Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przyłącze sie do tematu ale z innym pytanie, czy wole oczka z łagodnymi przejściami mozna tylko robic z dachówki karpówki? Widziałem już zdjecia gdzie były to dachówki zakładkowe a efekt tez był OK!!! Ponad to na wienerbergeru jest katalog gdzie pokazuja zastosowanie dachówki zakładkowej dla wykonania wolego oczka :)

Macie moze w tym temacie jakies doswiadczenie???

Przyłącze sie do tematu ale z innym pytanie, czy wole oczka z łagodnymi przejściami mozna tylko robic z dachówki karpówki? Widziałem już zdjecia gdzie były to dachówki zakładkowe a efekt tez był OK!!! Ponad to na wienerbergeru jest katalog gdzie pokazuja zastosowanie dachówki zakładkowej dla wykonania wolego oczka :)

Macie moze w tym temacie jakies doswiadczenie???

Dla karpiówki stosunek wysokość/szerokość wolego oczka musi być minimum 1:5 (dla małej karpiówki) 1:6 dla pozostałej karpiówki oraz około 1:8 lub nawet 1:9 dla dachóki zakładkowej. Niemiecka firma MULLER (tak się chyba pisze) ma specjalne kliny które przy dachówce zakładkowej pozwala zmniejszyć ten stosunek do 1:5 czy 1:6.

Właśnie zacząłem budowę i mam wole oczko i ze względu, że nie bardzo podoba mi się karpiówka, zdecydowałem się na zakładkową.

Wole oczko w stosunku 1:8 jest stosunkowo płaskie, dlatego chyba zdecyduję się na "podcięcie" dachówek pod wolim oczkien, ale zobaczymy.