Altariela 30.03.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 2. robimy rozeznanie czy nie tańsza będzie budowa z drewna lub keramzytu po tych skokach cenowych tradycyjnych materiałów.... Zerknij tutaj: http://www.budujemydom.pl/cozaile/sciany_stropy_scianki/technologia_murowana_technologia_szkieletowa/ tu masz porównanie kosztów budowy ścian w różnych technologiach ( niedawno uaktualniany artukuł) i akurat to co rozważasz nie jest dobrym wyborem ekonomicznie. Najtaniej teraz z betonu komórkowego Ale jak się spojrzy na konkretne wyliczenia dla konkretnego domu to najtaniej wypadły pustaki styropianowe i silikaty Krys, że mały domek to się zgadzam, ale czy zaraz parterowy? Pamiętaj że przy parterowym masz większy koszt fundamentów i większy koszt dachu (drewno teraz koszmarnie drogie ), oczywiście z drugiej strony oszczędzasz na stropie i schodach (a beton też podrożał). Tak naprawdę to najważniejsza jest wielkość i prostota (papa balkony, wykusze, lukarny) niż to czy parterowy czy z poddaszem. Trzymam kciuki za powodzenie akcji "nowy projekt" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 30.03.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 30.03.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 30.03.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 brzydlak zgadzam się z Tobą w 100%. Też to przerabiałam:dom szkieletowy w kosztach wychodzi podobnie jak murowany, a dom szybko traci na wartości. Oszczędności szukałam w bryle budynku- prosty dach i prostokąt, to już niezłe zyski na początkuKris1 trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 30.03.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matuszka 30.03.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 A'propos drewnianych domków - namyśl przyszła mi bajka o 3 świnkach co to domki budowały: ze slomy, z drewna i murowany. Ostał się tylko murowany.Taka bajka z morałem dla dzieci - czytam moim od czasu do czasu. Dużo daje też do myślenia drewniany strop i ściany - niestety wygłuszenie średnie.... Jak ktoś już mieszkał w murowanym, to drewniany jedynie na letniskową działkę albo dla seniorów z Florydy polecać będzie. Martuszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 30.03.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 30.03.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 30.03.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 jeszcze jedni czy ktos z Was robi czarne okna i wie moze czy sa duzo drozsze / procentowo/ od bialych? z gory dzieki za odpowiedz Z tego co się orientowałam, okna w kolorze niestandardowym to ok. 40% większy koszt niż okina białe. Zależy od producenta i koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 30.03.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 31.03.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 majania- ekipa Ci s postarala az milo Serce roście ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 31.03.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Widze , ze dyskusja w domach szkieletowych jest dosc bolesna , wiec moze , zeby zaspokoic ciekawosc O tym jak sie pali dom drewniany Jako ciekawostke , dodac moge , ze gasi sie domy sasiednie , bo tez co sie pali , to juz i tak do spalenia .Tyle , ze leja wode , zeby sie ogien nie rozprzestrzenial . Sa to wielkie pochodnie http://www.deskpicture.com/DPs/Miscellaneous/HouseFire_3.jpg Poza tym czas cos w temacie dodac ooooooooooooo lepiej nie myslec o drewnianym Bardzo dosadnie i wyraziście. Drewniany odpada Kris1 trzymam kciuki trzymaj s Trzymam kciuki za powodzenie akcji "nowy projekt" Kristofuros Ludzie dzięki, jak coś wymyślimy to dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 31.03.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 31.03.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 31.03.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 krys 1 wyslalem tobie cos na poczte muratora ?dostalas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.04.2007 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.04.2007 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.04.2007 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 @krys 1 Za bardzo nie mam już co dodać, bo brzydlak powiedziała praktycznie wszystko! Pozostaje mi się powtórzyć. Dom z poddaszem użytkowym oparty na kształcie prostokąta lub kwadratu. Strop np. z płyt "żerańskich" jest tym momencie najkorzystniejszy cenowo. Ktoś powie zaraz ze schody to koszty. Przecież nie muszą być "zalewane" i zbrojone, kiedy i tak potem obudowuje się je drewnem. Wystarczy jak całe będą z drewna. Żadnych wykuszy, lukarn. Otwory okienne standardowe. Żadnych kominków, bo kominki to kominy, a kominy to koszty. Garaż też może sobie poczekać. No i olać takie coś jak "wewnętrzy wstyd, bo buduję mały domek" Zostawić w spokoju stwierdzenia typu: w moim wymarzonym domku musi być.....A właśnie że nic nie musi! Wystarczy jak będzie to samo co w bloku. Kuchnia, łazienka/łazienki i pokoje. Resztę zastąpi Ci poranna kawka na ławeczce pod domem, a mężowi wieczorny browarek. Też na tej samej ławeczce. P.s. Nie wiem, czy łapiecie się na kredyt z dopłatami Państwa, jeżeli tak, to szukając projektu wieźcie pod uwagę wskaźniki powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 01.04.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 dzisiaj własnie sprzedałem działke za 150 zl z m2 dobijala mnie i stwierdzilem ze zostane w bloku !!!! wiec sie wypisuje z grupy ale bede tu zagladal !!! pozdrawiam misiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 01.04.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 dzisiaj własnie sprzedałem działke za 150 zl z m2 dobijala mnie i stwierdzilem ze zostane w bloku !!!! wiec sie wypisuje z grupy ale bede tu zagladal !!! pozdrawiam misiak prima aprilis ... ładnie to tak ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts