Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym ciac styropian przy ocieplaniu domu?

maudi

Recommended Posts

chcialbym wiosna ociplac domek styropianem, tylko zastanawia mnie czym docinac styropian, przy ocieplaniu fundamentow pod ziemia uzywalem noza, ciecie nie szlo najlepiej, w miejscu ciecia zadko kiedy byl kat prosty, no a tam styropian byl kilka razy cienszy niz ten przeznaczony na elewacje... kiedys widzialem jak ekipa docinala taka pila jakby krajzega, tylko czy tak jest wlasciwie ??

Najlepszy jest drut oporowy + autotransformator, nie daje śmieci, ale trzeba ciąć na biurku

z listwą blokującą. Dobrze sprawuje się BARDZO ostry nóż, ale trzeba często ostrzyć.

Całkiem fajnie się tnie nożem do chleba (piłka) i nie trzeba ostrzyć. Nóż, maczamy w wodzie

przed każdym cięciem - nie zaciera się, nie skrzypi, spadają opory cięcia.....bardzo pomaga.

Kup sobie piłę do robienia otworów. NAzywa się to otwornica czyba i tnie się tym idealnie. Zeszłego roku ocieplaliśmy z kumplem jego dom pod podłogą a nacieliśmy łącznie jakieś 1750 m2 styropianu. :lol: Ale mnie wtedy kolana bolały. :lol:

na przyklad taka ? http://www.allegro.pl/item176219817_pila_otwornica_300mm_yato_yt_3133.html

• 2 years później...
brzeszczot- dużo lepiej niż nożem

Mam odwrotne doświadczenie. Cienki (ok. 2mm grubości), bardzo ostry nóż, idealnie tnie i nie powoduje kruszenia styropianu (nie ma latającego "śniegu"). Do cienkiego styropianu używałem też lutownicy transformatorowej z grotem miedzianym o długości 5cm, można wycinać precyzyjnie dowolne kształty i od razu "zamyka" pory styropianu.

Aleście kotleta odgrzali :lol:

Ja do tej pory ciąłem róznymi wynalazkami - nożami, brzeszczotami, piłami. Generalnie im mniejsze zęby, tym mniej wyszarpuje kuleczek, ale ciężej idzie, szczególnie przy grubym styro to ważne.

Ale teraz mam nową zabawkę i nigdy nie będę ciął niczym innym. Kupiłem sobie piłę uniwersalną/szablastą/lisi ogon (coś a la http://www.allegro.pl/item693320654_pila_szablasta_850w_4900_skil_brzeszczot.html ) i powiem Wam, że bajka :) Oczywiście leci syfu wnóstwo, ale za to jaka wygoda! Do gipskartonu też ją polecam - wycinałem ostatnio okrągłe dziurki na przepusty do kabli i poszło super.

Wiwat mechanizacja rolnictwa!

:)