raffran 16.03.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Z innej beczki. Jak wcześnie zdejmowaliście humus i wytyczaliście budynek - przed rozpoczęciem kopania ław. Chodzi mi o to, czy jest sens lub jakies zagrozenie, zeby wykop humusu i tyczenie zrobic wczesniej np. 2-3 tyg przed wejsciem ekipy? Chcielismy tak wlasnie zrobic,wezwac geodete w jakas sobote,a prace rozpoczac w pozniejszym terminie.Wykonawca jednak nam to odradzil. W poniedzialek bylo tyczenie budynku,pod koniec prac przyjechal wykonawca oraz "pan koparkowy",obejrzeli,podyskutowali i we wtorek ruszyly prace ziemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 16.03.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Coś dziwnego z tymi geodetami. Co znaczy, że świadczy usługę, a materiał zapewnia inwestor? Jak będzie miał wkopać kamienie graniczne, to ja mam mu je przytargać? A jak będzie robił mapy, to mam mu dostarczyć papier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 16.03.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 A moze z nimi jest tak jak np. z mechanikami samochodowymi.Albo dajesz im swoje czesci,albo oni daje swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 17.03.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Jako geodeta powiem wam pare rzeczy. Budynek powinno sie tyczyc w osiach, bo wtedy zawsze zmieniajac szerokosc scian np z 36 na 24 układa sie w osiach i nie ma problemu z przeliczaniem. Kazdy głowny punkt wytyczany powinien miec odnosniki, bo jak koparka czy kopiący recznie wywali punkt, to przeciągając sznurki odtwarza sie go tam gdzie był. najlepiej tyczyc po zdjeciu humusu bo wygodniej wytyczac i potem kopac, teren wtedy jest w miare płaski. Powinno sie zawsze sprawdzic przekątne żeby rombu nie wytyczyc, budynek mozna wytyczac na granice działki. Przy wytyczeniu geodeta powinien okreslic tzw. "zero" budynku. Ja to traktuje jako jedną usługe, koszt ok 400 zł, z wpisem do dziennika budowy. Paliki oczywiście zapewniam swoje. Chyba bym sie spalił ze wstydu prosząc o nie inwestora. Czasem jednak przynoszą swoje prety, żeby im wbic, ale to ich wybor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 17.03.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Wiecie jak jest. Tak jak w każdym zawodzie. Są geodeci i "geodeci". Jesli macie jakies pytanie o obsługe geodezyjną budowy lub prawną dotyczącą np granic, to piszcie. Postaram sie rzetelnie doradzic. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 18.03.2007 02:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 no jakoś faktycznie z tymi palikami i geodetami są problemy. właśnie kilka tygodni temu szukałem geodety do wytyczenia i też większość ode mnie chciała paliki (i jeszcze pomocnika do wbijania oczywiście też). bardzo mi zależało, żeby jednak geodeta wykonał tą usługę od początku do końca samodzielnie. nawet prosiłem - że zapłacę odpowiednio więcej, jeśli o to chodzi. nie, i nie. no to nie. znalazłem w końcu takiego, ale łatwo nie było, zapłaciłem trochę więcej niż chcieli Ci z palikami, ale znośnie . z obserwacji - Ci starsi wiekiem mają takie wymagania, może uważają się za jakiś lepszy gatunek człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 18.03.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 no jakoś faktycznie z tymi palikami i geodetami są problemy. właśnie kilka tygodni temu szukałem geodety do wytyczenia i też większość ode mnie chciała paliki (i jeszcze pomocnika do wbijania oczywiście też)......... Tak jak obserwowalem geodete,ktory robil u nas to wydaje mi sie ze sam geodeta bez pomocnika mial by spore problemy z wytyczeniem budynku. Wiec twierdzenie,ze potrzebny pomocnik do wbijania palikow to lekkie przegiecie.Wlasnie ten jego pomoscnik je wbijal. To tak z moich obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRobert 18.03.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 wiesz Piotrulex? Z tymi geodetami to jest tak... Jak zobaczy taki jeden z drugim, że ktoś jeździ Astrą to ździeeeraaaa... aż miło cześć brachu Widzę, że świat mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 19.03.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Jako geodeta powiem wam pare rzeczy. Budynek powinno sie tyczyc w osiach, bo wtedy zawsze zmieniajac szerokosc scian np z 36 na 24 układa sie w osiach i nie ma problemu z przeliczaniem. Kazdy głowny punkt wytyczany powinien miec odnosniki, bo jak koparka czy kopiący recznie wywali punkt, to przeciągając sznurki odtwarza sie go tam gdzie był. najlepiej tyczyc po zdjeciu humusu bo wygodniej wytyczac i potem kopac, teren wtedy jest w miare płaski. Powinno sie zawsze sprawdzic przekątne żeby rombu nie wytyczyc, budynek mozna wytyczac na granice działki. Przy wytyczeniu geodeta powinien okreslic tzw. "zero" budynku. Ja to traktuje jako jedną usługe, koszt ok 400 zł, z wpisem do dziennika budowy. Paliki oczywiście zapewniam swoje. Chyba bym sie spalił ze wstydu prosząc o nie inwestora. Czasem jednak przynoszą swoje prety, żeby im wbic, ale to ich wybor. Prawie nic dodać nic ująć.....:) Powiedziałbym jeszcze,że tyczenie osi minimalizuje błędy-nie tylko przy zmianie grubości ścian.Choćby przy kopaniu fundamentów-jak będzie kopacz miał wytyczony obrys zewnętrzny to jest spora szansa ,że się popierzy,zwłaszcza jak ma wytyczone jeszcze ściany wewnętrzne nośne. BTW A jak liczysz jak inwestor zażyczy sobie wytyczenie wszystkich ścian wewnętrznych lub budynek ma dużo załamań?Też 400zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 19.03.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Jako geodeta powiem wam pare rzeczy. Budynek powinno sie tyczyc w osiach, bo wtedy zawsze zmieniajac szerokosc scian np z 36 na 24 układa sie w osiach i nie ma problemu z przeliczaniem. Kazdy głowny punkt wytyczany powinien miec odnosniki, bo jak koparka czy kopiący recznie wywali punkt, to przeciągając sznurki odtwarza sie go tam gdzie był. najlepiej tyczyc po zdjeciu humusu bo wygodniej wytyczac i potem kopac, teren wtedy jest w miare płaski. Powinno sie zawsze sprawdzic przekątne żeby rombu nie wytyczyc, budynek mozna wytyczac na granice działki. Przy wytyczeniu geodeta powinien okreslic tzw. "zero" budynku. Ja to traktuje jako jedną usługe, koszt ok 400 zł, z wpisem do dziennika budowy. Paliki oczywiście zapewniam swoje. Chyba bym sie spalił ze wstydu prosząc o nie inwestora. Czasem jednak przynoszą swoje prety, żeby im wbic, ale to ich wybor. Prawie nic dodać nic ująć.....:) Powiedziałbym jeszcze,że tyczenie osi minimalizuje błędy-nie tylko przy zmianie grubości ścian.Choćby przy kopaniu fundamentów-jak będzie kopacz miał wytyczony obrys zewnętrzny to jest spora szansa ,że się popierzy,zwłaszcza jak ma wytyczone jeszcze ściany wewnętrzne nośne. BTW A jak liczysz jak inwestor zażyczy sobie wytyczenie wszystkich ścian wewnętrznych lub budynek ma dużo załamań?Też 400zł? Witam, nigdy nie tyczyłem wewnetrznych, ani dla tych co kopią koparką, ani tym co łopatą - powod: nikt tego nie chciał . Dużo załamań nie wpływało nigdy na cene - czyli też 400 zł. No i oczywiście zawsze jest tak, że najpierw robie podział działki ( bo głownie z tym przyszli inwestorzy przychodzą) a rozstajemy sie .....dopiero po inwentaryzacji powykonawczej budynku - wolą całą obsługe miec u jednej osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 19.03.2007 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 oczywiście zawsze jest tak, że najpierw robie podział działki ( bo głownie z tym przyszli inwestorzy przychodzą) a rozstajemy sie .....dopiero po inwentaryzacji powykonawczej budynku - wolą całą obsługe miec u jednej osoby. zakladajac ze kazda z tych spraw kosztuje 400 zeta to juz bym mial o 450 zeta wydatkow wiecej niz u geodety ktory robi mi w tej chwili a mam go z polecania innych osob ktore juz pokonczyly budowy i dzielil ta dzialke z 20 pare lat temu. Przepraszam 445zł bo na paliki kilka zeta wydalem - taki ten moj geodeta wygodny ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 19.03.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 oczywiście zawsze jest tak, że najpierw robie podział działki ( bo głownie z tym przyszli inwestorzy przychodzą) a rozstajemy sie .....dopiero po inwentaryzacji powykonawczej budynku - wolą całą obsługe miec u jednej osoby. zakladajac ze kazda z tych spraw kosztuje 400 zeta to juz bym mial o 450 zeta wydatkow wiecej niz u geodety ktory robi mi w tej chwili a mam go z polecania innych osob ktore juz pokonczyly budowy i dzielil ta dzialke z 20 pare lat temu. Przepraszam 445zł bo na paliki kilka zeta wydalem - taki ten moj geodeta wygodny ) Cos nie kumam twoich przemyslen. Samo wytyczenie kosztuje 400 zł. Nie ma zadnych kolejnych spraw. Chodziło o to, że jak robie podział to zawsze do mnie inwestor wraca i obsługuje mu budowe. Nie kazdy potrzebuje podziału (czyli wydzielenia działki budowlanej) , ale czesto je robie na poczatku. A potem jest wytyczenie i na koncu po budowie tylko inwentaryzacja powykonawcza budynku i przyłaczy. Jesli zaoszczedziłes 450 zł, to znaczy że cos ci zrobił za friko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeja 19.03.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Jako geodeta powiem wam pare rzeczy. Budynek powinno sie tyczyc w osiach, bo wtedy zawsze zmieniajac szerokosc scian np z 36 na 24 układa sie w osiach i nie ma problemu z przeliczaniem. Kazdy głowny punkt wytyczany powinien miec odnosniki, bo jak koparka czy kopiący recznie wywali punkt, to przeciągając sznurki odtwarza sie go tam gdzie był. najlepiej tyczyc po zdjeciu humusu bo wygodniej wytyczac i potem kopac, teren wtedy jest w miare płaski. Powinno sie zawsze sprawdzic przekątne żeby rombu nie wytyczyc, budynek mozna wytyczac na granice działki. Przy wytyczeniu geodeta powinien okreslic tzw. "zero" budynku. Ja to traktuje jako jedną usługe, koszt ok 400 zł, z wpisem do dziennika budowy. Paliki oczywiście zapewniam swoje. Chyba bym sie spalił ze wstydu prosząc o nie inwestora. Czasem jednak przynoszą swoje prety, żeby im wbic, ale to ich wybor. Nie można, tylko TRZEBA wytyczać w odniesieniu do granic działki. Z "zerem" oznaczanym przez geometrów też różnie bywa.A nie lepiej jak sam majster, wbije pal w okolicy najwyżej położonego naroża wytyczonego obrysu budynku tak, aby wystawał nad ziemię tyle cm, ile jest napisane na przekroju w projekcie ( od terenu do poziomu gotowej podłogi) Tak się robi przy niedużych różnicach wysokości w obrębie budynku. Jeśli chodzi o tyczenie po zdjęciu humusu , to chyba lepiej chodzić i wbijać paliki w trawkę niż taplać się w błocie, tym bardziej że dla koparkowego to nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 20.03.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Budynek powinno sie tyczyc w osiach, bo wtedy zawsze zmieniajac szerokosc scian np z 36 na 24 układa sie w osiach i nie ma problemu z przeliczaniem.Jak ktoś zmieni z 24 na np porotherm 50 to troszkę mu się powierzchnia zabudowy zwiększy, a zgodnie z przepisami nie wolno budować innego niż w projekcie który zatwierdził urząd. Trzeba więc przeliczać tak czy siak. ale to tak na marginesie pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 20.03.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 [Nie można, tylko TRZEBA wytyczać w odniesieniu do granic działki. Z "zerem" oznaczanym przez geometrów też różnie bywa.A nie lepiej jak sam majster, wbije pal w okolicy najwyżej położonego naroża wytyczonego obrysu budynku tak, aby wystawał nad ziemię tyle cm, ile jest napisane na przekroju w projekcie ( od terenu do poziomu gotowej podłogi) Tak się robi przy niedużych różnicach wysokości w obrębie budynku. Jeśli chodzi o tyczenie po zdjęciu humusu , to chyba lepiej chodzić i wbijać paliki w trawkę niż taplać się w błocie, tym bardziej że dla koparkowego to nie ma znaczenia. No jednak nie do końca TRZEBA. Jest najwygodniej, i wtedy są zachowane miary z planu zagospodarowania działki. Ale jest warunek, że punkty graniczne są jednoznacznie identyfikowalne i PEWNE. Budynek może byc tyczony rowniez na poziomą osnowe geodezyjną, np wtedy gdy jest daleko od granic działki i jest wygodniej go w ten sposob tyczyc. Geodeta wtedy opracowuje projekt tyczenia geodezyjnie.Z tym taplaniem w błocie to nie do końca. W deszczu raczej sie nie robi bo papiery zamokną, a na wodzie i tak nie tyczysz, prawda? Wiec musi byc w miare sucho. Niektorzy kopią fundamenty recznie po zdjeciu humusu koparką wiec lepiej wytyczyc budynek po zdjeciu humusu. Pozatym taka praca geodety w ziemi. Ale każdy ma swoje sposoby pracy. Jeden sobie upraszcza inny utrudnia robote. Efekt koncowy ma byc prawidlowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.03.2007 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 wiesz Piotrulex? Z tymi geodetami to jest tak... Jak zobaczy taki jeden z drugim, że ktoś jeździ Astrą to ździeeeraaaa... aż miło cześć brachu Widzę, że świat mały aaaaaaaaaaaaaaaaaa to Ty? w wekend bylismy w Katowicach i malo uwaznie widocznie czytalem ) Pozdrowienia dla ka i cro.pl ) kiedy znow na lody do Torunia?? widze ze mamy juz co najmniej 3 wspolne pasje ) akurat jak spotkalem sie na naszej dzialce z geodeta to bylem sluzbowa omega ) na poczatku maja bede na kilka dni w warszawie na jakiejs wystawie to moze uda nam sie spotkac papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 21.03.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 nam wytyczył 8 marca zapłaciłem 427,00 ale budynek jest dosc skomplikowany,mysle ze niedrogopozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts