Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bla, bla, bla... Wielkopolska

Marzin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Misiak- wiem ze terminu jeszcze nie ma, ale chcialabym wiedziec chociaz miesiac w przyblizeniu- listopad czy grudzien ?

czy ktos moze polecic przyczepke do kupienia- czuje ze w polowie listopada trzeba bedzie kupic.

jutro zaczyna s ocieplanie domu :) normalnie nie wierze ze za 4 tyg bede juz mieszkac w klinach :)

natus- gdzie jestes ?

Krys1 - gratulacja kurde!

A jak nie przyjdziesz na spota, to zwalimy się do Ciebie na budowę!

Brzydlak, Misiak, pewnie że początek listopada!

Tylko trzeba znaleźć knajpę, gdzie będzie:

- dużo miejsca

- zimne piwo

P.s. Motyla noga, przecież ja będę już mieszkał w Rokietnicy. Jak ja się tam dostanę???? :roll:

Jak mogę prosić - termin impresy - nie 10 listopada, chyba że ma mnie nie być, to ok :)

Pozdrawiam WSZYSTKICH

PS. Marzin - na zimne piwo chyba za zimno. Już czuję, że mnie zawiało na budowie - stoje w przeciagach, bo okien nie mam i gardło boli. Na dzień dzisiejszy proponuję lokal gdzie serwują piwo grzane i herbatkę z wkładką :)

PS. Marzin - na zimne piwo chyba za zimno. Już czuję, że mnie zawiało na budowie - stoje w przeciagach, bo okien nie mam i gardło boli. Na dzień dzisiejszy proponuję lokal gdzie serwują piwo grzane i herbatkę z wkładką :)

Ale w jednym się zgadzamy, muszą być procenty, obojętnie czy zimne czy ciepłe.

P.s. Ostatnio na Strzeszyńskiej był objazd, więc przejeżdżałem obok Twojego domku! Obejrzałem więźbę no i ten wielki otwór okienny z łukiem! Boże, toż to będzie kosztowało tyle co mój stan surowy ! :lol:

Marzin z przyjemnością wyjaśniam: ten wielki otwór jest na okno łukowe 300 cm/ 360 cm - okno to nie jest najdroższym oknem w moim domu, co więcej jest tylko 50 % droższe od moich najmniejszych okien, mimo że ma szybę P4 i ornament. Gdzie jest pies pogrzebany? Ano w okuciach, bowiem to łukowe okno jest oknem stałym, co znacznie "poprawia" jego cenę. Nie wiem dlaczego w naszym narodzie pokutuje przekonanie, że przeszklenia są drogie. Dla przykładu mogę podać również kolosalną różnicę między dwoma drzwiami balkonowymi w salonie i kuchni - oba mają 320 /240, ale te kuchenne są o 10 000 droższe. Wyglądają tak samo, kosztują ... :) Dla niewtajemniczonych - tę różnicę generuje próg HS.

Osobiście, zważywszy na naszą aurę i stopień nasłonecznienia zachęcam wszystkich do projektowania i wykonywania dużych przeszkleń w naszych domach, oczywiście z uwzględnieniem wytycznych dla domów pasywnych. Duże przeszklenia mam od wschodu do zachodu, a na północy tylko jedno nieduże okienko w łazience. Okna stałe to niewielki wydatek, a jak pięknie wygląda dom i jak poprawia nam się komfort mieszkania w jasnych przestrzeniach, z widokami na ogród.

Pozdrawiam serdecznie WSZYSTKICH WĄTPIĄCYCH

Marzin z przyjemnością wyjaśniam: ten wielki otwór jest na okno łukowe 300 cm/ 360 cm - okno to nie jest najdroższym oknem w moim domu, co więcej jest tylko 50 % droższe od moich najmniejszych okien, mimo że ma szybę P4 i ornament. Gdzie jest pies pogrzebany? Ano w okuciach, bowiem to łukowe okno jest oknem stałym, co znacznie "poprawia" jego cenę. Nie wiem dlaczego w naszym narodzie pokutuje przekonanie, że przeszklenia są drogie. Dla przykładu mogę podać również kolosalną różnicę między dwoma drzwiami balkonowymi w salonie i kuchni - oba mają 320 /240, ale te kuchenne są o 10 000 droższe. Wyglądają tak samo, kosztują ... :) Dla niewtajemniczonych - tę różnicę generuje próg HS.

Osobiście, zważywszy na naszą aurę i stopień nasłonecznienia zachęcam wszystkich do projektowania i wykonywania dużych przeszkleń w naszych domach, oczywiście z uwzględnieniem wytycznych dla domów pasywnych. Duże przeszklenia mam od wschodu do zachodu, a na północy tylko jedno nieduże okienko w łazience. Okna stałe to niewielki wydatek, a jak pięknie wygląda dom i jak poprawia nam się komfort mieszkania w jasnych przestrzeniach, z widokami na ogród.

Pozdrawiam serdecznie WSZYSTKICH WĄTPIĄCYCH

No wszystko ładnie, tylko dlaczego Ty cały czas zaliczasz mnie do narodu w którym to pokutuje przekonanie, że przeszkoelnia są drogie...? :roll: To, że buduję mały domek, to nie znaczy że jestem sknerą, tylko to, że na inny nas zwyczajnie nie stać :(

No wszystko ładnie, tylko dlaczego Ty cały czas zaliczasz mnie do narodu w którym to pokutuje przekonanie, że przeszkoelnia są drogie...? :roll: To, że buduję mały domek, to nie znaczy że jestem sknerą, tylko to, że na inny nas zwyczajnie nie stać :(

Marzin wcześniej napisałeś tak "Ostatnio na Strzeszyńskiej był objazd, więc przejeżdżałem obok Twojego domku! Obejrzałem więźbę no i ten wielki otwór okienny z łukiem! Boże, toż to będzie kosztowało tyle co mój stan surowy !"

Wobec powyższego ("Wysoki Sądzie 8) ) podtrzymuję swoje wcześniejsze stanowisko i nadal zaliczam kolegę Marzina do tej części narodu, w którym pokutuje przekonanie, że przeszklenia są drogie. Na dowód przytaczam powyżej słowa kolegi Marzina, który tłumaczy się z metrażu domku.

Otóż ja nigdy nie twierdziłam, że duże przeszklenie wymaga dużego domku. Uważam, że stałe okno jest niedrogie, nie kosztuje tyle co stan surowy domku kol. Marzina i nie wiem co ma piernik do wiatraka, czy domek jest duży czy nie.

Marzin - jeżeli zwiększyłbyś przeszklenie ściany o 100 %, to koszt takiego okna nie byłby o 100 % większy, a jeżeli okno byłoby stałe, to koszt byłby równy kosztowi okna rozwieralno-uchylnego o połowę mniejszego. Ćwiczyłam to juz w poprzednim domu i z doświadczenia wiem, że wszystkich okien nie otwieram. Na parterze okno stałe myje się wygodnie, więc nie widzę powodu zakupu wszystkich okien otwieranych. Jest to najlepszy dowód na moją wielkopolską gospodarność i jasno stoję na stanowisku, że każdy buduje dom jaki potrzebuje z wyposażeniem na jakie go stać.

W moim długim wywodzie o otworach okiennych wskazałam na możliwość uzyskania efektu estetycznego i ergonomicznego w postaci dużych przeszkleń małym kosztem - tj. rezygnując z okuć poprzez wstawienie okien stałych. Wydaje mi się to dobrą wskazówką dla wszystkich, którzy chcą miec w domu przeszklenia i szanują wydane złotówki. Jeżeli nadal uważasz, że ma to związek z budowaną powierzchnią domu, to bardzo mi przykro. Podałam również dla przykładu koszty jakie generują dodatki typu hs. W tej sytuacji moje największe okno nie jest oknem najdroższym, co pragnęłam podkreślić, a właśnie to okno zwróciło Twoją uwagę i podejrzenie co do wycokiej ceny.

Pozdrawiam serdecznie i życzę nam mniej nerwów :)

ps. przeanalizowałam również problem mycia rolet w oknach stałych - rolety są wyciągane od wewnątrz, więc serwis rolet zapewnia mnie, że nie ma problemu, żeby wyciągnąc taką roletę raz do roku i umyć, w ramach serwisu właśnie.

Martuszek - ale ja to wszystko rozumiem, naprawdę nie trzeba mi tego tłumaczyć. Okno masz piękne, duże, a to porównanie z kosztem mojego stanu surowego to wiesz, taki żarcik. :wink: I wiem też, że te duże przeszklenia nie muszą kosztować fortuny. Ja jestem tylko facetem. Na analizowanie tematu okien poświęciłem mniej niż miesiąć, ale np centralne ogrzewanie poprzedziły półroczne studia. Studia on-line 8)

Ponieważ Brzydlak i Martuszek 10-go być nie mogą, zgłaszam wniosek formalny, żeby spotkać się 17-go.

Trzeba odkopać wątek spotkań grupowych.

Piszta, kto będzie, a ja będę to notował TUTAJ