Wciornastek 22.03.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Planujem z mężem budowe do mu 150m2 czy możesz powiedziec jak duzy byl Twoj dom i lie trawa budowa z keramzytu? Jak się mieszka jest ciepły? Zacznę od tego że na razie dom się wykańcza tj. okna instalację itp, więc o mieszkaniu w nim nic nie wiem. Natomiast postawienie ścian nośnych działowych łącznie ze stropem mojej ekipie zajęło niecały miesiąc. Dom o podobnej powierzchni urzytkowej. Fundamenty i piwnica była zrobiona rok wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 22.03.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witajcie serdecznieCieszę sie, ze wreszcie powstała grupka entuzjastów keramzytu, ja również planuje adaptowac swój projekt do tego materiału, ale mam jedno pytanie: 1. czy nie ma problemów z instalacjami....mam na mysli kruchośc tego materiału ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 22.03.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam ! Do " Barbossa " oraz " Wciornastek " Dziękuję za odpowiedzi - pozdrawiam - " Gołąb ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 23.03.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Witajcie serdecznie Cieszę sie, ze wreszcie powstała grupka entuzjastów keramzytu, ja również planuje adaptowac swój projekt do tego materiału, ale mam jedno pytanie: 1. czy nie ma problemów z instalacjami....mam na mysli kruchośc tego materiału ? pozdrawiam Okna wstawione be problemu. Z instalacjami ruszą za tydzień to odpowiem. Na dzień dzisiejszy mogę powtórzyć jedynie opinię mojej ekipy że był to materiał twardszy od porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuza19 23.03.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 HejCzamaninek to porządna firma. Kilka dni temu przywieźli mi strop. Bardzo miła obsługa. Polecam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol74 23.03.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 witam ponownie zapomnialam zapytać czy te zbrojenie w scianie z keramzytu daje sie także w scianie trójwarstwowej bo taka mam zamiar budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 23.03.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 My również dołaczamy sei do grupy budujących z keramzytu. Zakupilismy juz materiła na sciany o takze strop (równiez keramzytowy) z tego co widze cena jego idzie bardzo sybko do góry wzrasta faktycznie zainteresowanie tym materiałem a dziwi mnie tylko fakt ze tak mało osób sie na niego decyduje. Tak jak napisał przedmówca jest to materiał który nie ma wad wiec czego szukać...? My kupilsmy materiał w Betardzie cena za bloczek w systemie optiroc to 9,15 wym.24x50x24 jak tylko beda stawaine scianki wzuce kilka fotek, pozdrawiam keramzytowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 23.03.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 A co sądzicie o bloczkach Fortis z firmy Sukiennik w Łodzi ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol74 24.03.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 wczoraj rozmawialam z architektem adaptujacym moj projekt. powiedzial mi ze on by nigdy nie budowal z keramzytu zapytalam a jakie sa jego doświadczenia z keramzytem odpowiedzial zadne więc pytam o co chodzi tak na serio moga się wypowiadac te osoby ktore wybudowaly taki dom i w nim mieszkaja a pozostalym wara od keramzytu ja zaryzykuje i o dziwo wcale się tego nie boję bo w głębiu duszy wiem ze to trafna decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol74 26.03.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Jeszcze raz kermazyt. Mówiłam ze architekt odradzal budowanie z tego materiału. Powiedziałam o tym mojemu murarzowi tez mnie uspokajal a juz z niejednego budowal postawił sam pół miasta. przypomniał mi ze ten materiał ludzie sami sobie robili domowymi sposobami w czasach komunizmu.pobudowali się i jak sam mówi domy stoją do dzisiaj.choc kermazyt ma tylko 5,0 Mpa wytrzymałości to na rynek wchodzi nowy 18 cm opitroca o wytrzymałości 9,5 Mpa i można z niego budować ściany nośne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 27.03.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Witam,My również zakupiliśmy pustaki keramzytobetonowe na ściany zawnętrzne - trzykomorowe pustaki Leiera w cenie 6,72 za bloczek o wymiarach 25/22/50.Chciałabym zapytać o inną sprawę związana z zastosowaniami keramzytu...Zastanawiamy się nad wykorzystaniem w izolacji poziomej fundamentów kruszywa keramzytowego. Wykonując dodatkowe zabezpieczenia otrzymalibyśmy ochronę przed promieniowaniem cieków wodych. Ciekawe czy ktoś wykonywał już podobny ekran. Poniżej zamieszczam opis wykonania jaki otrzymałam od konsultanta firmy Maxit: "Keramzyt Optiroc przeciwdziała ciekom wodnym" Kolejne fazy wykonania izolacji radiestezyjnej 1. Usunąć humus 2. Ułożyć folię 3. Wysypać skorupki od jajek ok. 0,4-0,5 dm3 na 1 m2 powierzchni . Skorupki powinny być rozrzucone równomiernie i przypominać luźne płatki śniegu. 4. Ułożyć i zagęścić izolacyjny keramzyt Optiroc frakcji 10-20 mm o grubości warstwy 20-30 cm. Keramzyt na mniejszych powierzchniach zagęszczać można ręcznymi ubijarkami (płyta 50x50cm z trzonem z krawędziaka i uchwytem) lub na większych powierzchniach zagęszczarkami płytowymi. Na skutek zagęszczenia zmniejsza się grubość warstwy o 10 %. Aby łatwiej poruszać się po keramzytowym podłożu pod buty warto podwiązać deseczki powiększające powierzchnię podeszwy. Po zagęszczonym keramzycie można delikatnie chodzić a stopa nie powinna zapadać się w keramzyt. 5. Na wierzchu zagęszczonej warstwy keramzytu warto wykonać szpryc cementowy o gr ok. 1 cm, który połączy ze sobą górne granulki i stanowić będzie podłoże pod izolację . 6. Wykonać izolację p-wilgociową ( np. 2x folia , folia i papa lub 2x papa) 7. Ułożyć podłoże z trocinobetonu o gr. 6-10 cm . Podłoże należy dylatować od ścian. Aby wyeliminować spękania podłoża warto je dozbroić siatka z pręta. 8. Na wyschniętym podłożu można układać wszelkiego typu posadzki (terakotę , panele , parkiet itp.) Wykonanie tego typu izolacji sprawdziło się na bardzo wielu budynkach. Powyższy sposób wykonania ekranu z keramzytu zaczerpnięto z książki Stefana Jerzego Siudalskiego „Radiestezja w budownictwie” . Na podstawie kilkunastu lat badań autor dowodzi, że taki zestaw materiałów tworzy strukturę z bardzo dużą ilością powierzchni usytuowanych pod różnym kątem do powierzchni Ziemi, co w efekcie wielokrotnie odbija i tłumi niekorzystne promieniowanie - koniec cytatu.Ciekawa jestem co sądzicie o podobnym rozwiązaniu, najbardziej zastanawiają mnie skorupki jaj, sic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.03.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 w sprawie skorupek napisz bezposrednio do autora na forum pisze pod nickiem SS http://forum.muratordom.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=12405 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 28.03.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Dzięki Brzoza, nie omieszkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.03.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 w sprawie skorupek napisz bezposrednio do autora na forum pisze pod nickiem SS http://forum.muratordom.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=12405 na szczęście strona ex perta nie istnieje te skorupki to stara metoda teraz można wykorzystać płyty cd (najlepiej pirackie - wychodzą tanio) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 28.03.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 A ty zrealizowałes coś takiego u siebie, czy nie dajesz wiary w szkodliwe promieniowanie cieków wodnych?Dopytauje się bo chcę sobie wyrobić pogląd na ten temat i musze troche poczytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 28.03.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Witam ! Do " ecicha " Masz wiadomość na priv / P.W. / Pozdrawiam - " Gołąb " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.03.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 A ty zrealizowałes coś takiego u siebie, czy nie dajesz wiary w szkodliwe promieniowanie cieków wodnych? Dopytauje się bo chcę sobie wyrobić pogląd na ten temat i musze troche poczytać... ja dałem płyty cd rozłożone pod róznymi kątami, tak aby odbijało w róznych kierunkach - rozprasza to promieniowanie na podobnej zasadzie co zawieszone płyty cd w samochodzie odbijają promienie radarów zastanawiałem się tylko czy nie dać gęstszych płyt, tzn DVD czylko czy z "+" cz z "-", nie wiem które co odbijają a DL są jeszcze za drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 29.03.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Dzięki Barbossa za ferie twojego poczucia humoru, które nie od dzisiaj obserwuję na forum . Łączę się z tobą w bólu z powodu tych DL, ale może kiedyś zbudujesz następny dom... zbieraj płyty już dzisiaj, nigdy nie wiadomo Ja jednak pozostanę przy ekologicznych skorupkach jajek - Wielkanoc za pasem, więc nazbiera się trochę surowca po rodzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaArek 29.03.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam wszystkich, nie moge spać przez tem keramzyt. Jutro do 8 rano muszę podjąć decyzję czy budujemy z Keramzytu czy nie. Słyszałam o tym keramzycie dużo dobrego. To materiał trochę zapomniany w dobie szału na porotherm. Materiałem na ściany intensywnie interesuję się od 4 dni. Najpierw był pomysł aby budować z betonu komórkowego ale nie ma go i jest drogi (ok. 14 zł/ sztuka), porotherm 24 po 9-13 zł. Gazobeton H+H jest obecnie po ok. 10 zł. Ceramika Hadykówka po 5.5 ale potrzeba jej 23 sztuki na m2. Drogą eliminacji został keramzyt. Rano rozmawiałam z koleżanką która mieszka w domu z keramzytu już 5 lat (dociepalny wełną) i jest zadowolona. Jeśli chodzi o producentów to najbardziej znany jest Optiroc/Gniew ale 25/22/50 kosztuje ok. 10 zł. trochę tańszy jest mszczonów (ale dużo cięższy).Jutro o 8 rano bedę wiedziała czy uda mi się kupić z Lejera po 6,72 brutto za 25/22/50. To najlepsza cena na rynku ale od poniedziałku jest podwyżka na ok. 8 zł. Trafiłam jeszcze na taką rodzinną firmę w Kościukach (pod Białymstokiem) http://www.pustaki.com/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=5&Itemid=72mają "25" po 6,70 netto. Są bardzo sympatyczni i gdyby nie ta oferta Leiera pewnie kupiłabym u nich. Myślę nad ścianą 2 warstwową, rozmawiałam z tymi wszystkimi producentami i zdecydowanie sugerują docieplenie wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 30.03.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Tak Kościuki mają najlepsze ceny, ale jak policzyłam sobie transport z Białegostoku do Warszawy to nie jest już tak tanio...My kupiliśmy właśnie pustaki Leiera od przedstawiciela w Zakroczymiu i rzeczywiście ostrzegali, że od kwietnia juz będą inne ceny... Ale sie porobiło - materiał, który 4 lata temu był najdroższy i ekskluzywny teraz prosze najbardziej ekonomiczne rozwiązanie...Mam nadzieję, że uda się wam zamówić Leiera... powodzenia w budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts