karol74 10.04.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 ja tez buduje z kery ale w przyszlym roku w tym kupimy material sciana troj warstwowa 24+12 wełny+12 U=0,20 czyli super chciałam nadmienić ze keramzyt jest duzo mniej promieniotwórczy od ceramikai (porothermu) więc jest ok. Co do wytrzymałośći na ściskanie to mozna budowac z keramzytu do 3 pięter.także wiezowce odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maliniaczek 12.04.2007 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 a czy ktos moze podac cene tego keramzytobetonu, bo tez sie zastanawiam, a i jeszcze jedno czy sciana 2 warstwowa to jest normalna sciana jaka sie buduje z tego materialu, bo wogule jeszcze nic nie wiem na ten temat, moze ktos mnie oswieci, do tej pory ksztalcilam sie w maxsie i porothermie, ale ceny mnie troche zgubily Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Idziu5 14.04.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Witam mam podobny problem rozważam ( mam juz nawet oferte ) na Fortisa 36 od Sukiennika ale...... nie porównywałem z pezamem może tańszy ale co z jakością? uważam że to bardzo dobry materiał - keramzyt Porównywałem cene Fortisa 36 z BK 24 plus 15 steropian i wychodzi na to samo przemawia do mnie bardziej Keramzyt ale co z jakościa tych bloczków?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maliniaczek 14.04.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 dzieki za odpowiedzi, pytanie z mojej strony juz nie aktualne, bo wlasnie kupilam porotherm, ale jesli ktos ma potrzebe moze kontynuowac ten watek pozdrawiam budujacych w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieciu 16.04.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Witam A ja mam pytanie co sądzicie o ścianach piwnic z bloczków z keramzytu ? Co lepsze bloczki betonowe czy keramzyt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziobi 02.05.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Witam A ja mam pytanie co sądzicie o ścianach piwnic z bloczków z keramzytu ? Co lepsze bloczki betonowe czy keramzyt ? Ja zbudowałem ściany fundamentowe z bloczków keramzytowych. Na pewno są cieplejsze. Nie chłoną wilgoci. Szybko się buduje. Trzeba je dodatkowo obrzucić cementem, aby łatwiej było kłaść izolację. Tak jak przy każdym materiale trzeba to dobrze zaizolować przez wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 05.05.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Z tego co widze w tym watku to istnieje kilka spoobow budowania z keramzytu:1. KB 35 ze styropianem w srodku2. KB 35 + ocieplenie welna lub styropianem3. KB 25 + welna/styropian + KB 25 (15?)4. KB 25 + ocieplenie welna/styropian5....Co sadzicie o tych sposobach. Ktore wybraliscie/wybralibyscie i dlaczego? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 05.05.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 A takie pytanko odnoscnie samej technologi. Czy sciany w domu parterowym z kb trzeba jakos dodatkowo zbroic? jak to wyglada w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 11.05.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witam. Ja buduje sciane z Keramzytu - 1 warstwowa - bloczki 38x25x24, na zaprawie ciepłochronnej. mam nadzieje, ze nie bede musial za 2-3 lata docieplac styropianem Dolaczam sie do pytania arecki1338, dom parterowy, z uzytkowym poddaszem - dawac zbrojenie co 3 warstwy czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.05.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witam. Ja buduje sciane z Keramzytu - 1 warstwowa - bloczki 38x25x24, na zaprawie ciepłochronnej. mam nadzieje, ze nie bede musial za 2-3 lata docieplac styropianem pewnie nawet szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 11.05.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 pewnie nawet szybciej moze zimy beda coraz cieplejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 15.05.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Przyłaczam się do zwolenników keramzytobetonu. Jak tez zamierzam to zastosować. Ściany dwuwarstwowe i mam lekki dylemat wełna czy styropian. Ze względu na cenę wolałbym styro ale wypowiadacie się, że specjaliści polecają wełnę. No zobaczę. Do mojej budowy to jeszce trochę czasu. Ja tez nie mam gazu więc zdecyduje się na legalett podobnie jak Siemka. Dla szukających kilka nazw firm produkujacych i oferujących optiroc. Łatwo znaleźc je przez stronę przez http://www.google.pl IBFBetardPPU TermatPMB CzamaninekZPMB BetaxZB KościukiLeierFrank-BudWMB T.Mucha i SynowiePW KonbetZB H.UciechowskiPPU BetomexKeramzyt System Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 11.06.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 No i mam dylemat. W projekcie Porotherm 44 a myślę o kremazycie.Różnica cenowa 100%. Keramzyt wychodzi 80zlm2 a Porotherm 160zlm2.Do tego transport keramzytu mam w cenie a za Poro musialbym doplacić ok 2-3tys.Czy ktoś może jeszcze sie wypowiedzieć czy keramzytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 28.06.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Wszystko zależy od tego czy będziesz swój poroterm 44 ocieplał, czy też zostawisz jedną warstwę... Sama wełna na moje ściany keramzytobetonowe 160 m2 to koszt około 11 tys. z gdzie dopdatki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 28.06.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Czy Porotherm czy keramzyt to jednej warstwy nie zostawie. Jakos stawiam na keramzyt i welne. Ostatnio mi rzeczoznawca powiedzial abym stawial z tego co taniej i tak nie jestem w stanie przezyc tego domu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 28.06.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Tym bardziej, że ceramika naszych czasów to nie ręcznie formowane cegły wypalane w optymalnych warunkach, ale taśmowa masówka... która raczej nie wytrzyma tyle co gotyckie katedry... Jesli keramzyt posiada te cechy. które są wymieniane w informatorach, przez producentów i handlowców to czegóż chciec więcej??? chyba tylko tego, aby to wszystko była prawda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 30.07.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Ma ktoś może zdjęcie pustaka z keramzytu w przekroju? Miałem w ręku taki ustak i wg mnie ten eramzyt wyglądał bardziej jak żużel niż glinka. Na palecie było, że to keramzytobeton ale czy to pewne?! Gdyby ktos miał chętnie bym zobaczył jak wygląda w przekrojua ja postaram sie wrzucic fotkę tego co ja miałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 31.07.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 W wątku keramzyt zamieściłam zdjęcia mojego pustaka: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=95830&start=60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witam. Ja bydowałem trójwarstwową z keramzytu z Mszczonowa ( mazowieckie). Potwierdzam, że latem chłodek, a zimą ciepło. Nie zgodzę się jednak, że jest to lekki materiał. Domek stoi już parę lat. Jest parę zarysowań w pobliżu otworów okiennych. Nie dawałem poziomego zrojenia. Ściany długo akumulują ciepło, bo są masywne. Jednak tylko w lecie, przy długich upałach zrównują się ciepłotą ze ścianami z betomu komórkowego. BK jest cieplejszy w dotyku. Ja oprócz znanych zalet keramzytu zdecydowałem się na niego ze wzg. na mające powstać w ścianie w przyszłości wszelkiego rodzaju zamocowania, czy to na szafki czy też inne rzeczy. Widziałem jakie problemy miał znajomy z obsadzaniem czegokolwiek w BK. (paznokciem mógł dziurkę robić - nie potrzebna wiertarka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 11.11.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 trzy pytanie w zakresie głównego tematu 1) keramzyt 1-warstwowy z wkładką styropianową - czy ktoś z was sie już na to zdecydował i jakie są wasze odczucia od strony praktycznej (ostatnia zima np.) 2) jakiego producenta (dystrybutora) z centralnej polski polecacie - zależy mi oczywiście na jakości. 3) czy macie sprawdzoną grupę budującą w keramzycie - aby wiedzieli co z czym się je nietylko z opowiadań - okolice łodzi-zgierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts