Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie posadzkowe

pietrek30

Recommended Posts

... Generalnie to zrezygnowałbym z folli po styropianem na rzecz tej na styropianie jak bardziej efektywnej ...

jesli miałbym wybór gdzie dac jedna warstwe folii - to wybrałbym Twoją wersje ...

pzdr

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam pytanie

czy koledzy w pełni wyczerpali wszystkie argumenty w tej ważnej dla nas kwestii bo nadal uważam że folia na styropianie pełni rolę warstwy poślizgowej a pod styropianem dystansu od papy terozgrzewalnej ...

do Geno gratuluję cierpliwości w tłumaczeniu rzeczy tak oczywistych

do brzoza nie rozumiem skąd u ciebie tyle negacji w rzeczach tak oczywistych

http://images20.fotosik.pl/134/59cedb06d9c7b7f6.jpg

http://images21.fotosik.pl/85/c10d6123f0b48a3d.jpg

http://images22.fotosik.pl/52/81d77ad40cf12eee.jpg

z poważaniem Jan Zaremba

janzar - zlituj sie ...

zmniejsz zdjecia, bo tego watku nie da sie czytac - tak sie "rozjechał"

wszedzie gdzie wkleisz te swoje nieskompensowane - watek rozwalony

zainstaluj sobie infarView i zrób z tym porządek ...

pliss

Tyle juz zosatlo na ten temat powiedziane. Ja zrobilem zgodnie ze wskazowkami janzara czyli:

PIWNICA:

- papa termozgrzewalna wywynieta na sciane ok 10cm

- folia budowalna czarna 0,2mm wywynieta na sciane

- I warstwa styropianiu gr. 5cm

- II wartstwa styropianu gr. 5cm dosunieta do rurek

- wylewka gr. 5-7cm

PARTER, PIETRO

- styropian akustycny Swisspor FONO gr. 3-4cm (chodzi o wyciszenie bo w najblizszej przyszlosci bede wynajmowal pokoje goscinne od 1 lipca br. zapraszam :)

- wylewka gr. 5-7cm

Wylewka robiona miksokretem z dodatkiem wlokien polipropylenowych i plastyfikatora. Oczywiscie jeszcze tasmy okalajace wylewke.

Pozdrawiam z malowniczego Ustronia !

Witam,

mam pytanie do fachowców od jastrychów.

Zrobiłem, a raczej ekipa zrobiła jastrych zgodnie z tym co wyczytałem na forum. Nie będę się powtarzał, ale są wszystkie warstwy o których pisał wielkokrotnie janzar, tyle że dałem papę modyfikowaną, no i oprócz włókien włożyłem jeszcze siatki, ale to raczej jako wzmocnienie, a nie jako zbrojenie przeciwskórczowe. Ekipa polecana, zajmuje się jastrychami zawodowo.

Wylewki zrobione 10 dni temu.

Co budzi mój niepokój to ich kolor.

O ile na piętrze wyglądają jak dla mnie normalnie, o tyle na parterze (podłoga na gruncie), mają dużo dużych ciemnych plam i małych ciemnych plamek.

Czy to kwestia schnięcia ? Czy coś jest schrzanione ?

pozdr

Jeszcze spytam o dyletację, czy nie można jej czymś zastąpić?? np. styropianem 1cm? jak ktoś wspomniał ta jaką oferują składy bud. kosztują sporo.

Co do posadzki, to może robimy bład, ale jednak zrezygnowaliśmy z foli na styropianie. Mam nadzieję, że z czasem nie pożałujemy tej decyzji.

Jeszcze spytam o dyletację, czy nie można jej czymś zastąpić?? np. styropianem 1cm?

na dylatacje mozna spokojnie styropian 1 cm

...Co do posadzki, to może robimy bład, ale jednak zrezygnowaliśmy z foli na styropianie. Mam nadzieję, że z czasem nie pożałujemy tej decyzji.

ja zrezygnowałem, mieszkam i nie załuje tej decyzji ...

:wink:

Jeszcze spytam o dyletację, czy nie można jej czymś zastąpić?? np. styropianem 1cm? jak ktoś wspomniał ta jaką oferują składy bud. kosztują sporo.

Co do posadzki, to może robimy bład, ale jednak zrezygnowaliśmy z foli na styropianie. Mam nadzieję, że z czasem nie pożałujemy tej decyzji.

Spokojnie można użyć styropianu o gr 1cm. A czy drożej? przelicz metry bieżące taśmy dylatacyjnej i koszt 1 paczki styropianu - mi go sporo zostało, także nie wiem co wyszłoby taniej :roll:

Spokojnie można użyć styropianu o gr 1cm. A czy drożej? przelicz metry bieżące taśmy dylatacyjnej i koszt 1 paczki styropianu - mi go sporo zostało, także nie wiem co wyszłoby taniej

No fakt, przy taśmie dyletacyjnej za mb u mnie biorą 50gr, więc może i cena byłaby podobna, na szczęście 1 zostasło mi z początku budowy więc teraz jest gdzie wykorzystać.

Ktoś wyżej wspomniał o 60zl/1,5mb i tego sie glownie wystarszylem, ale posprawdzalem, posprawdzalem i juz widem o czym mowa :D

ja zrezygnowałem, mieszkam i nie załuje tej decyzji

Liczę, że za parę lat powiem to samo :D

Witam

co bardziej radzicie - siatkę czy wlókna?

wygodniejsze w użyciu są włókna

To się cieszę, bo podobno też tańsze. Ale co to znaczy ,,wygodniejsze"? Czy nie są za słabe? (bo chyba mają wzmacniać wylewki?)

pozdrawiam

justa

... Czy nie są za słabe? (bo chyba mają wzmacniać wylewki?)

pozdrawiam

justa

nie, nie sa za słabe

włokna (tak jak i siatka ) maja za zadanie w jastrychu pełnic role przeciwskurczowa -

beton - wiążąc - dostaje napręzeń, kurczy sie, pęka

przy betonie "tłustym" zawierającym sporo cementu - siatka powinna byc gesta

siatka jest dlatego niewygodna ze robotnik rozscielajacy beton - przygniata ja swoim cięzarem , gnie, potem szarpie, podciaga zeby miała jakies otulenie

nie zawsze sie to udaje idalnie, robotnik sie w niej placze, potyka, denerwuje

włokna upraszczaja sprawe - ich sie prawie nie zauwaza

przypilnuj tylko zeby włókna - zanim trafą do agregatu czy betoniarki - były odpowiednio wczesniej namoczone ... one powinny napeczniec ...

brzoza napisała

przypilnuj tylko zeby włókna - zanim trafą do agregatu czy betoniarki - były odpowiednio wczesniej namoczone ... one powinny napeczniec ...

Wielkie dzięki, tego nie wiedziałam, a jutro wylewamy :lol:

(pierwsze prace w tym sezonie)

pozdrawiam

justa