Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SCIANY Z KERAMZYTU

Recommended Posts

:) Witajcie Post ten jest skierowany do wszystkich,którzy maja doswiadczenie ze scianami keramzytowymi- szykuje sie do rozpoczecia budowy i ze wzgledu na braki w innych materiałach budowlanych(ceramika,bk) zastanawiam sie nad keramzytem Poczytałam troszke waszych opini (starszych)i chciała bym wiedziec co dzis o tym materiale myslicie.Jak sie buduje,konserwuje i mieszka>Bardzo prosze o wszystkie opinie i te niepochlebne równiez

• Odpowiedzi 157
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cześc kilkakrotnie pisałem już o keramzytobetonowych bloczkach. nic się nie zmieniło. proponuje poprzeglądać magazyny budowlane i rankingi z pozycją wady/zalety.

przy keramzycie w pozycji wady najczęściej jest - mało producentów a w zalety - wszystkie zalety innych materiałów.

swoją drogą dziwię sie ludziom, ze budują z taniego BK, który faktycznie okazuje sie nie taki tani.

poleca ścianę dwuwarstwową bloczek 25 + ocieplenie 12 cm.

aresior

Hej

po przeczytaniu stosu fachowych czasopism zdecydowałam się na budowanie z keramzytu. wszczycy rzucaja sie na ceramike a ona jest najbardziej promieniotwórczym materiałem na rynku i gdzie tu logika? Faktycznie na rynku brak materiałow ale z mezem zdecydowalismy budowac z keramzytu juz duzo wczesniej i to co dzieje sie na rynku nie mialo na to wpływu.

jestem gleboko przekonana ze nie bedziemy zalowac tej decyzji.

potrojna sciana z keramzytu wyjdzie nas taniej jak podwojna z ceramiki z welna. :D

zaczniemy budowe w przyszlym roku obecnie adaptujemy projekt do dzialki i czekamy juz tylko na pozwolenie na budowe. juz nie moge sie doczekac.

w tym roku kupimy material na sciany i ocieplenie ich aby w przyszlym roku nie latac i szukac. a i tak chyba warto bo jak ceramika tak drozeje to pewnie keramzyt tez pojdzie do gory

pozdrawiam :D

Witam

fajnie, że planujecie budowę z kera ale z tego co wiem, to największy producent (Optiroc - czy coś w podobie) podpisał dużą umowę na dostarczanie materiału pod budowę autostrad i nie formuje juz bloczków tylko cała produkcja to sypki materiał, od ręki dostarczany do wykonawców robót drogowych. Mi też się kera podoba ale baaaaardzo ciężko ją kupić dzisiaj.

Witam

To fakt że kerazmzyt jest dosyć kruchym materiałem ale dosyć lekkim

Ja stawiałem ściany z Optiroca 24 +15 wełna

Dom parterowy z poddaszem użytkowym , jedyny błąd jaki popełniłem to fakt że nie dałem zbrojenia w co drugą warstwę pustaków , ale wynikało to z informacji jakie otrzymałem od przedstawiciela Optiroca murowałem na tradycyjną zaprawę

Nie miałem sytuacji że przyjechał do mnie transport z uszkodzonymi pustakami

a było tego dużo ( dom 300 m2 )

pozdrawiam

Witam

Tak trzeba dać a dodatkowo pod oknami co warstwa

Objawia się to tym że ściany mają wyjątkową tendencję do zarysowywania się

Może to wynika z osiadania budynku nie znam się na tym ale jeszcze dzisiaj w dwóch miejscach mam rysy nie jest to groźne ale denerwujące

Ja wykonałem dom w technologii dwuwarstwowej

wełna 15 + bloczek z zewnątrz tynk silikatowy wewnątrz tynk gipsowy ( bardzo delikatny ) strop tradycyjny nie zdecydowałem się na keramzyt z tego względu że musiałbym długo czekać a zależało mi na czasie aby zamknąć dom przed zimą

dla porównania znajomy ma dom o połowę mniejszy wykonany w Ytongu + styropian a rachunki za ogrzewanie są bardzo zbliżone

Swego czasy jak podejmowałem decyzję o wyborze materiału do budowy czytałem jeden post w którym chyba budowlaniec napisał że nikt kto postawił dom z keramzytu nie żałował swej decyzji ja również dołączę się do tej opinii

i dzisiaj jak bym miał stawiać jeszcze raz dom to tylko z keramzytu

Pleśni nie spotkałem

Pozdrawiam

witam amber

too znaczy ze lepiej dac takie zbrojenie? czy cos sie stalo ze go nie dałeś?

Pozdrawiam

Tak jeśli chodzi o zbrojenie to rzeczywiście wg. technologii daje się. U nas zgodnie z zaleceniami producenta w przypadku ścian 36.8 (tj jednowarstwowo) dawaliśmy co 3 warstwę i pod oknami dodatkowo. Koszt tego śmieszny bo to po prostu drut ocynkowany o średnicy 3 mm który układa się w 2 rzędach. W sumie kupiłam tego drutu za 200 zł i jeszcze połowa została.

PS o tym się dziwnie zapomina - ale gdy Ytong był brany z Niemiec (koniec lat 90tych) to w ich technoligii też było dodatkowe zbrojenie.

:) Witajcie dzieki za wasze rady,własciwie od kiedy napisałam tego posta to juz wiele rzeczy sie wyjasniło(nasz kierownik budowy był bardzo pomocny)-jestesmy juz w 100% zdecydowani na keramzyt, mamy juz nawet producenta,czekamy tylko na kredyt i wio...

no raz mi się uda odpowiedzieć koledze Gołąbowi:

P+W OPTIROC/CZAMANINEK/

24 X 50 X 24

8 SZT NA M2 ŚCIANY

CENA 10,90 SZT/BRUTTO

CENA LOCCO BUDOWA Z ROZŁADUNKIEM (warszafka)

dane gorące jak bułeczki pewnego ministra

Czamaninek jest the best :wink: - też mam z ich materiału postawiony dom. Był przez ich przedstawiciela obfotografowany - może udostępnią wam fotki. Super się z nimi pracowało wszystko na telefon, terminowo. Pustaki bardzo równe i zerowe odpady. Materiał bardzo twardy.

Hej Wciorniastek ja jestem z Oborniki więc bardzo blisko więc adres dostawcy takiego zbrojenia bardzo mile widziany :wink:

To hmm dość prymitywna sprawa, kupujesz w pierwszym lepszym sklepie ze stalą (tam gdzie zbrojenie na ławy fungamentowe) drut ocynkowany fi 3. Po prostu drut na wagę jak leci.

Jak bedziesz brać materiał np. z Czamaninka to dostaniesz śliczną książeczke z całą technologią