Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŚCIANA KOLANKOWA - OCIEPLAĆ OD ŚRODKA CZY NIE ?

Recommended Posts

Witam wszystkich ,

proszę o opinie fachowców i znawców sztuki budowlanej , mam pobudowany dom z ytonga i właśnie jestem na etapie adoptowania poddasza , chciałbym ocieplić scianę kolankową o wysokości 1,2 m z dużą ilością słupów betonowych wełną . Zaproponowano mi 2 rozwiązania

1- na ściane przyklejana wełna gruba taka jak na ocieplanie budynków 5 cm , obróbka siatka i gipsowanie

2- na profilach aluminiowych przykęcona G-F a między profilami wełna miekka lub sztywniejsza .

Co Wy na to , bardzo proszę o opinie i sugestie .

darek

Witam wszystkich ,

proszę o opinie fachowców i znawców sztuki budowlanej , mam pobudowany dom z ytonga i właśnie jestem na etapie adoptowania poddasza , chciałbym ocieplić scianę kolankową o wysokości 1,2 m z dużą ilością słupów betonowych wełną . Zaproponowano mi 2 rozwiązania

1- na ściane przyklejana wełna gruba taka jak na ocieplanie budynków 5 cm , obróbka siatka i gipsowanie

2- na profilach aluminiowych przykęcona G-F a między profilami wełna miekka lub sztywniejsza .

Co Wy na to , bardzo proszę o opinie i sugestie .

darek

pomysł niezły, ale pamiętaj o paroizolacji na wełnę.....położoną od środka

pozdrawiam

ściana ma 36,5cm ytong od środka jest dość dużo betonowych słupów które są w widoczne tylko od wewnątrz bo od zewnątrz jest bloczek ytong 12 cm z ociepleniem wełna ( bloczek systemowy) . Mury nie bedą ocieplane od zewnątrz i zależy mi na tym aby ściana ta nie przemarzała a tej zimy było czuć różnicę dotykając pełen bloczek ytonga 36,5 cm a ten słup betonowy .

nie wiem jak załączyć obrazek do opisu ! myśle że opis sprawy jest dość czytelny