Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jakby przyszła kontrola to nie będą szukać tego u sprzedawcy tylko u Ciebie.

chyba jednak się zagalopowaleś...

Inwestor podpisuje umowę z wykonawcą i nie ma obowiązku znać się na budowie domu, tudzież wszelkich normach i koniecznych certyfikatach. W najprostszej formie umową jest rachunek/faktura.

Zakładam, że nie odstępujesz od konstrukcji wskazanej w projekcie.

Czy kupując chleb w piekarni ( mp. do restauracji ) żądasz wszekich certyfikatów i zezwoleń sanepidu, IH itakich tam instytucji od piekarza ?

Owszem, piekarz musi je posiadać, ale Tobie może je jedynie udostępnić i nie masz obowiązku posiadania ich dla jakiejś tam kontroli.

https://forum.murator.pl/topic/74482-materialy-budowlane-z-zagranicy/page/2/#findComment-1673877

chyba jednak się zagalopowaleś...

Inwestor podpisuje umowę z wykonawcą i nie ma obowiązku znać się na budowie domu, tudzież wszelkich normach i koniecznych certyfikatach. W najprostszej formie umową jest rachunek/faktura.

Zakładam, że nie odstępujesz od konstrukcji wskazanej w projekcie.

Witam

Troszeczkę może tak, bo jedyną osobą odpowiedzialną za te wszystkie papiery jest kierownik budowy i tak naprawdę to on powinien żądać tych certyfikatów od dostawcy (np. od inwestora który gdzieś tam coś kupił bez faktury)

"Owszem, piekarz musi je posiadać, ale Tobie może je jedynie udostępnić i nie masz obowiązku posiadania ich dla jakiejś tam kontroli."

Sprzedawca musi je posiadać i powinien Ci je przekazać a Ty (albo dokładniej twój kierownik) powinien je okazać na żądanie kontroli, bo na pewno inspektorzy nie będą się dopytywać od jakiego producenta materiał i stamtąd sami będą wyciągać te papiery.

https://forum.murator.pl/topic/74482-materialy-budowlane-z-zagranicy/page/2/#findComment-1674016

..

Myślę, że piszesz bzdury. Po pierwszwe kurniki czy nie kurnik podlega temu samemu prawu budowlanemu, znajdź mi jakiś zapis który wyklucza taki domek "kurnik" a jeżeli podlega temu prawu to po pierwsze:

"1. Obiekt budowlany wraz ze związanymi z nim urządzeniami budowlanymi należy,

biorąc pod uwagę przewidywany okres użytkowania, projektować i budować

w sposób określony w przepisach, w tym techniczno-budowlanych, oraz zgodnie

z zasadami wiedzy technicznej, zapewniając:

1) spełnienie wymagań podstawowych dotyczących:

a) bezpieczeństwa konstrukcji,

b) bezpieczeństwa pożarowego,

c) bezpieczeństwa użytkowania,

d) odpowiednich warunków higienicznych i zdrowotnych oraz ochrony środowiska,

e) ochrony przed hałasem i drganiami,

f) oszczędności energii i odpowiedniej izolacyjności cieplnej przegród;

"

Po drugie:

"Art. 84a.

1. Kontrola przestrzegania i stosowania przepisów prawa budowlanego obejmuje:

1) kontrolę zgodności wykonywania robót budowlanych z przepisami prawa

budowlanego, projektem budowlanym i warunkami określonymi w decyzji o

pozwoleniu na budowę;

2) sprawdzanie posiadania przez osoby pełniące samodzielne funkcje techniczne

w budownictwie właściwych uprawnień do pełnienia tych funkcji;

3) sprawdzanie dopuszczenia do stosowania w budownictwie wyrobów budowlanych.

"

Więc jak się ktoś uprze i zechce skontrolować budowę twojego "kurnika" to jak najbardziej ma prawo żądać certyfikatów na materiały budowlane użyte do budowy, a jeszcze gorzej będzie jak zdarzy się katastrofa budowlana. Co prawda za to odpowiada kierownik budowy i to on pierwszy będzie za to odpowiadał. Niestety ale jak na razie prawo nie rozgranicza budowy kurnika od budowy biurowca.

jak uważasz, co Ci powinienem napisać?

może tak

Myślę, że piszesz bzdury
https://forum.murator.pl/topic/74482-materialy-budowlane-z-zagranicy/page/2/#findComment-1674138

..

Myślę, że piszesz bzdury. Po pierwszwe kurniki czy nie kurnik podlega temu samemu prawu budowlanemu, znajdź mi jakiś zapis który wyklucza taki domek "kurnik" a jeżeli podlega temu prawu to po pierwsze:

"1. Obiekt budowlany wraz ze związanymi z nim urządzeniami budowlanymi należy,

biorąc pod uwagę przewidywany okres użytkowania, projektować i budować

w sposób określony w przepisach, w tym techniczno-budowlanych, oraz zgodnie

z zasadami wiedzy technicznej, zapewniając:

1) spełnienie wymagań podstawowych dotyczących:

a) bezpieczeństwa konstrukcji,

b) bezpieczeństwa pożarowego,

c) bezpieczeństwa użytkowania,

d) odpowiednich warunków higienicznych i zdrowotnych oraz ochrony środowiska,

e) ochrony przed hałasem i drganiami,

f) oszczędności energii i odpowiedniej izolacyjności cieplnej przegród;

"

Po drugie:

"Art. 84a.

1. Kontrola przestrzegania i stosowania przepisów prawa budowlanego obejmuje:

1) kontrolę zgodności wykonywania robót budowlanych z przepisami prawa

budowlanego, projektem budowlanym i warunkami określonymi w decyzji o

pozwoleniu na budowę;

2) sprawdzanie posiadania przez osoby pełniące samodzielne funkcje techniczne

w budownictwie właściwych uprawnień do pełnienia tych funkcji;

3) sprawdzanie dopuszczenia do stosowania w budownictwie wyrobów budowlanych.

"

Więc jak się ktoś uprze i zechce skontrolować budowę twojego "kurnika" to jak najbardziej ma prawo żądać certyfikatów na materiały budowlane użyte do budowy, a jeszcze gorzej będzie jak zdarzy się katastrofa budowlana. Co prawda za to odpowiada kierownik budowy i to on pierwszy będzie za to odpowiadał. Niestety ale jak na razie prawo nie rozgranicza budowy kurnika od budowy biurowca.

jak uważasz, co Ci powinienem napisać?

może tak

Myślę, że piszesz bzdury

Możesz i tak, ale przynajmniej czymś to poprzyj (np. jakimś przepisem) a nie ogólnymi uwagami na zasadzie: "jest tak bo ja tak twierdzę", to forum służy m.in poszerzaniu wiedzy na tematy pokrewne z budowaniem więc skoro taką posiadasz to się nią podziel, to wtedy zmienie zdanie i może czegoś nowego się dowiem, w innym przypadku szkoda czasu.

https://forum.murator.pl/topic/74482-materialy-budowlane-z-zagranicy/page/2/#findComment-1674156

A ja jednak uważam, że inwestor nie ma obowiązku posiadania certyfkatu

Art. 46. Kierownik budowy (rozbiórki), a jeżeli jego ustanowienie nie jest wymagane - inwestor, jest obowiązany przez okres wykonywania robót budowlanych przechowywać dokumenty stanowiące podstawę ich wykonywania a także certyfikaty, deklaracje zgodności i oświadczenia, o których mowa w art. 10, oraz udostępniać te dokumenty przedstawicielom uprawnionych organów.

ale ...tutaj psikus

obowiązująca zmiana w tym artykule

w art. 46 skreśla się wyrazy "certyfikaty, deklaracje zgodności i";

https://forum.murator.pl/topic/74482-materialy-budowlane-z-zagranicy/page/2/#findComment-1674382

• 2 weeks później...
Witam, zamówiłem wczoraj PTH 30 kl.12 6.20 zł, PTH 25 kl.12 7.60 zł a PTH 11 kl. 10 5.6 zł.

Cegła dowożona jest ze słowackiej fabryki Wienerbergera w Rużemberoku.

Ceny brutto z dowozem - w sumie nie różni się bardzo od cen z naszych fabryk ale przynajmniej można je kupić :lol:

Jakość organoleptyczna cegły jest OK.

Witam ja również szukam możliwości kupienia cegły na Słowacji czy istniała by szansa podania kontaktów do osób w Wienerbergu u których zamawiał Pan cegłę. Jak wygląda kwestia płatności? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Mój mail [email protected]

https://forum.murator.pl/topic/74482-materialy-budowlane-z-zagranicy/page/2/#findComment-1698960

A ja przymierzam się do kupna wkładu kominkowego w Czechach. Mam tam rodzinę i twierdzą że wkłady są dużo tańsze niż u nas. Przytaszcze to do domu sama na przyczepce samochodowej, do granicy mam na szczęście tylko 60 km :wink: :D

Wujek już dostał karteczkę ze spisem wkładów, które nas interesują i ma zrobić dokładne rozeznanie cenowe :D

https://forum.murator.pl/topic/74482-materialy-budowlane-z-zagranicy/page/2/#findComment-1699000

... do granicy mam na szczęście tylko 60 km :wink: :D

...

Szmat drogi.

Ja mogę iść na nogach po Coca-colę po niecałe 3zł/2L. 8)

No to tylko pozazdrościć! Taki wkład to byś na deskorolce przyciągnął! :D

A do Coca - coli można przy okazji rózne inne rzeczy dokupić, my tak robimy przed większymi imprezami w domu :wink:

https://forum.murator.pl/topic/74482-materialy-budowlane-z-zagranicy/page/2/#findComment-1699036

mam porotherm z czech na początek wziołem 3 transporty (3 x 22 palety) na próbę do oceny jakościowej, certyfikat mam na tego wienerberga EU. Najważniejsze, że ma wymiar 25cm, gdyż ostatnio sporo było tego zagranicznego 24cm, pustaczek jest ładnie wypalony lepiej niż polski, natomiast jest delikatniej mniej równy. Po sporowadzeniu jest drogi ale przynajmniej jest......
https://forum.murator.pl/topic/74482-materialy-budowlane-z-zagranicy/page/2/#findComment-1699823

• 2 weeks później...
mam porotherm z czech na początek wziołem 3 transporty (3 x 22 palety) na próbę do oceny jakościowej, certyfikat mam na tego wienerberga EU. Najważniejsze, że ma wymiar 25cm, gdyż ostatnio sporo było tego zagranicznego 24cm, pustaczek jest ładnie wypalony lepiej niż polski, natomiast jest delikatniej mniej równy. Po sporowadzeniu jest drogi ale przynajmniej jest......

Witaj

po jakiej cenie kupiłeś?

pozdrawiam mariusz

https://forum.murator.pl/topic/74482-materialy-budowlane-z-zagranicy/page/2/#findComment-1721393