Zdun Darek B 26.10.2003 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 System rura w rurze - napewno NIE ,spada temp. spalin. Samo doprowadzenie tlenu oczywiście TAK. Tak ale... do wkladów stalowo-szamotowych jest firmowe podłączenie, do żeliwnych należy dorobić puszke gdzie podniesiemy temp. Rodzaj zastosowanych rur PCV czy stalowe ? Pod wylewkami i IZOLACJĄ PCV w odcinku pod wkładem metalowe np. fleksy z aluminium lub kwasówka lub ocynk. Najważniejsze jest podniesienie temp. przed puszczeniem pow na żeliwo. Wkład Kornak Nr 1 [ 1/1] jest bez otworów na podlączenie pow. normalnie pracuje na tlenie z pomieszczeń... jak wiele innych wkładów. Tylko nieliczne maja taka opcje. Zawsze należy stosować przepustnice na doprowadzeniu pow. A palenie węglem w Tarnavach .... ludzie palili koksem i innym syfem... Kominek to nie spalarnia odpadów z PCV itp. Za wywóz śmieci lepiejn zapłacić a paląc w kominku dbać o ekologie środowiska w jakim żyjemy, bo to jest sens stosowania w zwartych osiedlach kominków jako alternatywnego sposobu na "ciepło domowego ogniska". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.10.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 SzP Wg Radonie są tak blisko Żabiej Woli że najprosciej jest odwiedzić nas i uzyskac kompleksową porade o budowie kominka . Doprowadzenie tlenu do kominków stosujemy od 7 lat imamy w tym temacie "drobne" doswiadczenie... porad udzielamy bezplatnie.. Adres j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 26.10.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Byłem w Żabiej Woli i nie tylko. Jedyny problem to tylko koszty. Wkład (2200), obudowa (2500) - to tylko materiały a robocizna ? Pytałem ile to trwa postawienie kominka. A odpowiedź 2-3 dni. Cena bagatela 2500 zł Niezłe dniówki . Dlatego wielu w tym ja rozważam czy samemu tego nie zrobić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 26.10.2003 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 U nas taką rurę pod poasadzką do kominka wrysowali już w projekt domku.Ale mam kilka pytań do osób doświadczonych w tym temacie.- czy rura ta powinna być ułożona w posadzce, czy też w gruncie pod chudziakiem?- czy należy starać się by biegła jak najbardziej w prostej linii, czy też kilka zagięć, kolanek nie zaszkodzi?- czy ma sens przeciągnięcie takiej rury trochę więcej w gruncie (na podobnej zasadzie jak w GWC), by mroźne powietrze się ogrzało? Czy też jest to zbyteczny wydatek - czyli nie ma znaczenia dla kominka i bilansu cieplnego domu jaka jest temp. powietrza przeznaczonego do spalania? Czy może zbyt długa rura ma zbyt duży opór i nie doprowadzi dostatecznej ilości powietrza? Jeśli tak, to jaka rura jest za długa? Na dniach wylewamy chudziak. Napiszcie proszę. Włożyć rurę pod niego, czy poprowadzić w posadzce. Czy wtedy nie będzie za bardzo wychładzała podłogi, zwłaszcza gdy planujemy ogrzewanie elekt. podłogowe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 27.10.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 System rura w rurze - napewno NIE ,spada temp. spalin. Samo doprowadzenie tlenu oczywiście TAK. Tak ale... do wkladów stalowo-szamotowych jest firmowe podłączenie, do żeliwnych należy dorobić puszke gdzie podniesiemy temp. (...) A co to szkodzi, że spada temperature spalin? Właśnie specjalnie chciałbym, aby temperatura spalin była jak najmniejsza (aby jak najmniej ciepła poszło "z dymem" - tak jak w kotłach gazowych kondensacyjnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Jak spada temp. spalin to sadze osadzaja sie w kominie w zawrotnym tempie , komin "zarasta " . Spaliny z drewna niosa czasteczki stałe i musza mieć odpowiednio wysoka temp. Inaczej jest zpiecami gazowymi czy olejowymi tam temp.spalin ma np.60* . Wkominku jest to awykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.10.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Rura pod posadzką i termo izolacją,inaczej powstaje "śliczna mokra" kreska na podłodze, efekt przemarzania [punkt rosy] . Zbytnie zagłebianie NIE . Taki układ pobiera dziesiatki m zimnego pow. [tlenu] i nie złapie temp. z gleby, za szybko.. Widziałem [podłanczałem] z czerpni pod budynkiem o sporej pojemności ale skutek był mierny... Najlepiej ten problem z żeliwniaków maja opracowany w Jotulu, puszka-mieszalnik zimnego i ciepłego + podnoszenie temp zanim wejdzie do wkladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 28.10.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 To w takim razie chyba prościej pociągnąć powietrze z komina wentylacyjnego obok spalinowego. Czy musi być poziomy ? Czy efekt będzie ten sam ? Czy przypadkiem nie zaciągnie on także dymu ?Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 28.10.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Wszystkie kanały stawiają opory, im wiecej kolan tym wiecej oporów, co jest niekorzystne dla spalania. Oczywiście przeważnie powietrze na dolocie jest dławiony, ale im prostrzy kanał tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 28.10.2003 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Wszystki ok. tylko u mnie kanały mają wymiary 14x14 i nic nie ma czy to wentylacyjny czy dymowy. Dojednego z nich podłączem wylot dymu, a do drugiego wlot powietrza do spalania. Jeśli coś nie tak to dlaczego ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 28.10.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 ...No, nie tak. W kanale wentylacyjnym robisz ciąg wsteczny, zimne powietrze pędzi kanałem , który nie jest odizolowany od wnętrza domu (na ścianie masz 10cm styropianu, a tu gołe cegły...), komin przemarza, wnętrze stygnie, i w dodatku problem z naprężeniami. Jeśli już, to może izolowaną rurą spiro, albo powietrze ze strychu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 28.10.2003 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 No i druga, może prozaiczna sprawa, ale skąd dym, przy rozpalaniu, będzie wiedział którym kanałem ma wylatywać, jeśli oba wychodzą na tej samej wysokości ? Przecież sprawność komina zależna jest od jego wysokości, nie długości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.11.2003 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Popieram doprowadzenie naajlepiej wykonac "po ludzku" bez kombinowania z kanałami wentylacyjnymi których szczelność pozostawia tak wiele do powiedzenia.... A te ceny Bobik to raczej nie Nasz... W samej Żabiej Woli jest kilku wykonawców kominków, a w okolicy....Jakoś dziwnym zbiegiem okoliczności wiadukt "skierował" wielu jadacych do nas w strone innej firmy.. Nas szukaj "po kaflach" .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.03.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Gdzie mogę kupić osprzęt do Tarnavy ? Chodzi mi o komin dymowy i doprowadzenie zimnego powietrza do wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warm 03.12.2005 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Witajcie... .. w tym i nie tylko w tym watku, padaja pytania o palenie weglem (kamiennym) we wkladach kominkowych. Z praktycznego doswiadczenia odpowiadam, pale czesciowo weglem kamiennym we wkladzie...Rozpalam w kominku dajac 4 bryly wegla (kazda o wielkosci dwoch polaczonych meskich piesci + oczywiscie drzewo)... w miare wypalania dokladam po 1-2 bryly weglam i rzec zjasna drewno rowniez. Tym samym pali sie ciagle mieszany material. Wklad zeliwny, wylozony wlasnorecznie ceglami szamotowymi. 3 lata doswiadczen. OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts