Renka Grabow 31.03.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Moglibyście mi doradzić jaki pustak z keramzytobetonu(ojej jaka długachna nazwa trzeba wymyslic jakiś skrót) byłby najlepszy na scianę jednowarstwową,gdzieś słyszałam o takich z jakimis wpustami ze styropianu,no i jaki rozmiar . To by może słyszałaś o pustakach Monolit Plus Leiera z Malborka. Są jeszcze inni producenci, którzy mają pustaki z ociepleniem w środku, ale nie zgłębiałam tematu bo nawet przy dzisiejszych cenach to nadal droga technologia. Pustaki Leiera widziałam i gdyby nie cena 10,97 za bloczek 33/22/42 (potrzeba 13 szt. na ścianę) to rozważalibyśmy ten materiał. Dodatkowo spotkałam się z opinią, że i tak trzeba ocieplic taką ściannę, więc skórka za wyprawkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 31.03.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 6 lat temu mój ojciec pobudował dom z keramzytu. JEst bardzo ciepły, nie ma żadnych problemów. Dlatego ja też wybiore pewnie ten materiał i obaw nie mam bo niby o co? Czy ktoś może udowodnić że ten materiał jest zły ???? Jeśli tak to należy wycofać go z produkcji !!! ---------------------- wizy do usa No nareszcie ktoś kto zna osobę, która nie tylko wybudował adom, ale nawet już mieszka. Nie trzeba mnie przekonywac do walorów keramzytobetonu, ale bardzo chętnie dowiem się kilku szczegółów, np. z jakiej firmy kermzytobeton, jaka zaprawa, jakie ocieplenie, etc.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek z Łowicza 31.03.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Cóż, z reguły jest tak, że jeden niezadowolony będzie starał się zakrzyczeć 10 zadowolonych Jak nie masz dobrej ekipy to dom wybudowany z najlepszego materiału będzie pękał. A zbrojenia pod oknami - to mówił mi każdy wykonawca, z którym rozmawiałem i podawałem KB jako materiał na budowę. Tak więc mogłeś mieć niedouczonych budowlańców. A oni są w stanie zepsuć wszystko. To wszystko Uwierz mi że nie jestem tu po to żeby kogokolwiek z Was "zakrzyczeć". Jestem po prostu niezadowolony z tego materiału. Każdy z was zrobi jak będzie uważał. Co do budowlańców to masz rację, u mnie w okolicy nie ma porządnej ekipy budowlanej. Każdy murarz mówił że stawiał już domy z wszystkiego a później takie efekty!! Ale co winić felków jak Kierwonik budowy pojawiał się na niej dwa razy w tygodniu.. Piotrek>>> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 31.03.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Lej kiera Człowiek, który prawdopodobnie będzie stawiał mój dom twierdzi, że bezwzględnie należy dać zbrojenie pod oknami. Stwierdził również, że każdy materiał pęka i nie ma się co dziwić, dom osiada i pęknięcia się mogą pojawiać na każdym rodzaju materiału. Dlatego on jest zwolennikiem pozostawienia stanu surowego zamkniętego na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Idziu5 01.04.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam forumowiczów Od kilku dni zyje ścianami mojego przyszłego domu!!!!! Bardzo intensywnie rozważam zakup keramzytobeto... Znalazłem nawet producenta z Łodzi który ma takie bloczki z wwkładką steropianową o grubości 36 cm. Myślę że mógłbym postawić sciane jednowarstwową. Ale mam kilka pytań do doświadczonych bardziej kolegów i koleżanek 1. Jak wygląda montaż w takim materiale instalacji ( sanitarnych, elektrycznych, grzewczych i innych) 2. Producent informuje o 0,19 W/m2K czy warto taką ścianę docieplać jeszcze? Czy wystarczy tylko tynk ciepłochronny ? 3...... Ale to może później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 02.04.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam ! Do " ecicha " Ponawiam z 28.03.07r - masz wiadomość na priv / P.W./ Proszę o odpowiedż i pozdrawiam - " Gołąb ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 03.04.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Witam ! Do "ecicha " Dziękuję za odpowiedż - masz wiadomość na priv / P.W. / Pozdrawiam - "Gołąb ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 03.04.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Witam forumowiczów Od kilku dni zyje ścianami mojego przyszłego domu!!!!! Bardzo intensywnie rozważam zakup keramzytobeto... Znalazłem nawet producenta z Łodzi który ma takie bloczki z wwkładką steropianową o grubości 36 cm. Myślę że mógłbym postawić sciane jednowarstwową. Ale mam kilka pytań do doświadczonych bardziej kolegów i koleżanek 1. Jak wygląda montaż w takim materiale instalacji ( sanitarnych, elektrycznych, grzewczych i innych) 2. Producent informuje o 0,19 W/m2K czy warto taką ścianę docieplać jeszcze? Czy wystarczy tylko tynk ciepłochronny ? 3...... Ale to może później Witaj Ja także zdecydowałem się na bloczki od Sukiennika-Fortis, buduje Emanuelę II tylko w lustrzanym odbiciu, planuje także legalett....brak gazu na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik i Gosia 04.04.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 ----------------------wizy do usa No nareszcie ktoś kto zna osobę, która nie tylko wybudował adom, ale nawet już mieszka. Nie trzeba mnie przekonywac do walorów keramzytobetonu, ale bardzo chętnie dowiem się kilku szczegółów, np. z jakiej firmy kermzytobeton, jaka zaprawa, jakie ocieplenie, etc.??? Jaka firma - nie wiem, ale gdzieś z okolic RadomiaZaprawa najzwyklejsza w świecieOcieplenie 12 cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
6dziewiatka7 04.04.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Witajcie Ja będę budowala z" kermka" może być taki skrót ? Dobry , tani, ciepły Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
6dziewiatka7 04.04.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 A i jeszcze jedno, podobno nie daje się styropianu ( nie oddycha) tylko wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 05.04.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Oczywiście. Jak ściana nie będzie oddychała to zmurszeje i się rozleci .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.04.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Producent informuje o 0,19 W/m2K to jest współczynnik przenikania ciepła przez bloczek, nie ma on żadnego związku ze współczynnikiem przenikania przez ścianę wymurowana z tego materiału, na forum są zdjęcia z kamery termowizyjnej domu wybudowanego z Pezama, zwrócicie uwagę jak mocno świeci się wieniec, fuga między bloczkami, nieocieplony fundament, oraz narożniki http://www.budzaj.yoyo.pl/images/moje/t_zachod.jpg zdjęcie z tego wątku Bloczek fortis[/quote Przez fundament wychodzi cieplo, a trochę wyżej, przez ściany, już nie ? Mmo, że ściana dostaje od środka więcej ciepla niż fundament ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 05.04.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 o oddychaniu ścian jest osobny wątek, proponuje tam się udać z rewelacjami o oddychającym keramzycie Czyżby kolega Forumowicz nie dojrzał nutki ironii między wierszykami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 06.04.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 A to przepraszam Chociaż faktycznie jeśli gdzieś wyczytałem o ścianie z keramzytobetonu to zalecali wełnę zamiast styro. Ja mimo wszystko wybiorę, ze względów ekonomicznych, styropian na ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P-A-S1 09.04.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 6 lat temu mój ojciec pobudował dom z keramzytu. JEst bardzo ciepły, nie ma żadnych problemów. Dlatego ja też wybiore pewnie ten materiał i obaw nie mam bo niby o co? Czy ktoś może udowodnić że ten materiał jest zły ???? Jeśli tak to należy wycofać go z produkcji !!! ---------------------- Czy ojciec docieplał te ściany-jak tak to czym? wizy do usa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 09.04.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 A to przepraszam Chociaż faktycznie jeśli gdzieś wyczytałem o ścianie z keramzytobetonu to zalecali wełnę zamiast styro. Ja mimo wszystko wybiorę, ze względów ekonomicznych, styropian na ocieplenie. Witam! Ja zaś od budowlańca który sobie zbudował dom z keramzytobetonu usłyszałem, że ten materiał na tak wielką paroprzepuszczalność, że lepiej ocieplać styropianem. Tak czy inaczej, ja też będę brał na ściany Thermo Optiroc 24 i ocieplał to styropianem (15cm). Zastanawiam się tylko czy ten bloczek nadaje się do ścian 2-warstwowych - ma wytrzymałość na ściskanie tylko 2,5MPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 10.04.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Zastanawiam się jak jest z obróbką tego materiału. Nie należy do łatwych, pewnie murarze więcej biorą za robotę budując z niego i zysk na materiale w stosunku do np BK szlak trafia, nie mówiąc o prowadzeniu instalacji wewnętrznych. Musiała by być wyraźna różnica w cenie tego materiału aby się na niego decydować. Sam mam ten dylemat. Dobrym wyjściem wydaje się np lecieć proste ściany z kermka a wykończenia przy otworach z betonu komórkowego. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 10.04.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Toż to jeszcze większa kombinacja niż u nas Robimy ściany zewnętrzne z keramzytu, a działowe z bk bo taniej. Nasza ekipa nawet nie podniosła nam ceny, gdy usłyszała, że zamiast 7 bk na m2, będą kłaść 8,5 kerazytowego. Budowali już z pustaków keramzytowych i nie skarżyli się, wspominali tylko, że mniej sie kruszy niz inne materiały, ale to chyba lepiej Powoli zaczynam dochodzic do wniosku, że strasznie dużo demonicznych twierdzeń krąży na temat keramzytu - jak już wybuduję to będę demaskować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
6dziewiatka7 10.04.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 ja piłem do tego postu A i jeszcze jedno, podobno nie daje się styropianu ( nie oddycha) tylko wełnę Bardzo nie grzeczny jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts