wbrat 20.03.2007 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 To narobiłem Właśnie w tym rzecz, że tak na oko wygląda jakby mogło wpaść - i to jest najgorsze NIE MOZE WPASC. Matematyka to jedyna rzecz ktorej mozna wierzyc. A jak sie pomysli to osobiscie widze niebezpieczenstwo gdzie indziej: Wyobrazmy sobie ze ktos te pokrywe przechyla do pionu i wklada do otworu jak plasterek cytryny do szklanki. Co sie dzieje ? Pokrywa wchodzi PRAWIE do polowy i SIE ZAKLESZCZA. Ewentualnie ROZPYCHA krąg szamba bo przy tych kątach są niezle siły dzialajace na boki, ten trzaska i wtedy juz pokrywa wejdzie. W to - owszem, moge uwierzyc - teoretycznie mozliwe. No właśnie mi od początku chodzi o ten scenariusz katastroficzny . Nie chodziło mi o to, że pokrywa sobie leży i nagle wpada. Chodziło mi o to, że podczas zdejmowania/zakładania pokrywy ona często mi się przechyla, co w efekcie daje opisany przez Ciebie efekt plasterka cytryny . U mnie obręcz w kręgu szamba jest metalowa, więc nie sądze, żeby mogła trzasnąć. Bardziej chodziło mi o to, że jeśli pokrywa nie jest idealnie okrągła, tylko eliptyczna, to nie oszukując matematyki wpaść może. Ale nie rozdrapujmy już tego wątku, bo w sumie powiedziane zostało wszystko - po co dalej straszyć użytkowników szamb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 20.03.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 a nie lepiej było zrobić podłączenie do szybkozłączki?? nie musielibyście otwierać szamba ..... chyba, że lubicie zabawy z pokrywą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 20.03.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 teoretycznie jest możliwe, żeby pokrywa wpadła - np. wyobraźmy sobie, że pokrywa jest żeliwna i ma średnicę 150 cm. a kołnierz jest tylko z betonu albo z jakiegoś tworzywa. Przychodzi mróz, żeliwny dekiel zmniejsza swą objętość na skutek niskiej temperatury ale kołnierz już nie i ... to tylko tak, żeby fobie nie wyginęły bo już zbyt wiele gatunków znamy dzisiaj tylko z opisów Praktycznie jednak robi się dekle i kołnierze z tego samego i solidnie obsadza na wieżyczkach, żeby się z nich nie ześlizgnęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.03.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 E tam, z tym skurczem termicznym to przesadzona sprawa Przecież "gniazdo" dekla w szambie ma rant, na którym dekiel się opiera - ten rant ma ze 2 cm. Nie ma szans, żeby dekiel skurczył się aż o 2 cm. Zakładając, że dekiel ma 1m średnicy i jest z żeliwa, przy zmianie temperatury od 40 st. C do -30 st. C skurczy się on o ok. 5,6mm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 20.03.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Chociaż wiem, że nie wpadnie, zawsze mam odruch asekurowania jej przy otwieraniu i zamykaniu. Ale gość z firmy wybierającej "nieczystości płynne" wyraźnie nie ma takich obaw i podchodzi do włazów bez żadnego respektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 11.12.2007 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Zagrożenie jest i to nie małe,kołnierz leży na kręgach, które leżą na pokrywie szamba.Może się zdarzyć:1. przesunięcie kręgów, dziura obok krędu i obsunięcie ziemii do szamba 2. Przesunięcie kołnierze, przekręcenie kołnierza z pokrywą do pionu, podobnie jak samej pokrywy3. Uszkodzenie kręgów i kołnierza od pojazdów mechanicznych. Wbrew pozorom nie jest to taka błaha sprawa, dlatego najlepiej nie montować szamba w podjeździe i tam gdzie jest zwiększony ruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 11.12.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Ja mam szambo betonowe "monolityczne" (nie z kręgów), i w górnej ściance szamba jest okrągły otwór z zabetonowanym stalowym "rantem".Nie widze możliwości, żeby coś się mogło przesunąć - jedynie może się załamać, jeśli wjechałby na nie jakiś cięższy pojazd (ciężarówka) - i tego pilnuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 11.12.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 11.12.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Pewnie raczej się nie da, bo nie uniesiesz potem takiej pokrywy z 30cm warstwą ziemi na niej Trzeba by rozkopywać i niszczyć biedną trawkę Łatwiej, jeśli dekiel jest w podjeździe - u mnie kostkarze pokryli go kostką w taki sposób, że po ułożeniu dekla na miejsce prawie nie widać miejsca połączenia kostki na deklu z kostką na ziemi. Oczywiście kosteczki cięli i dopasowywali, bo dekiel okrągły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 11.12.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 11.12.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Ale mniej niż 30cm ziemi No i kostka nie obsypuje się jak ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 11.12.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 To jeszcze nic - wyobrazmy sobie, ze zagladamy do tego szamba pokrywa otwarta, slisko jak cholera i....noga nam sie powinela... Ciekawe czy szybko sie czlowiek w szambie topi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.12.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 .... Ciekawe czy szybko sie czlowiek w szambie topi... Topi jak topi, ale zatrucie gazami ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 11.12.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Taki czysty metan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 12.12.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Metan to może być niebezpieczny jak wpadniesz tam z papieroskiem. Gorszy jest siarkowodór . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 12.12.2007 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Szambiarz, który mnie odwiedza mówi, że pare razy zdarzyło się że pokrywa mu wpadła. Ale twierdzi, że najprawdopodobniej musiała być pęknięta, co ponoć zdarza się, gdy przymarznie do kołnierza i ktoś na siłę próbuje ją podnieść. A co do wpadnięcia (rany, co za temat), to sądze, że szanse na przeżycie są niewielkie - nie raz słyszy się w telewizji jak ktoś ginie, bo wchodzi do PUSTEGO zbiornika i zatruwa się znajdującymi tam gazami. A co dopiero mówić o pełnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 12.12.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Jest jeszcze inne zagrożenie - może przesunąć się pokrywa całego szamba.A jeszze gorsze jest załamanie się pokrywy na skutek obciążenia dużą warstwą ziemii, kostki i 2-3 samochodów stojących na tejże kostce.Jest to o tyle niebezpieczne, że w zasadzie nie wiadomo jakie te pokrywy mają wytrzymałości. Każdy producent robi je po swojemu, na oko, nie przekazują klientom parametrów eksploatacyjnych, nie mają certyfikatów, itd, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts