Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze STUK PUKA!!!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stuku wybrałeś juz blachodachówkę? Jaka firma, przetłoczenie, wzór? No i jaki kolor? :lol:

Jeszcze nie wybrana. Prawdopodobnie jakaś czerowna/wiśnoiwa, nie znam się na kolorach, bym musiał żonki zapytać, bo wiesz jak się faceci znają na kolorach :lol: Narazie tułamy się po firmach. wzór?! Normalny :D

Ja nie przywiązuje do tego takiej wagi, ma być czerowna blacha-tyle wiem na pewno :D

To jak Wy tacy mądrzy jesteście Stuku i An-Budzie, to ja już wiem, kto mi dom postawi, jak już zacznę ....

Stuku, ja to ciągle Was podglądam :oops: :D

Drogo nie weźmiemy............. :roll:

Solidność niemiecka, a ceny za robociznę z warszawy :wink:

To zostańmy tylko przy tej niemieckiej solidności, warszawskie ceny mnie zabiją :D

To jak Wy tacy mądrzy jesteście Stuku i An-Budzie, to ja już wiem, kto mi dom postawi, jak już zacznę ....

To zostańmy tylko przy tej niemieckiej solidności, warszawskie ceny mnie zabiją :D

Budujesz o 50m2 mniej od zakładanej :wink: , i jest ponad 100 tyś w kieszeni :wink: przy parterówce oszczędza się na stropie (braku stropu-wiązary) kilkanaście tysięcy, na konstrukcji dachu parę tysięcy, na schodach około 10tyś, parę na dobrym projekcie, odpowiedniej konstrukcji itd. :wink: , jeszcze nic, a prawie 200tyś w kieszeni :wink: :lol: część zaoszczędzonej kasy pakuje się w lepsze (bardzo lepsze) ocieplenie i... moż na zrezygnować z normalnego CO itd. ...

Budujesz o 50m2 mniej od zakładanej :wink: , i jest ponad 100 tyś w kieszeni :wink: przy parterówce oszczędza się na stropie (braku stropu-wiązary) kilkanaście tysięcy, na konstrukcji dachu parę tysięcy, na schodach około 10tyś, parę na dobrym projekcie, odpowiedniej konstrukcji itd. :wink: , jeszcze nic, a prawie 200tyś w kieszeni :wink: :lol: część zaoszczędzonej kasy pakuje się w lepsze (bardzo lepsze) ocieplenie i... moż na zrezygnować z normalnego CO itd. ...

Te 50 m2 to do kogo się tyczą? Bo się pogubiłem, ja podniosłem budynek o ściankę kolankową to mi tylko metrów przybyło :D :D :D

• 3 weeks później...

Trochę Cię zmartwię. Szczyty masz wymurowane za wysoko :

http://images50.fotosik.pl/17/a2697e558fb50612.jpg

Po ociepleniu ściany od zewnątrz pozostanie nieocieplona góra szczytu, przez którą będzie Ci z domu "zwiewało" ciepełko. W tym miejscu możesz spodziewać się potencjalnych kłopotów - przemarzanie, a przy słabszej wentylacji także grzyb.

W tej chwili ciężko to będzie poprawić, może jednak warto się potrudzić. Należałoby obciąć szczyt równo z dolną krawędzią krokwi, lub nawet poniżej tej krawędzi (zależy jaki planujesz ocieplić poddasze) i przestrzeń pomiędzy szczytem i folią wstępnego krycia wypełnić izolacją - styropianem lub wełną mineralną).

Twój kierownik budowy ewidentnie się tu nie popisał.

• 4 weeks później...
Cześć Stuku, od kiedy już masz założona membrama dachowa (folia para rzepuszczalna) na dachu? To ważne

Wiem o co Ci chodzi. :lol:

Membrana skończona jakieś 1,5 miesiąca temu, blachodachówkę zamawiam dziś, więc powinniśmy skończyć w ciągu miesiąca. Ta nasza może leżeć 3 miesiące, więc narazie nie panikujemy. :D :D

Cześć Stuku, od kiedy już masz założona membrama dachowa (folia para rzepuszczalna) na dachu? To ważne

Wiem o co Ci chodzi. :lol:

Membrana skończona jakieś 1,5 miesiąca temu, blachodachówkę zamawiam dziś, więc powinniśmy skończyć w ciągu miesiąca. Ta nasza może leżeć 3 miesiące, więc narazie nie panikujemy. :D :D

To dobrze że zrozumiałeś o co mi chodziło :D

Zaglądam do dzienniczka regularnie tylko mało komentuję :oops: Blacha jest to dom na święta dach dostanie :lol:

Inwestor zachorował to i nudno się zrobiło na budowie :-?

Mam nadzieje, że na wiosnę ruszymy dalej z budową :D

Przydałoby się przed świętami zadaszyć i , żebym mógł powiedzieć wkońcu stan surowy otwarty zakończony :D