Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadwieszenie ściany jednowarstwowej z BK poza fundamentem??

Recommended Posts

Nr. specjalny Muratora (1/2005 "Ściany i Stropy" w artykule pt. "UWAGA NA WYPADKI") porusza o dopuszczalnym wymiarze wystawania BK poza fundament = 7cm.

Teraz pytanie jak robi się w praktyce?

Dokładnie to brzmi tak: "nadwieszenie ściany jednowarstwowej z betonu komórkowego lub ceramiki poryzowanej grubości 36-42 cm nie może przekraczać 7 cm" :D

A dróga strona (czyli pracownia projektowa Horyzont projekt "Słoneczko")

przewiduje ściane fundamentową grubości 24 cm i ściane z BK lub POROTHERM grubości 36cm :cry:

Wówczas ściana nośna wystaje poza fundament 12.5 cm z jednej strony.

Co mam o tym myśleć? Jak się robi w praktyce? Co o tym myślicie? :-?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi!

:roll:

Aha. Wykorzystam okazje i... WITAM wszystkich forumowiczów

mam nadzieje więcej problemów rozwiązać dzięki forum. :lol:

Pozdrawiam.

Rozwiązań może być wiele. Najprostsze to takie, że ściana jest nadwieszona nie z jednej strony a z dwóch : 36cm - 24cm = 12cm. 12cm / 2 = 6cm.

Jeżeli ma być jednostronne nadwieszenie, to rozwiązanie tego problemu powinno być w projekcie konstrukcyjnym (np. dodatkowy wieniec na ścianie fundamentowej).

I tu właśnie nie ma zbrojenia jedynie co w fundamentach to pod wjazdem do garażu ale to normalne. Zapytam kieszcze kir. bud. jak maja isc bloczki ale pewnie wedle projektu :-? Swoją drogą wyde mi się że Muratur ma tu więcej racji.

I tu właśnie nie ma zbrojenia jedynie co w fundamentach to pod wjazdem do garażu ale to normalne. Zapytam kieszcze kir. bud. jak maja isc bloczki ale pewnie wedle projektu :-? Swoją drogą wyde mi się że Muratur ma tu więcej racji.

Myślę, że to właśnie kierownik budowy powinien podpowiedzieć Ci jak ten problem rozwiązać. W końcu za to bierze pieniądze :) .