Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje wykonczenie i urzadzenia domu

Recommended Posts

w zupełności zgadzam się z Irmą

dziewczyna ma rację

kze Ty to masz farta do wych wykonawców ;) i wyprzedaży ;)

wybacz ale mi nie podobają się płytki za przysłowiowe 35 PLN

myślę, że jednak większości forumowiczów też

ale cóż .... kupujemy to na co nas stać albo ile dał bank ....

ciekawa jestem czy gdyby ta większość zobaczyła płytkę za 35 PLN i obok taką za 150 i wzwyż nie widząc ceny, to którą by wybrała??

także kze piszesz po prostu o sobie a nie o większości :(

200 tys na wykończenie domu o którym pisał autor wątku, to jest właśnie przysłowiowy standard a może i ciut poniżej :(

mam pytanie do jacka

na jakim etapie budowy jesteś?

pozdrawiam wszystkich wykańczających się ;)

w zupełności zgadzam się z Irmą

dziewczyna ma rację

kze Ty to masz farta do wych wykonawców ;) i wyprzedaży ;)

wybacz ale mi nie podobają się płytki za przysłowiowe 35 PLN

myślę, że jednak większości forumowiczów też

ale cóż .... kupujemy to na co nas stać albo ile dał bank ....

ciekawa jestem czy gdyby ta większość zobaczyła płytkę za 35 PLN i obok taką za 150 i wzwyż nie widząc ceny, to którą by wybrała??

także kze piszesz po prostu o sobie a nie o większości :(

200 tys na wykończenie domu o którym pisał autor wątku, to jest właśnie przysłowiowy standard a może i ciut poniżej :(

mam pytanie do jacka

na jakim etapie budowy jesteś?

pozdrawiam wszystkich wykańczających się ;)

Dziękuję. Ja temu fartowi pomagam.. :wink:

Jak?

Generalny wykonawca. Jak są opóźnienia to oczzekuję, że za tą samą kwotę coś jeszcze zrobi.

A materiały? Trzeba kupować nie w pierwszy z brzegu sklepie, tylko sprawdzić w 2-3, spytać się wykonawcy, znajomych itp. Ja toważyski gość jestem. :oops: 8) A mistrzynią promocji jest moja Żona.. :lol:

Trzeba kombinować, negocjować itp. :roll:

ja też ponoć towarzyska jestem ;) i w promocjach niezła :D

ale ja tu o gustach piszę :)

mi z tych promocji to tylko gres techniczny do garażu się "spodobał" za 16 PLN ale to też tak na siłę, bo co innego w garażu można było położyć ....?? raczej nic

ludzie dokonują pewnych wyborów nie dlatego, że im się podoba ale dlatego, że tanie a coś kupić muszą

ja też tak czasem mam ;) zwłaszcza jak czas goni

A ja tak "doczepię" się to wątku i zapytam, czy ma ktoś arkusz (exel) ze wstępnym kosztorysem na wykończeniówkę. Może by taki stworzyć i ułatwić życie niektórym przy robieniu kosztorysu. Jeśli nie ma mogę go zrobić, ale potrzebował bym pomocy forumowiczów przy kompletowaniu takich elementów wykończeniówki.

Kiedys Sylwek przykleił bardzo fajną rzecz :

Wielu prosi o kosztorys ..... nie wiem o jaki Wam chodzi bo wątek dziwnie się zaczyna - jakby sie odnosił do jakiegos innego .... ale ja mam i mogę udostępnić kilka rodzajów kosztorysu:

- druk z banku jak brałem kredyt;

- ten sam druk ale już wypełniony przez mojego kierownika budowy(zaakceptowany przez bank);

- realny kosztorys z mojej budowy - w postaci pliku Excella ... do którego zresztą w innym wątku jest odnośnik bo umieściłem go na serwerze WWW

.... napiszcie co potrzeba bo nie do końca wiem?

przecież to wystarczy znać ceny robocizny i materiałów, metraż swojego domku, wrzucić w kalkulator i po sprawie

nie trzeba szukać specjalnych arkuszy itp

właśnie o to mi chodzi żeby to wrzucić do arkusza. Można zapytać : po co? Odpowiedź jest prosta. Mając określony budżet na dany etap prac taki arkusz może bardzo pomóc. Np.: na kafelki w łazience mam przeznaczone 2000, a metrów2 mam 25 więc wychodzi że mogę wydać 80pln/metr2 budżet się zmieni, bo np. pan kafelkarz weźmie 200 pln to zostanie mi 1800 na material, i znowy przeliczanie a po co ja mam to liczyc jak arkusz wyliczy, a to tylko jeden element kalkulacji...

przecież to wystarczy znać ceny robocizny i materiałów, metraż swojego domku, wrzucić w kalkulator i po sprawie

nie trzeba szukać specjalnych arkuszy itp

właśnie o to mi chodzi żeby to wrzucić do arkusza. Można zapytać : po co? Odpowiedź jest prosta. Mając określony budżet na dany etap prac taki arkusz może bardzo pomóc. Np.: na kafelki w łazience mam przeznaczone 2000, a metrów2 mam 25 więc wychodzi że mogę wydać 80pln/metr2 budżet się zmieni, bo np. pan kafelkarz weźmie 200 pln to zostanie mi 1800 na material, i znowy przeliczanie a po co ja mam to liczyc jak arkusz wyliczy, a to tylko jeden element kalkulacji...

:D:D:D:D:D

pewnie jak nie chcesz to nie licz :D

Nefer włąśnie o coś podobnego mi chodzi. Ten jest fajny ale to taki bardziej pod całą inwestycję, a mi chodzi o wykończeniówkę. Np Kuchnia obejmowała by: podłogi, drzwi, ale również i sprzęt AGD.

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz - np. glazura i terakota + armatura - może to sobie sam zmodyfikować - leniwy jesteś okrutnie ! :)

zależy jakie graty do środka

np: agd do kuchni Gorenje Pinifarina (ta ostatnia) to wydatek 25-30 tys. zł

a przecież można znaleźć coś z wyższej półki za 50 lub więcej tys.

fajny kamienny blat kuchenny 10-20 tys. zł

itd.

ostatnio z żoną oglądaliśmy kabiny prysznicowe - najdroższy produkt na ekspozycji kosztował 30 tys. - nawet ładny czekamy jak go przecenią to chętnie go łykniemy za 5000-7000 tys.

ostatnio porównywałem robociznę za glazurę (Warszawa) :

1-2 lata temu 20-30 zł/mkw

dziś 40-50 zł/mkw - i jeszcze wybrzydzają (miałem nawet ofertę za 75 zł - ale to jakiś kosmita)

jeśli podobnie liczyć za podłogi no to masz lekko licząc

10-15 tys za robociznę