Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie fundamentu

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jestem na forum nowy choć śledzę je już od dawna. W tym roku zaczynam budowę więc będę już stałym gościem.

Mam problem na który nie znalazłem wystarczającej informacji poprzez wyszukiwarkę. Planuje ocieplić fundamenty. Rozumiem że bloczki pokrywa się izolacją z dysperbitu i na to przykleja się styropian (JAK?). W jaki sposób zabezpiecza się styropian od zewnątrz - czy siatka i jakaś zaprawa, czy folia kubełkowa, czy jedno i drugie.

Dziękuję

Witam wszystkich.

Jestem na forum nowy choć śledzę je już od dawna. W tym roku zaczynam budowę więc będę już stałym gościem.

Mam problem na który nie znalazłem wystarczającej informacji poprzez wyszukiwarkę. Planuje ocieplić fundamenty. Rozumiem że bloczki pokrywa się izolacją z dysperbitu i na to przykleja się styropian (JAK?). W jaki sposób zabezpiecza się styropian od zewnątrz - czy siatka i jakaś zaprawa, czy folia kubełkowa, czy jedno i drugie.

Dziękuję

Witaj,

1. Na ścianę z bloczków fundamentowych lepisz styropian na kleju.

2. Lepisz siatkę z włókna szklanego.

3. Po wyschnięciu kleju nakłądasz lepik (uważaj żeby zostawić ok 30-40 cm górnej warstwy na płytki cokołowe - do lepiku nie chcą zbyt dobrze się lepić)

4. Folia kubełkowa (kubełkami do wewnątrz)

5. wszystko obsypujesz ziemią aby filia nie uległą zniszczeniu i się nie obsuwała.

możesz posmarować bloczki dysperbitem od środka

styro na fundament twardy frezowany fs20 połozony tak równo żeby można było połączyć z przyszłym ociepleniem ścian

oczywiście styro na fundamencie cieńszy o 2-3cm od tego na ścianie

jak ocieplisz fundament to przykryj ziemią i zwróć uwage żeby nie zniszczyli murując ściany