Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiejski dom, mur pruski - pod nadzorem konserwatora zabytków

goreip

Recommended Posts

Witam wszystkich- mam mały problem, a może i bardzo duży.Posiadamy dom na wsi koło Sułowa. Jest on stary i nie użytkowany. Nadający sie albo do wyburzenia, albo gruntownego remontu. Mogę tylko stwierdzić, ze na budowlance sie nie znam. Problem polega na tym, że domek ten jest wpisany do rejestrów zabytków i nie mogę dowolnie go remontować.A np. wypełnieniem drewnianych belek jest glina, i tylko tego materiału mogę używać.Czy ktoś z okolic Wrocławia remontował taki dom- chciałbym zobaczyć jak to zrobił, zasiegnąć rad, podpytać. Może ktoś mi poleci fachowców, ktorzy takimi rzeczami sie zajmują.

Pozdrawiam-Zbyszek

Problem rzeczywiście spory.

O ile w "normalnym" domu remont można przeprowadzić przeważnie bez pozwolenia na budowę, to w obiekcie zabytkowym każda robota budowlana wymaga nie tylko zgody konserwatora zabytków, ale także decyzji o pozwoleniu na budowę (Art. 29 ust. 2 pkt 1 ustawy Prawo budowlane).

W rog tego domu na dodatek wroslo drzewo. Drzewo pewnie tez pod ochrona. Zreszta nie wiadomo czy wycinajac je nie zawali sie chalupka.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/69d57d4d2ce8a660.html

tutaj moze bedzie można zobaczyc zdjecie.Ale pierwszy raz robie cos takiego wiec moze sie mi to nie udac.

W kazdym razie szukam czyjejs pomocy

http://images20.fotosik.pl/134/69d57d4d2ce8a660m.jpg

Myślę, że jednak powinieneś zacząć od wojewódzkiego konserwatora zabytków.

Powinien on mieć jakąś dokumentację tego zabytku.

Zrób trochę zdjęć, przedstawa mu aktualny stan obiektu, może umów się na wizytę na obiekcie. Da Ci to podstawę do dalszych działań.

Drzewo oczywiście jest pod ochroną, jednak w tej sytuacji zagraża ono zabytkowemu obiektowi i nie powinieneś mieć problemu z uzyskaniem w gminie decyzji o jego wycięciu.

Oczywiscie, jakis rok temu juz rozmawialem. Na pewne rzeczy moga mi sie zgodzic, ale np. jesli chodzi o wypelnienie muru pruskiego to powinna byc glina. A gdzie teraz cos takiego znalezc.Dach, ma pozostac dachowka- a to jest bardzo duzym obciazeniem dla calego budynku.Pierwsze to szukam kontaktu do osoby, ktora poradzi mi czy warto pakowac w to pieniadze. Czy wiezba dachu jest dobra, czy belki sa do wykorzystania- poprostu dobrego fachowca albo architekta. Jak zwykle, najlepiej aby byl bardzo dobry i barzo tani.

Pozdrawiam Zbyszek

....Posiadamy dom na wsi koło Sułowa. ...

O który Sułów chodzi : http://pl.wikipedia.org/wiki/Su%C5%82%C3%B3w ?

A może o Sułowo : http://pl.wikipedia.org/wiki/Su%C5%82owo ?

Z tą gliną nie powinno być chyba tak tragicznie. Jeżeli ktoś ze 100 lat temu użył jej jako materiału, to piwinna być gdzieś w pobliżu Twojego domu.

ten w powiecie milickim.

Glina to pewnie sie wszedzie znajdzie, ale jakos nie mysle o tym, zeby sciany kleic glina, a pozniej w zimie marznac badz palic w piecu.

Pewnie to musi byc jakos mieszane z trzcina, ale to i tak chyba nie bedzie spelniac dzisiejszych norm, przynajmniej jesli grubosc bedzie odpowiadac grubosci belek muru.

Pewnie o tym wiesz, ale dawniej z takimi "zimnymi" ścianami radzono sobie poprzez tzw. GACENIE - uszczelnianie, opatrywanie budynku w celu zabezpieczenia go przed zimnem poprzez okładanie na zimę ścian słomą, mchem lub liśćmi. W moich okolicach pozostałością po tych praktykach jest nazwa jednej kaszubskiiej wsi Swornegacie położonej w pobliżu Chojnic.

Na wiosne gacenie się zdejmowało i paliło razem z całym inwentarzem, który tam się zadomowił. Ściany bielono wapnem i wyglądały jak nowe.

Dzisiaj nikt już tego nie praktykuje.

Jeżeli chcesz tego budynek wykorzystać jako mieszkalny, to z tym problemem musisz sobie poradzić. Może warto rozważyć ocieplenie od środka?