Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek i wlot powietrz

Gość Buba Nowy

Recommended Posts

Gość Buba Nowy
Czy to prawda, że powietrze do kominka powinno być doprowadzone osobnym przewodem (rurą) z zewnątrz budynku ? Interesują mnie szczegóły techniczne takiego rozwiązania. Z czego rura, jakiej średnicy itp. :(

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powietrze nie musi ale powinno buć doprowadzone do kominka a ściślej do komory spalania z zewnątrz. Doprowadza się je zwykle rurą z tworzywa (może to być rura taka jakiej używałeś do wykonania kanalizacji) o średzicy 100 umieszczoną pod podłogą (względy estetyczne). Poszukaj coś w archiwum, na ten temat było już kilka postów.

Kominek niezależnie czy jest przystosowany, czy nie zużywa duuuużo powietrza (tlenu właściwie). A skąd go weźmie? Jak nie będzie rury, weźmie z pomieszczenia w którym stoi. A do pomieszczenia będzie musiało dostać się nowe. Chyba lepiej, aby wychłodzone powietrze docierało w pobliże kominka bezpośrednio. niż leciało od okien przez cały pokój i go wychładzało.

Arek

Tak jak napisałem kominek musi być do tego przystosowany. W przeciwnym razie może popękać gdy doprowadzi się powietrze - 20C a wewnątrz panuje temperatura + 200. Przed kupnem lepiej się o to zapytaj. Ja dostałem na piśmie wręcz zalecenie doprowadzenia powietrza zewnętrznego. Ale jest to wkład stalowo - szamotowy. Nie wiem jak jest z żeliwnymi.

Nie wczytałem się dobrze w Twoje pytanie. Przegapiłaś chyba ten przewód przed wylaniem podłogi na gruncie. Jeśli tak, to musisz pokombinować. Wydaje mi się, że nie musi on iść dołem, a i przekrój nie musi być ani okrągły ani mieć te 3.14*(10cm/2)*(10cm/2)=78.5cm2, ale nie jestem tu expertem.

1. Pięćdziesiątka też wystarczy.

2. Bez doprowadzenia też może być ok. (w określonych warunkach - wielkość pomieszczenia, okna z nawiewnikami.

3. Jeżeli doprowadzenie będzie niewłaściwie zrobione to może narobić więcej szkody niż pożytku

Doprowadzenie można zrobić żle na kilka sposobów. Oto kilka przepisów:

1. Doprowadzamy ogromniastą rurę np 150 mm podczas gdy wlot (lub wloty) powietrza do wkładu kominkowego mają średnicę o połowę mniejszą. W rezultacie mamy po prostu zimno w domu.

2. Doprowadzamy "normalnej" średnicy rurę ale jest ona z PCV i po każdorazowym rozpaleniu kominka pięknie nam śmierdzi bo wylot rury jest za blisko samego wkładu.

3. Doprowadzamy "normalnej" średnicy rurę i wyposażamy ją w końcówkę np. z ocynku ale umiejscawiamy ją bezpośrenio "wylotem na wkład kominkowy" przez co narażamy samo żeliwo (lub stal) na pewnego rodzaju "punktowy szok termiczny". Pisałem wcześniej o tym.

4. Wszystko robimy ok. ale zapominamy o regtulatorach przepływu powietrza (czyli mówiąc krótko - zamknięciach) przez co zawsze mamy piękny przeciąg w domu a w samej rurze zagnieżdżają nam się wróble.

Z humorem ale odpowiedziałem.

Pozdrawiam