziennika : http://forum.muratordom.pl/post1788076.htm#1788076 Widzę, że humus przysypaliście warstwą piasku. Osobiście bym tego nie zrobił - podobno może to później zacząć gnić, ale Twój dom - Twoje decyzje. Na pewno zaoszczędziliście na piasku, jego zagęszczaniu, itp. Fundament też jak widzę uproszczony do granic możliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.12.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Nie zdejmowaliśmy. U mnie jest żółty piasek. Ławy były robione na 120cm i szerokie 70cm. Poszło masę betonu. Budynek jest dwupoziomowy. W fundamenty wsypaliśmy kilka wywrotek piachu. Nie wi co miałoby się niby odzywać skoro warstwa humusu która tam była była tak znikoma (nic na piachu nie chce rosnąć) że nie bardzo było co zdejomować Humus humusowi nierówny. Stuk ma zupełnie inny grunt w jego przypadku z pewnością nie ryzykowałbym pozostawienia humusu ... mayland - podoba mi się Twój domek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.12.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 No i co z tego, ze kilka kępek trawy zgnije mi pod stertą piachu i chudziakiem? Dajcie spokój. W moim przypadku nie było sensu tego robić i każdy to wie. Nie popadajmy w paranoję. Że fundamenty uproszczone? Kupa stali i betonu. Co potrzeba więcej? To tylko dom z poddaszem użytkowym, ściany z gazobetonu nie z ceramiki (duzo cięższej). Na dachu blachodachówka.... Pewnie, ze to mój dom. Jestem zdania, ze akurat te decyzje które podjeliśmy były trafne i jesteśmy z nich zadowoleni Nie dyskutujemy przecież o słuszności zdejmowania humusu tylko wypowiadam sie o mim jednym przypadku Są sytuacje, ze bywa to wręcz niezbedne. U mnie nie było Domek też mi się podoba ale projektant nie przemyślał krokwy koszowej. W tym miejscu na poddaszu jest nisko. Reszta bardzo funkcjonalna i ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 24.12.2007 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 No i co z tego, ze kilka kępek trawy zgnije mi pod stertą piachu i chudziakiem? Dajcie spokój. W moim przypadku nie było sensu tego robić i każdy to wie. Nie popadajmy w paranoję. Że fundamenty uproszczone? Kupa stali i betonu. Co potrzeba więcej? To tylko dom z poddaszem użytkowym, ściany z gazobetonu nie z ceramiki (duzo cięższej). Na dachu blachodachówka.... Pewnie, ze to mój dom. Jestem zdania, ze akurat te decyzje które podjeliśmy były trafne i jesteśmy z nich zadowoleni Nie dyskutujemy przecież o słuszności zdejmowania humusu tylko wypowiadam sie o mim jednym przypadku Są sytuacje, ze bywa to wręcz niezbedne. U mnie nie było Domek też mi się podoba ale projektant nie przemyślał krokwy koszowej. W tym miejscu na poddaszu jest nisko. Reszta bardzo funkcjonalna i ok. Zgadzam się koleżanką w 100 %. Nie popadajmy w paranoję z tym humusem!!!! Na miejscu Mayland też bym nie ściągał. U mnie to co innego. Ziemi mam 20-40 cm. to potem usunę. Dużo zależy od warunków terenowych, a nie zaraz w panike wpadać. Ja też okroiłem ławę fundamentową , bo ta w projekcie była z dużym zapasem (sama pani projektantka mi to podpowiedziała). Poza tym znamy sie trochę na tym i wiemy z czego można zrezygnować a z czego nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 24.12.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 http://212.244.189.200/pics/choinka.jpg 'Mizerna cicha, stajenka licha, pełna niebieskiej chwały,oto leżący przed nami śpiący w promieniach - Jezus mały' życzenia błogosławieństwa Bożego w każdym dniu Nowego Roku dla Ciebie i całej rodzinki składa Maksiu z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 24.12.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 http://inlinethumb01.webshots.com/34624/2810853860101780555S600x600Q85.jpg' alt='2810853860101780555S600x600Q85.jpg'> Niech te Święta tak wspaniałebędą całe jakby z bajek,Niechaj gwiazdka z nieba leci,niech Mikołaj tuli dzieci,Biały puch niech z góry spadaniechaj piesek w nocy gada,Niech choinka pachnie pięknieno i radość będzie wszędzie! Wesołych Świąt Bożego Narodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.12.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Ja też okroiłem ławę fundamentową , bo ta w projekcie była z dużym zapasem (sama pani projektantka mi to podpowiedziała). Poza tym znamy sie trochę na tym i wiemy z czego można zrezygnować a z czego nie Robiłeś badania geotechniczne, że jesteś taki pewny tych fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 26.12.2007 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Ja też okroiłem ławę fundamentową , bo ta w projekcie była z dużym zapasem (sama pani projektantka mi to podpowiedziała). Poza tym znamy sie trochę na tym i wiemy z czego można zrezygnować a z czego nie Robiłeś badania geotechniczne, że jesteś taki pewny tych fundamentów? Nie robiłem, ale jak napisałem, poparte to było wieloletnią wiedzą i konsultacją z panią od adaptacji więc będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 26.12.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Dziś tylko wyskoczyliśmy na działeczkę czysto na spacer. Przymroziło jak diabli, dobrze, że wykopki mamy za sobą!!! Nic nie zgineło i nic nie przybyło, tylko jakieś zwierzaki łaziły w wykopoie bo pełno śladów łapek Cisza i spokój.................. ..................i nudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 26.12.2007 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Dziś tylko wyskoczyliśmy na działeczkę czysto na spacer. Przymroziło jak diabli, dobrze, że wykopki mamy za sobą!!! Nic nie zgineło i nic nie przybyło, tylko jakieś zwierzaki łaziły w wykopoie bo pełno śladów łapek Cisza i spokój.................. ..................i nudno ...........i czas dobroci się skończył! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.12.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Dziś tylko wyskoczyliśmy na działeczkę czysto na spacer. Przymroziło jak diabli, dobrze, że wykopki mamy za sobą!!! Nic nie zgineło i nic nie przybyło, tylko jakieś zwierzaki łaziły w wykopoie bo pełno śladów łapek Cisza i spokój.................. ..................i nudno ...........i czas dobroci się skończył! Wcale się nie skończył!!! Nadal jeste dla Ciebie dobra i tak pozostanie aż do ... 1 stycznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 26.12.2007 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Dziś tylko wyskoczyliśmy na działeczkę czysto na spacer. Przymroziło jak diabli, dobrze, że wykopki mamy za sobą!!! Nic nie zgineło i nic nie przybyło, tylko jakieś zwierzaki łaziły w wykopoie bo pełno śladów łapek Cisza i spokój.................. ..................i nudno ...........i czas dobroci się skończył! Wcale się nie skończył!!! Nadal jeste dla Ciebie dobra i tak pozostanie aż do ... 1 stycznia A co potem ? czy ta dobroć nie może trwać dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.12.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Dziś tylko wyskoczyliśmy na działeczkę czysto na spacer. Przymroziło jak diabli, dobrze, że wykopki mamy za sobą!!! Nic nie zgineło i nic nie przybyło, tylko jakieś zwierzaki łaziły w wykopoie bo pełno śladów łapek Cisza i spokój.................. ..................i nudno ...........i czas dobroci się skończył! Wcale się nie skończył!!! Nadal jeste dla Ciebie dobra i tak pozostanie aż do ... 1 stycznia A co potem ? czy ta dobroć nie może trwać dłużej Przemyślę Twoją propozycję Odpowiedź dam jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 26.12.2007 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Dziś tylko wyskoczyliśmy na działeczkę czysto na spacer. Przymroziło jak diabli, dobrze, że wykopki mamy za sobą!!! Nic nie zgineło i nic nie przybyło, tylko jakieś zwierzaki łaziły w wykopoie bo pełno śladów łapek Cisza i spokój.................. ..................i nudno ...........i czas dobroci się skończył! Wcale się nie skończył!!! Nadal jeste dla Ciebie dobra i tak pozostanie aż do ... 1 stycznia A co potem ? czy ta dobroć nie może trwać dłużej Przemyślę Twoją propozycję Odpowiedź dam jutro Nie można tak po znajomośći Nikomu nie powiem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts