Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stare jabłonie

Recommended Posts

Ja też sobie zostawiłam dwie jabłonki. NIe wiem ile mają ale pewnie też coś koło tego. Nie przycinane od bardzo dawna. Teraz wyglądają niezbyt pięknie ale jak zakwitną i się zazielenią to aż miło popatrzeć. A jabluszek ile w tamtym roku było :D Niezbyt duże ale bardzo smaczne.

Ja bym zostawiła.

Warto dać szanse drzewkom szczególnie jeśli nie przeszkadzaja w budowie, ale też trzeba pamiętać o pielęgnacji. Najpierw warto przyciąć odpowiednio drzewka (ten zabieg je odmładza) mimo że w sezonie po obcięciu mogą słabiej owocować to za rok się odwdzięczą. Wtedy można poznać ich zalety i wady. Stare odmiany nie szczepione na karłowych podkładkach lub na podkładkach słabo skarlających potrafio z powodzeniem żyć i owocować nawet 50 lat i dłużej.

Fanatstycznie wygladają stare drzewa owocowe wkomponowane w kwiatowy ogród.

zapomnialam dodac,ze choc nie zalezy nam napewno na podpedzanych owocach,to takie stare zaniedbane drzewo dobrze byloby popsikac czyms przeciw grzyba i owada.Tak na poczatek,zeby go troche "oczyscic"z tego co zagniezdzilo se na nim przez lata.

Po dobrym obcięciu przez fachowca nie będzie trzeba wielu zabiegów chemicznych. Właściwie tylko to co w okresie kwitnienia. Zazwyczaj rozwojowi chorób i szkodników sprzyja zbytnie zagęszczenie koron.

Najgrożniejsza w starych sadach jest bawełnica korówka to taka mszyca która siedzi w spękaniach korry i wygląda jak kępki waty.