Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dym z kominka

marek GL173

Recommended Posts

Witajcie !

Mam problem z kominkiem : kominek Lechma z plaszczem wodnym. Nie wspomne o czarnej szybie (drewno sezonowane - ale pod przykryciem na dworze a nie pod wiata), lisciaste). Od pewnego czasu, mimo regulacji szybrem (otwor z przodu tez czesciowo otwarty), dym z kominka dostaje sie do wnetrza pomieszczenia. Niedawno zastosowalem srodek do usuwania osadow (Kominiarz), regularnie usuwam wypalone kozuchy ze scianek i rur plaszcza wodnego. I nic

Pomozcie !

Marek N. - Konin k.Lichenia

Marek,

Od jak dawna używasz kominka ?

Jak wysoki masz komin ( od włączenia ) i jaki przekrój ?

Jak zakończony jest wylot komina ?

Jak palisz w kominku ( okazjonalnie, stale - mocno, etc. ) ?

Kiedy dymienie ma miejsce ( pogoda, rozpalanie, etc. ) ?

To na początek.

pozdro

J

no i jeszcze czy masz doprowadzone powietrze z zewnątrz do kominka

Witam !

Kominek uzywam juz 3 sezon, do tej pory poza czarna szyba nie mialem wiekszych problemow. Na rurach i scianach zbiera sie taki czarny nagar, ktory systematyczmnie usuwam - na ile jest to mozliwe. Komin Schiedla chyba 200 mm , wysokosc ponad 8 m, tak wiec ciag jest niezly; zakonczenie wylotu - taka stozkowata miska. To dymienie jest raczej niezalezne od pogody (fachowiec od kominka co mi go instalowal mowi ze wytwarza sie podcisnienie). Doplyw z zewnatrz tez mam (czuc pod kominkiem zimne powietrze). W ciagu sezonu pale prawie 24 h na dobe - w nocy troche mniej i wtedy dogrzewa piec gazowy.

Ten sam fachowiec poddal teze, ze w kominkach z plaszczem trudniej jest uzyskac wyzsza temp. - po prostu chlodza rury i zbiera sie wtedy wiecej osadu... Drewno mam sezonowane, czasem trafi sie jakis kawalek zmokniety, ale tochyba az tak nie rzutuje.

To byloby w skrocie na tyle.

Marek

Problem z wkładami wodnymi tego typu, czyli chłodzone od samego dołu, polega na niskich temperaturach spalania oraz bardzo niskich temperaturach spalin. Dodatkowo odcinki rur spalinowych , łączone często na płasko , lubią zarastać sadzami a podczas czyszczenia często o nich zapominacie. Brudne szyby w tego typu wkładach to skutek właśnie niskiej temperatury spalania oraz szybra . Darek B http://www.kafle-kominki.pl