Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SCIANY Z KERAMZYTU

Recommended Posts

Moglibyście mi doradzić jaki pustak z keramzytobetonu(ojej jaka długachna nazwa :lol: trzeba wymyslic jakiś skrót) byłby najlepszy na scianę jednowarstwową,gdzieś słyszałam o takich z jakimis wpustami ze styropianu,no i jaki rozmiar .

To by może słyszałaś o pustakach Monolit Plus Leiera z Malborka. Są jeszcze inni producenci, którzy mają pustaki z ociepleniem w środku, ale nie zgłębiałam tematu bo nawet przy dzisiejszych cenach to nadal droga technologia. Pustaki Leiera widziałam i gdyby nie cena 10,97 za bloczek 33/22/42 (potrzeba 13 szt. na ścianę) to rozważalibyśmy ten materiał. Dodatkowo spotkałam się z opinią, że i tak trzeba ocieplic taką ściannę, więc skórka za wyprawkę...

• Odpowiedzi 157
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

6 lat temu mój ojciec pobudował dom z keramzytu. JEst bardzo ciepły, nie ma żadnych problemów. Dlatego ja też wybiore pewnie ten materiał i obaw nie mam bo niby o co?

Czy ktoś może udowodnić że ten materiał jest zły ????

Jeśli tak to należy wycofać go z produkcji !!!

----------------------

wizy do usa

No nareszcie ktoś kto zna osobę, która nie tylko wybudował adom, ale nawet już mieszka. Nie trzeba mnie przekonywac do walorów keramzytobetonu, ale bardzo chętnie dowiem się kilku szczegółów, np. z jakiej firmy kermzytobeton, jaka zaprawa, jakie ocieplenie, etc.???

Cóż, z reguły jest tak, że jeden niezadowolony będzie starał się zakrzyczeć 10 zadowolonych ;)

Jak nie masz dobrej ekipy to dom wybudowany z najlepszego materiału będzie pękał. A zbrojenia pod oknami - to mówił mi każdy wykonawca, z którym rozmawiałem i podawałem KB jako materiał na budowę. Tak więc mogłeś mieć niedouczonych budowlańców. A oni są w stanie zepsuć wszystko. To wszystko

Uwierz mi że nie jestem tu po to żeby kogokolwiek z Was "zakrzyczeć". Jestem po prostu niezadowolony z tego materiału. Każdy z was zrobi jak będzie uważał. Co do budowlańców to masz rację, u mnie w okolicy nie ma porządnej ekipy budowlanej. Każdy murarz mówił że stawiał już domy z wszystkiego a później takie efekty!! Ale co winić felków jak Kierwonik budowy pojawiał się na niej dwa razy w tygodniu..

Piotrek>>>

Gość M@riusz_Radom
Lej kiera ;) Człowiek, który prawdopodobnie będzie stawiał mój dom twierdzi, że bezwzględnie należy dać zbrojenie pod oknami. Stwierdził również, że każdy materiał pęka i nie ma się co dziwić, dom osiada i pęknięcia się mogą pojawiać na każdym rodzaju materiału. Dlatego on jest zwolennikiem pozostawienia stanu surowego zamkniętego na zimę ;)

Witam forumowiczów

Od kilku dni zyje ścianami mojego przyszłego domu!!!!!

Bardzo intensywnie rozważam zakup keramzytobeto...

Znalazłem nawet producenta z Łodzi który ma takie bloczki z wwkładką steropianową o grubości 36 cm. Myślę że mógłbym postawić sciane jednowarstwową. Ale mam kilka pytań do doświadczonych bardziej kolegów i koleżanek

1. Jak wygląda montaż w takim materiale instalacji ( sanitarnych, elektrycznych, grzewczych i innych)

2. Producent informuje o 0,19 W/m2K czy warto taką ścianę docieplać jeszcze? Czy wystarczy tylko tynk ciepłochronny ?

3...... Ale to może później :)

Witam forumowiczów

Od kilku dni zyje ścianami mojego przyszłego domu!!!!!

Bardzo intensywnie rozważam zakup keramzytobeto...

Znalazłem nawet producenta z Łodzi który ma takie bloczki z wwkładką steropianową o grubości 36 cm. Myślę że mógłbym postawić sciane jednowarstwową. Ale mam kilka pytań do doświadczonych bardziej kolegów i koleżanek

1. Jak wygląda montaż w takim materiale instalacji ( sanitarnych, elektrycznych, grzewczych i innych)

2. Producent informuje o 0,19 W/m2K czy warto taką ścianę docieplać jeszcze? Czy wystarczy tylko tynk ciepłochronny ?

3...... Ale to może później :)

Witaj

Ja także zdecydowałem się na bloczki od Sukiennika-Fortis, buduje Emanuelę II tylko w lustrzanym odbiciu, planuje także legalett....brak gazu na działce

----------------------

wizy do usa

No nareszcie ktoś kto zna osobę, która nie tylko wybudował adom, ale nawet już mieszka. Nie trzeba mnie przekonywac do walorów keramzytobetonu, ale bardzo chętnie dowiem się kilku szczegółów, np. z jakiej firmy kermzytobeton, jaka zaprawa, jakie ocieplenie, etc.???

Jaka firma - nie wiem, ale gdzieś z okolic Radomia

Zaprawa najzwyklejsza w świecie

Ocieplenie 12 cm styropianu

Producent informuje o 0,19 W/m2K

to jest współczynnik przenikania ciepła przez bloczek, nie ma on żadnego związku ze współczynnikiem przenikania przez ścianę wymurowana z tego materiału, na forum są zdjęcia z kamery termowizyjnej domu wybudowanego z Pezama, zwrócicie uwagę jak mocno świeci się wieniec, fuga między bloczkami, nieocieplony fundament, oraz narożniki

http://www.budzaj.yoyo.pl/images/moje/t_zachod.jpg

zdjęcie z tego wątku

Bloczek fortis[/quote

Przez fundament wychodzi cieplo, a trochę wyżej, przez ściany, już nie ?

Mmo, że ściana dostaje od środka więcej ciepla niż fundament ?

Gość M@riusz_Radom
o oddychaniu ścian jest osobny wątek, proponuje tam się udać z rewelacjami o oddychającym keramzycie

Czyżby kolega Forumowicz nie dojrzał nutki ironii między wierszykami ? :)

Gość M@riusz_Radom
A to przepraszam ;) Chociaż faktycznie jeśli gdzieś wyczytałem o ścianie z keramzytobetonu to zalecali wełnę zamiast styro. Ja mimo wszystko wybiorę, ze względów ekonomicznych, styropian na ocieplenie.

6 lat temu mój ojciec pobudował dom z keramzytu. JEst bardzo ciepły, nie ma żadnych problemów. Dlatego ja też wybiore pewnie ten materiał i obaw nie mam bo niby o co?

Czy ktoś może udowodnić że ten materiał jest zły ????

Jeśli tak to należy wycofać go z produkcji !!!

----------------------

Czy ojciec docieplał te ściany-jak tak to czym?

wizy do usa

A to przepraszam ;) Chociaż faktycznie jeśli gdzieś wyczytałem o ścianie z keramzytobetonu to zalecali wełnę zamiast styro. Ja mimo wszystko wybiorę, ze względów ekonomicznych, styropian na ocieplenie.

Witam! Ja zaś od budowlańca który sobie zbudował dom z keramzytobetonu usłyszałem, że ten materiał na tak wielką paroprzepuszczalność, że lepiej ocieplać styropianem. Tak czy inaczej, ja też będę brał na ściany Thermo Optiroc 24 i ocieplał to styropianem (15cm). Zastanawiam się tylko czy ten bloczek nadaje się do ścian 2-warstwowych - ma wytrzymałość na ściskanie tylko 2,5MPa

Zastanawiam się jak jest z obróbką tego materiału. Nie należy do łatwych, pewnie murarze więcej biorą za robotę budując z niego i zysk na materiale w stosunku do np BK szlak trafia, nie mówiąc o prowadzeniu instalacji wewnętrznych. Musiała by być wyraźna różnica w cenie tego materiału aby się na niego decydować. Sam mam ten dylemat. Dobrym wyjściem wydaje się np lecieć proste ściany z kermka a wykończenia przy otworach z betonu komórkowego. Co o tym sądzicie?

Toż to jeszcze większa kombinacja niż u nas :D Robimy ściany zewnętrzne z keramzytu, a działowe z bk bo taniej. Nasza ekipa nawet nie podniosła nam ceny, gdy usłyszała, że zamiast 7 bk na m2, będą kłaść 8,5 kerazytowego. Budowali już z pustaków keramzytowych i nie skarżyli się, wspominali tylko, że mniej sie kruszy niz inne materiały, ale to chyba lepiej :wink:

Powoli zaczynam dochodzic do wniosku, że strasznie dużo demonicznych twierdzeń krąży na temat keramzytu - jak już wybuduję to będę demaskować :wink: