Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SCIANY Z KERAMZYTU

Recommended Posts

ja tez buduje z kery ale w przyszlym roku w tym kupimy material sciana troj warstwowa 24+12 wełny+12 U=0,20 czyli super chciałam nadmienić ze keramzyt jest duzo mniej promieniotwórczy od ceramikai (porothermu) więc jest ok. Co do wytrzymałośći na ściskanie to mozna budowac z keramzytu do 3 pięter.także wiezowce odradzam. :wink:

• Odpowiedzi 157
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a czy ktos moze podac cene tego keramzytobetonu, bo tez sie zastanawiam,

a i jeszcze jedno czy sciana 2 warstwowa to jest normalna sciana jaka sie buduje z tego materialu, bo wogule jeszcze nic nie wiem na ten temat, moze ktos mnie oswieci, do tej pory ksztalcilam sie w maxsie i porothermie, ale ceny mnie troche zgubily :o :o :o

Witam

mam podobny problem rozważam ( mam juz nawet oferte ) na Fortisa 36 od Sukiennika ale......

nie porównywałem z pezamem może tańszy ale co z jakością?

uważam że to bardzo dobry materiał - keramzyt

Porównywałem cene Fortisa 36 z BK 24 plus 15 steropian i wychodzi na to samo przemawia do mnie bardziej Keramzyt ale co z jakościa tych bloczków??

:)

• 3 weeks później...
Witam

A ja mam pytanie co sądzicie o ścianach piwnic z bloczków z keramzytu ? Co lepsze bloczki betonowe czy keramzyt ?

Ja zbudowałem ściany fundamentowe z bloczków keramzytowych. Na pewno są cieplejsze. Nie chłoną wilgoci. Szybko się buduje.

Trzeba je dodatkowo obrzucić cementem, aby łatwiej było kłaść izolację.

Tak jak przy każdym materiale trzeba to dobrze zaizolować przez wodą.

Z tego co widze w tym watku to istnieje kilka spoobow budowania z keramzytu:

1. KB 35 ze styropianem w srodku

2. KB 35 + ocieplenie welna lub styropianem

3. KB 25 + welna/styropian + KB 25 (15?)

4. KB 25 + ocieplenie welna/styropian

5....

Co sadzicie o tych sposobach. Ktore wybraliscie/wybralibyscie i dlaczego?

pozdrawiam

Przyłaczam się do zwolenników keramzytobetonu. Jak tez zamierzam to zastosować. Ściany dwuwarstwowe i mam lekki dylemat wełna czy styropian. Ze względu na cenę wolałbym styro ale wypowiadacie się, że specjaliści polecają wełnę.

No zobaczę. Do mojej budowy to jeszce trochę czasu.

Ja tez nie mam gazu więc zdecyduje się na legalett podobnie jak Siemka.

Dla szukających kilka nazw firm produkujacych i oferujących optiroc.

Łatwo znaleźc je przez stronę przez http://www.google.pl

IBF

Betard

PPU Termat

PMB Czamaninek

ZPMB Betax

ZB Kościuki

Leier

Frank-Bud

WMB T.Mucha i Synowie

PW Konbet

ZB H.Uciechowski

PPU Betomex

Keramzyt System

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Tym bardziej, że ceramika naszych czasów to nie ręcznie formowane cegły wypalane w optymalnych warunkach, ale taśmowa masówka... która raczej nie wytrzyma tyle co gotyckie katedry... :wink: Jesli keramzyt posiada te cechy. które są wymieniane w informatorach, przez producentów i handlowców to czegóż chciec więcej??? chyba tylko tego, aby to wszystko była prawda...

• 1 month później...
Ma ktoś może zdjęcie pustaka z keramzytu w przekroju? Miałem w ręku taki ustak i wg mnie ten eramzyt wyglądał bardziej jak żużel niż glinka. Na palecie było, że to keramzytobeton ale czy to pewne?! Gdyby ktos miał chętnie bym zobaczył jak wygląda w przekrojua ja postaram sie wrzucic fotkę tego co ja miałem...

Witam.

Ja bydowałem trójwarstwową z keramzytu z Mszczonowa ( mazowieckie). Potwierdzam, że latem chłodek, a zimą ciepło. Nie zgodzę się jednak, że jest to lekki materiał.

Domek stoi już parę lat. Jest parę zarysowań w pobliżu otworów okiennych. Nie dawałem poziomego zrojenia.

Ściany długo akumulują ciepło, bo są masywne.

Jednak tylko w lecie, przy długich upałach zrównują się ciepłotą ze ścianami z betomu komórkowego. :cry:

BK jest cieplejszy w dotyku.

Ja oprócz znanych zalet keramzytu zdecydowałem się na niego ze wzg. na mające powstać w ścianie w przyszłości wszelkiego rodzaju zamocowania, czy to na szafki czy też inne rzeczy. Widziałem jakie problemy miał znajomy z obsadzaniem czegokolwiek w BK. (paznokciem mógł dziurkę robić - nie potrzebna wiertarka)

• 3 months później...

trzy pytanie w zakresie głównego tematu

1) keramzyt 1-warstwowy z wkładką styropianową - czy ktoś z was sie już na to zdecydował i jakie są wasze odczucia od strony praktycznej (ostatnia zima np.)

2) jakiego producenta (dystrybutora) z centralnej polski polecacie - zależy mi oczywiście na jakości.

3) czy macie sprawdzoną grupę budującą w keramzycie - aby wiedzieli co z czym się je nietylko z opowiadań - okolice łodzi-zgierza.