Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje wykonczenie i urzadzenia domu

Recommended Posts

od 150 tys. w zwyz. chyba, ze bedziesz chcial naprawde skromnie, ale naprawde... bede budaowac dom ok. 180m2 netto, na wykonczenie, (bez tynkow i wylewek) przeznaczam 200 000, duzo a wcale nie wyglada mi na to, ze bede miec jakies wodotryski, licze i licze i mniej nie chce byc...

od 150 tys. w zwyz. chyba, ze bedziesz chcial naprawde skromnie, ale naprawde... bede budaowac dom ok. 180m2 netto, na wykonczenie, (bez tynkow i wylewek) przeznaczam 200 000, duzo a wcale nie wyglada mi na to, ze bede miec jakies wodotryski, licze i licze i mniej nie chce byc...

Te 200 tys to chyba drobna przesada. Inni za tyle wybuduja i się wprowadzą (przy małym metrażu).

Ale oczywiście jest wykończenie i ...wykończenie. Ja osobiście wolę dołozyć więcej, nie po najmniejszej linii oporu, aby nie żałować decyzji później.

Amor

Witam,

Też się zastanawiałem ile może mnie kosztować wykończenie niektórych pomieszczeń, żeby zrobić sobie „zimny prysznic” (kwota 50 – 100 000 zł) i zejść na ziemie zrobiłem tak:

Jak mniej więcej wiesz ile co kosztuje wchodzisz do łazienki (choćby tej którą teraz użytkujesz) i liczysz (skromnie):

- wanna 1500 zł

- pralka 1200 zł

- umywalka, ubikacja – 1500 zł

- grzejnik drabinkowy – 800 zł

- półki + szafki - ?

- natrysk - ?

- kafelki - ?

- robocizna - ?

itd….

Wychodzi SZALEŃSTWO!

To samo robisz z kuchnią – tutaj to dopiero się tysiące złotych dodają. Zmywarka, meble, kuchenka, lodówka, mikrofala, kafelki, gres itd…

Życzę powodzenia mając co najmniej dwie łazienki i kuchnie żeby zmieścić się w 50 tys. zł.

dwiescie tys. wydaje mi sie przesada, szczegolnie jesli to nie najdrozsze materialy.

nie wiem, czy w tej kwocie ujete sa instalacje.

ja mam okolo 180m2 podlog,

zgrubnie szacuje:

- podlogi 20k

- dwie lazienki 8k plus 12k

- kuchnia IKEA plus pelen sprzet 20k (to z wyceny)

- oswietlenie (oprawy), malowanie, sufity, drzwi wew. max. 25k

- schody + kominek 20k

- wszystko to, o czym zapomnialem lub przyjdzie mi do glowy w miedzyczasie 5k

razem 110 tys.

daleko do 200.

choc wiem, ze sie da ;-)

Jacek

- oswietlenie (oprawy), malowanie, sufity, drzwi wew. max. 25k
zalezy jakie drzwi - ja licze min. 1500zl/szt i mam w budzecie około 20tys. moim zdaniem dołóż jeszcze drugie tyle do tych 25 to bedzie realnie

w moim budzecie mam tez wliczone:

meble -kanapy, stol, ktrzesla, szafy

kanapy+fotele min.8, stol i krzesla 4, szafy lozka materace itp, itd etc. 20tys

poza tym

łazienki moim zdaniem sa niedoszacowane, jesli nawet tyle wydasz na materialy to dorzuc jeszcze 10 tys. na robocizne

nie wiem czy wliczales gzrejniki, kontakty itd. ja mam na to tez okolo 20 tys

na oprawy oswietleniowe tez sporo wydasz chyba ze chcesz miec w kazdym pokoju zwis centralny jesli cos wiecej to ...

poza tym podloga to:

70zl/m2 parkiet przynajmniej drugie tyle materialy i robocizna wiec 20k to moze byc ciut malo...

Irma,

oczywiscie masz racje ... ale jak widze w wykonczeniowce stawiasz na wysoka jakosc i niemale ceny.

drzwi za 1500 zl to wyzej niz standard, ide o duza sume ze 80% osob z forum nie kuoi takich skrzydelek ;-)

poza tym za 10 tys zlotych polozysz 200 do 300 m2 kafelek, tyle raczej sie nie kladzie, a pan hydro za przylaczenie umywalek, wanien itp nie wezmie ogromnych kwot.

podloga za 140zl (plus robocizna) to rowniez wiecej niz standard.

co do mebli, jadalni, kanap itp .... no coz, moim zdaniem to nie wykonczeniowka, to juz raczej wystroj wnetrz, a to zupelnie inny etap.

nie wliczajmy do wykonczenia domu kina domowego, stereo.

poza tym wielu z nas cos juz tam ma w posiadaniu i zapewne zabierze czesc z tego do nowego domu czy mieszkania.

tak wiec, mozna za 50 czy 100, ale mozna i za milion.

pozd.

Jacek

primo:

jasne, ze kanapy itd to juz co innego, wliczalam to po to zeby wiedziec ile naprawde wydam zeby sie wprowadzic i przyzwoicie mieszkac. Na meble w moich obliczeniach wyszlo i cos okolo40tys. wiec moge to odjac, ale to i tak jest 160tys. najmarniej niestety, moge przeslac wyliczenie z exela...;)

secundo:

za 10 tys polozysz najwyzej 100m2 kafelkow po 50 zl(z robocizna)

jesli kafelkujesz lazienke standardowo czyli od gory do dolu a lazienka ma standardowe 6m2 to zuzyjesz ok. 31m2 kafli a ide o zaklad, ze dasz tez jeszcze jakies dekory, poleczki, scianki prysznica itd...wiec zuzyjesz ok 35m, jesli masz dwie lazienki to masz juz 70m2, zostaje 30m na korytarze tarasy wiatrolapy kuchnie itd...to wcale nieduzo....

tertio:

parkiet 140m2 to wcale nie jest powyzej standardu wiekszosc osob na forum ma takie(licze oczywiscie z robiocizna)

koncze bo nie wiem jak po lacinie jest po czwarte...

konkluzja jest taka: wole przegiac w gore i sie milo rozczarowac niz mieszkac z drutami zamiast lamp tak jak zdarzylo mi sie juz nieraz...

Irma ;-)

zeby bylo jasne - miedzy nami nie ma roznicy zdan ;-) ... tak mi sie wydaje ;-) .... na pewno lepiej jest miec wiecej niz mniej w kieszeni kiedy nadchodzi ten etap budowy ....

ale do jednego sie jednak nie dam przekonac, a mianowicie rozmawiamy o wyzszym niz przecietny standard wykonczenia.

pozdrawiam

Jacek

Robisz projekt wnętrza. Wyszukujesz materiały. Wysyłasz wycenę do wykonawców ( jeśli bierzesz). Zbierasz oferty .Wrzucasz w Excela ceny materiałów i robocizny (z ofert) tudzież mebli, które Ci pasują do obrazka i masz :):) nie zapomnij o drobiazgach typu gwoździe, listwy wykończeniowe etc.

Nefer ;-)

sorry, a o czym piszesz ?? i do kogo ?? ;-0 ....

Piszę do Rinno75, który zakupił prawie 200 mkw u developera :) Zakładam, że może wyłożyć jeszcze 18 k na architekta wnętrz i znajdzie odpowiedź na wszystkie swoje pytania :):)

A co jest ? Jakiś error w założeniach ? :)

Myślę, że 50pln robocizny to więcej niż standard. Za 30zł glazurnik i 35zł parkieciarz też jest realne. Kafelki można kupować na wyprzedaży. Ja kupiłem 140mkw glazuro terakoty za 5tyś. Co daje średnio 35zł z mkw. Jakies pierdoły (klej fuga) i wychodzi mi max 100zł z mkw...

Irma - coś te Twoje ceny są dla bogadych (nie wspominam o drzwiach za 1500zł). Pewnie, że jak weźmiesz ceny choćby z TTW Opex z Mokotowa to może i Twoje kwoty wyjdą, ale.. Tutaj to raczej są ludzie co kupują na wyprzedażach i promocjach...

Klepkę - 150 mkw kupuję za 6tyś (jesion). Wszystko jest do załatwienia tylko trzeba poszukać, pochodzić. Ale mnie nie stać na architekta wnętrz. Mam kumpla dyr generalnego. On właśnie domek podobnej wielkości będzie miał wykończony w wysokim standardzie i całkowity koszt jest dwukrotnie większy od mojego np. kuchnia ja 20tyś on .. 200tyś... Tak więc trzeba dopasować kwoty do odpowiedniej grupy docelowej...