Peter1-szydom 13.03.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Nr. specjalny Muratora (1/2005 "Ściany i Stropy" w artykule pt. "UWAGA NA WYPADKI") porusza o dopuszczalnym wymiarze wystawania BK poza fundament = 7cm. Teraz pytanie jak robi się w praktyce? Dokładnie to brzmi tak: "nadwieszenie ściany jednowarstwowej z betonu komórkowego lub ceramiki poryzowanej grubości 36-42 cm nie może przekraczać 7 cm" A dróga strona (czyli pracownia projektowa Horyzont projekt "Słoneczko") przewiduje ściane fundamentową grubości 24 cm i ściane z BK lub POROTHERM grubości 36cm Wówczas ściana nośna wystaje poza fundament 12.5 cm z jednej strony. Co mam o tym myśleć? Jak się robi w praktyce? Co o tym myślicie? Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi! Aha. Wykorzystam okazje i... WITAM wszystkich forumowiczów mam nadzieje więcej problemów rozwiązać dzięki forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.03.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Rozwiązań może być wiele. Najprostsze to takie, że ściana jest nadwieszona nie z jednej strony a z dwóch : 36cm - 24cm = 12cm. 12cm / 2 = 6cm. Jeżeli ma być jednostronne nadwieszenie, to rozwiązanie tego problemu powinno być w projekcie konstrukcyjnym (np. dodatkowy wieniec na ścianie fundamentowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter1-szydom 14.03.2007 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 I tu właśnie nie ma zbrojenia jedynie co w fundamentach to pod wjazdem do garażu ale to normalne. Zapytam kieszcze kir. bud. jak maja isc bloczki ale pewnie wedle projektu Swoją drogą wyde mi się że Muratur ma tu więcej racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.03.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 I tu właśnie nie ma zbrojenia jedynie co w fundamentach to pod wjazdem do garażu ale to normalne. Zapytam kieszcze kir. bud. jak maja isc bloczki ale pewnie wedle projektu Swoją drogą wyde mi się że Muratur ma tu więcej racji. Myślę, że to właśnie kierownik budowy powinien podpowiedzieć Ci jak ten problem rozwiązać. W końcu za to bierze pieniądze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts