Gość Buba Nowy 09.06.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Czy to prawda, że powietrze do kominka powinno być doprowadzone osobnym przewodem (rurą) z zewnątrz budynku ? Interesują mnie szczegóły techniczne takiego rozwiązania. Z czego rura, jakiej średnicy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 09.06.2003 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Powietrze nie musi ale powinno buć doprowadzone do kominka a ściślej do komory spalania z zewnątrz. Doprowadza się je zwykle rurą z tworzywa (może to być rura taka jakiej używałeś do wykonania kanalizacji) o średzicy 100 umieszczoną pod podłogą (względy estetyczne). Poszukaj coś w archiwum, na ten temat było już kilka postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 09.06.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Ja w trakcie murowania fundamentu wstawiłem rurę kanalizacyjną fi 110 (średnica zewn.), ma lekki spadek na zewnątrz domu (aby ew. woda wyciekała. Niektórzy zalecają zrobienie potem czegoś w kształcie litery S z kolanek i doprowadzenie wylotu w pobliżu kominka.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 09.06.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 O tym S nie słyszałem. Po co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sajmon 09.06.2003 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 S to coś w rodzaju syfonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 09.06.2003 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Z tym, że jest to syfon w poziomie, a nie w pionie, ktoś napisał, że jest po to co by troszkę wyhamować wiatr. Było o tym niedawno na forum.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 09.06.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.06.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Powietrze należy doprowadzić jeżeli zaleca tak producent kominka i wkład jest do tego przystosowany (ma otwór do podłączenia rury) W przeciwnym razie lepiej sobie daruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 09.06.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Rzeczywiście nie wszystkie kominki są do tego przystosowane, ale rurę bym położył. Zawsze można zatkać. Kominek kupuje się w ostatniej chwili, a wtedy rozkuwanie podłogi może być dość kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 09.06.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Kominek niezależnie czy jest przystosowany, czy nie zużywa duuuużo powietrza (tlenu właściwie). A skąd go weźmie? Jak nie będzie rury, weźmie z pomieszczenia w którym stoi. A do pomieszczenia będzie musiało dostać się nowe. Chyba lepiej, aby wychłodzone powietrze docierało w pobliże kominka bezpośrednio. niż leciało od okien przez cały pokój i go wychładzało. Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.06.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Tak jak napisałem kominek musi być do tego przystosowany. W przeciwnym razie może popękać gdy doprowadzi się powietrze - 20C a wewnątrz panuje temperatura + 200. Przed kupnem lepiej się o to zapytaj. Ja dostałem na piśmie wręcz zalecenie doprowadzenia powietrza zewnętrznego. Ale jest to wkład stalowo - szamotowy. Nie wiem jak jest z żeliwnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia 09.06.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Czy zamiast rury 100 lub 110 mogą być dwie 50-tki? Mój mąż martwi się, że w miejscu gdzie będzie biegła rura do kominka nie będzie styropianu na posadzce i zrobi się mostek cieplny - jak to mozna rozwiązać? Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 09.06.2003 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Przekrój setki dają 4 pięćdzesiątki. Zapomniałaś wzoru na pole koła. A o mostek się nie martw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 09.06.2003 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Nie wczytałem się dobrze w Twoje pytanie. Przegapiłaś chyba ten przewód przed wylaniem podłogi na gruncie. Jeśli tak, to musisz pokombinować. Wydaje mi się, że nie musi on iść dołem, a i przekrój nie musi być ani okrągły ani mieć te 3.14*(10cm/2)*(10cm/2)=78.5cm2, ale nie jestem tu expertem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.06.2003 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 1. Pięćdziesiątka też wystarczy.2. Bez doprowadzenia też może być ok. (w określonych warunkach - wielkość pomieszczenia, okna z nawiewnikami.3. Jeżeli doprowadzenie będzie niewłaściwie zrobione to może narobić więcej szkody niż pożytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 10.06.2003 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 3. Jeżeli doprowadzenie będzie niewłaściwie zrobione to może narobić więcej szkody niż pożytku mozesz rozszerzyc temat, jak mozna czerpie zchrzanic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 10.06.2003 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Myślę, że stosowane przez Was przekroje są nieco na wyrost - dobrze by było zastosować przepustnicę. Ja byłem w firmie kominkowej (mają autoryzację Jotula i Darco) i powiedzieli, żeby zastosować kanał 150x50 lub fi 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Buba Nowy 10.06.2003 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Dzięki za wypowiedzi ! Wszystkie są dla mnie cenne !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 10.06.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Radex, te 150 na 50, lub fi 100 to dokładnie tyle ile podajemy. Średnica zewn. rury kanalizacyjnej jest 110, a wew. fi 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.06.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Doprowadzenie można zrobić żle na kilka sposobów. Oto kilka przepisów:1. Doprowadzamy ogromniastą rurę np 150 mm podczas gdy wlot (lub wloty) powietrza do wkładu kominkowego mają średnicę o połowę mniejszą. W rezultacie mamy po prostu zimno w domu.2. Doprowadzamy "normalnej" średnicy rurę ale jest ona z PCV i po każdorazowym rozpaleniu kominka pięknie nam śmierdzi bo wylot rury jest za blisko samego wkładu.3. Doprowadzamy "normalnej" średnicy rurę i wyposażamy ją w końcówkę np. z ocynku ale umiejscawiamy ją bezpośrenio "wylotem na wkład kominkowy" przez co narażamy samo żeliwo (lub stal) na pewnego rodzaju "punktowy szok termiczny". Pisałem wcześniej o tym.4. Wszystko robimy ok. ale zapominamy o regtulatorach przepływu powietrza (czyli mówiąc krótko - zamknięciach) przez co zawsze mamy piękny przeciąg w domu a w samej rurze zagnieżdżają nam się wróble.Z humorem ale odpowiedziałem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts