Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze STUK PUKA!!!!!

Recommended Posts

Musowo się podpytać jakiegoś fachowca............... :roll: u nas jeszcze nie jest tak zimno, przymrozków też nie widać.

U nas we Wrocku, też nie widać przymrozków, ale nieprzyjemny chłód to jest.

Jedyne czego będę pilnować, to wyginania gałęzi do dołu, żeby ie rosły do góry i nie potworzyły się wysokie drzewa.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Musowo się podpytać jakiegoś fachowca............... :roll: u nas jeszcze nie jest tak zimno, przymrozków też nie widać.

U nas we Wrocku, też nie widać przymrozków, ale nieprzyjemny chłód to jest.

Jedyne czego będę pilnować, to wyginania gałęzi do dołu, żeby ie rosły do góry i nie potworzyły się wysokie drzewa.

Słyszałem o tej metodzie, no i przycinać trzeba.

Ze mnie ogrodnik jak z koziej dópy trąba :lol:

W tym roku to nawet nie mam gdzie czegokolwiek posadzić... sajgon jak w krainie okopowych pomarańczy... więc nawet nie marzę o czymkolwiek. ...Ale w biedronce zakupiłam kilka op różnych cebulek i jak troszkę uporządkuję ziemię pod domem to wsadzę te cebulki koło ganku w rogu z garażem, zobaczymy co z tego wiosną wyrośnie?

O różach o drzewkach owocowych, czy iglakach to nawet nie myślę.. Zjadłyby sarny i zające :wink:

W tym roku to nawet nie mam gdzie czegokolwiek posadzić... sajgon jak w krainie okopowych pomarańczy... więc nawet nie marzę o czymkolwiek. ...Ale w biedronce zakupiłam kilka op różnych cebulek i jak troszkę uporządkuję ziemię pod domem to wsadzę te cebulki koło ganku w rogu z garażem, zobaczymy co z tego wiosną wyrośnie?

O różach o drzewkach owocowych, czy iglakach to nawet nie myślę.. Zjadłyby sarny i zające :wink:

A ja byłem dziś w OBI i jak zapytałęm o drzewka owocowe to facet zrobił takie oczy :o :o , że niby za poźno?! I kicha, chyba się spóźniłem????? :evil: :evil:

Kochani :)

O drzewach owocowych

" Najlepszym okresem na sadzenie drzew owocowych są jesienne miesiące. Od pierwszych dni października aż po pierwsze przymrozki. Drzewa posadzone w tym okresie zdążą przed nastaniem zimy zdążą jeszcze zregenerować uszkodzony system korzeniowy. Korzenie drzew rosną, bowiem do czasu, gdy temperatura gleby nie spadnie poniżej +4°C. Posadzone w jesiennym terminie drzewka, wiosną, z całą pewnością będą już dobrze przygotowane do wzrostu.

Jesienne sadzenie drzew niesie ze sobą ryzyko przemarznięcia zarówno ich korzeni jak i części nadziemnej. Głównie, dlatego gatunki bardziej wrażliwe na mróz: brzoskwinie, morele, czereśnie a nawet wiśnie i śliwy, lepiej jest sadzić wiosną. Oczywiście pod warunkiem, że zdążymy zanim rozpocznie się rozwój pąków. Opóźnienia w tym okresie mogą zakończyć się uschnięciem rośliny.

Cały rok sadzić możemy rośliny sprzedawane w pojemnikach. Mając silniejszy system korzeniowy łatwiej się przyjmą."

Cały artykuł :)

http://tygodnik.e-ogrody.com/sadzenie_drzew_owocowych,189,224.html

Wielkie dzięki Megana!!!!

Teraz wiem 100% więcej o sadzeniu drzewek owocowych (bo nie wiedziałem nic :roll: )

Tylko,że u nas nie ma już w sprzedaży drzewek :evil: a z drugiej strony nie chcę sadzić "na łapu capu i byle gdzie" może wiosną coś się posadzi? :D

I ja też poczekam na wiosnę :) :) i oby szybko przyszła :wink:

Wielkie dzięki Megana!!!!

Teraz wiem 100% więcej o sadzeniu drzewek owocowych (bo nie wiedziałem nic :roll: )

Tylko,że u nas nie ma już w sprzedaży drzewek :evil: a z drugiej strony nie chcę sadzić "na łapu capu i byle gdzie" może wiosną coś się posadzi? :D

I ja też poczekam na wiosnę :) :) i oby szybko przyszła :wink:

A przez zimę będzie czas aby po burzliwej debacie ustalić gdzie to wszystko posadzić? I jak żonie przetłumaczyć,że nie potrzebujemy tylle choinek :roll: :roll: :roll:

Zima długa i jeszcze jesień przed Tobą - coś wymyślisz :wink: :wink:

Pewnie ,że tak..................zawsze mogły uschnać..........lub mógł je ktoś ukraść na święta............. :roll: :roll:

Ty to jesteś kombinator :) :) :)

To te ukradzione choinki po prostu zapakuj i prześlij do mnie - adres podam na PW :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

zawsze miałem smykałke do "majsterkowania" :lol: a rośnie tego zielonego pełno:sosny, modrzewie, świerki, brzoza jakaś też jest

narazie małe to tak nie przeszkadzają :roll: