nmaniek 15.03.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Na odziedziczonej działce mam stare jabłonie, cos około 20-25 lat. Nie było one opryskiwane i przycinane od wieków no i nie wyglądaj za dobrze. Mam taki dylemat czy uda się je uratować i tu bym prosiło o rady czy po prostu je usunąć i posadzić nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 15.03.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Ja też sobie zostawiłam dwie jabłonki. NIe wiem ile mają ale pewnie też coś koło tego. Nie przycinane od bardzo dawna. Teraz wyglądają niezbyt pięknie ale jak zakwitną i się zazielenią to aż miło popatrzeć. A jabluszek ile w tamtym roku było Niezbyt duże ale bardzo smaczne. Ja bym zostawiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 15.03.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Warto dać szanse drzewkom szczególnie jeśli nie przeszkadzaja w budowie, ale też trzeba pamiętać o pielęgnacji. Najpierw warto przyciąć odpowiednio drzewka (ten zabieg je odmładza) mimo że w sezonie po obcięciu mogą słabiej owocować to za rok się odwdzięczą. Wtedy można poznać ich zalety i wady. Stare odmiany nie szczepione na karłowych podkładkach lub na podkładkach słabo skarlających potrafio z powodzeniem żyć i owocować nawet 50 lat i dłużej.Fanatstycznie wygladają stare drzewa owocowe wkomponowane w kwiatowy ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 15.03.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Zrób cięcie kosmtyczne , dla poprawienia pokroju i zostaw dla krajobrazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 15.03.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Nie wycinaj.tez radze zrobic im ciecie "odmladzajace" i poczekac co z tego bedzie.Mozesz miec jablka jakich juz nie kupi w zadnym sklepie! powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 15.03.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 ja "uratowałam" w sumie około 12 jabłonekprzycinam je, psikammają takie jabłuszka, że palce lizaća wczesniej były tylko takie małe poskurczane ogryzki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 15.03.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 zapomnialam dodac,ze choc nie zalezy nam napewno na podpedzanych owocach,to takie stare zaniedbane drzewo dobrze byloby popsikac czyms przeciw grzyba i owada.Tak na poczatek,zeby go troche "oczyscic"z tego co zagniezdzilo se na nim przez lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 16.03.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 zapomnialam dodac,ze choc nie zalezy nam napewno na podpedzanych owocach,to takie stare zaniedbane drzewo dobrze byloby popsikac czyms przeciw grzyba i owada.Tak na poczatek,zeby go troche "oczyscic"z tego co zagniezdzilo se na nim przez lata. Po dobrym obcięciu przez fachowca nie będzie trzeba wielu zabiegów chemicznych. Właściwie tylko to co w okresie kwitnienia. Zazwyczaj rozwojowi chorób i szkodników sprzyja zbytnie zagęszczenie koron. Najgrożniejsza w starych sadach jest bawełnica korówka to taka mszyca która siedzi w spękaniach korry i wygląda jak kępki waty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 16.03.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 my tez zostawilismy sobie takie stare jabłonki. Po dosyc mocnym przycięciu, tak jak wciornastek pisze odwdzięczyły nam sie dopiero kolejnego roku, ale za to jak a, no i zero chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts