Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMORNIK TRZYMA ŁAPĘ NA NIERUCHOMOŚCI (opis w treści postu)

mobutu

Recommended Posts

Będę zobowiązany za wszelkie rady i sugestie w powyższym temacie (opis stanu faktycznego ponizej):

1. chcę kupić nieruchomość (niezabudowaną działkę budowlaną) która została wydzielona z innej nieruchomości - jest jedna wspólna księga

2. w dziale III jest wpisane OSTRZEŻENIE - ostrzeżenie o wszczęciu egzekucji z nieruchomości,

a podsumowaniu tj we WNIOSKI I PODSTAWY WPISÓW W KSIĘDZE WIECZYSTEJ figuruje w ostatniej pozycji (tj ostatni wpis):

WEZWANIE DO ZAPŁATY KOMORNIK SĄDOWY PRZY SĄDZIE REJONOWYM W ....

i tu pytanie czy ktoś z Szacownych Forumowiczów spotkał się z podobną sytuacją i co w takiej kwestii mozna zrobić aby zabezpieczyć interes kupującego (czyli mój)

nie ukrywam że cena wywoławcza jest atrakcyjna w stosunku do kwoty do której przyznaje się sprzedający (ale uwaga wezwania do zapłaty nie okazał :evil:

namierzyłem komornika i może pojawi się przy akcie ale wiadomo może się w ostatniej chwili rozmyślić

Co co Wy na to?

z góry dzięki za odwrotne komentarze (bo akt planujemy na 22.03)

Nie zaryzykowałbym kupna w tym stanie prawnym i przy tej (szczątkowej) wiedzy o zobowiązaniu, które posiadasz.

A komornikowi jest obojętne, kto za chwilę może być włascicielem. On już swoje zrobił (o czym świadczy zapis w działe III (zobowiązania i inne obciązenia). Ty zaś nie możesz mówić, ze kupiłeś nieruchomość w dobrej wierze - już wiesz o roszczeniu.

Nie zaryzykowałbym kupna w tym stanie prawnym i przy tej (szczątkowej) wiedzy o zobowiązaniu, które posiadasz.

A komornikowi jest obojętne, kto za chwilę może być włascicielem. On już swoje zrobił (o czym świadczy zapis w działe III (zobowiązania i inne obciązenia). Ty zaś nie możesz mówić, ze kupiłeś nieruchomość w dobrej wierze - już wiesz o roszczeniu.

pomysł jest prosty przy podpisaniu aktu Komornik ma złożyć oświadczenie że nic już więcej nie chce (coś mu sypnę)

dodatkowo Kupujący kasę ma dostać dopiero po wyczyszczeniu III działu (nie wspominając o tym że w d.IV nie może się nic pojawić)

Pamiętaj cena wydaje się OK

oczywiście mogłem o czyś zapomnieć a niezaleznie od tego wątek założyłem ku przestrodze innych Forumowiczów

nie chodzi o Pruszków :wink:

tylko o Żyrardów (to bardziej pod kątem biznesu)

oczywiście rozważam dotarcie do wierzyciela ale:

1. może nie chcieć ze mną gadać (komornik chce)

2. nie wiem czy w tej sytuacji nie trzeba zaspokoić i wierzyciela i komornika (juz jakieś koszty poniósł - chociażby wpis do KW)

z uwagi na ten zakapior cena jest nieco niższa co przy prawie 8000mkw robi różnicę

Mobutu, skoro jest to, Twoim zdaniem, biznes...

Chciałbym tylko, żebyś nie ulegał emocjom, one źle służą racjonalnemu podejmowaniu decyzji.

Jednak porozmawiałbym z wierzycielem, a co do kosztów komorniczych - będzie ich sporo więcej niż tylko koszt wzmianki w KW.

A co do Ż. - też znam nieźle i miasto, i okolice.

I jeszcze rada: jesli spisujesz akt u Pana (zawód ten w mieście jest sfeminizowany) to raczej uważaj - zdarzają się "kiksy".

Mobutu, skoro jest to, Twoim zdaniem, biznes...

Chciałbym tylko, żebyś nie ulegał emocjom, one źle służą racjonalnemu podejmowaniu decyzji.

Jednak porozmawiałbym z wierzycielem, a co do kosztów komorniczych - będzie ich sporo więcej niż tylko koszt wzmianki w KW.

A co do Ż. - też znam nieźle i miasto, i okolice.

I jeszcze rada: jesli spisujesz akt u Pana (zawód ten w mieście jest sfeminizowany) to raczej uważaj - zdarzają się "kiksy".

u kobiałki :)

co do emocji to raczej nimi się nie kieruję (po 8 latach pracy w FMCG można się pewnych odruchów pozbyć :)