faflusniak 24.03.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Mam pytanie: Musze dać 10 cm styropianu, bo tak wynika mi z wysokości okien. Czy lepiej położyć jedną warstwę 10 cm, czy dwie warstwy po 5 cm. Czy jest to jakaś różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 24.03.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Mam pytanie: Musze dać 10 cm styropianu, bo tak wynika mi z wysokości okien. Czy lepiej położyć jedną warstwę 10 cm, czy dwie warstwy po 5 cm. Czy jest to jakaś różnica? należy położyć 2 warstwy po 5 cm na tzw przekładkę pozdro JZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faflusniak 24.03.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Janzar, dziękuję za odpowiedź. Trochę się pośpieszyłem z kupnem styropianu 10 cm. Dopiero jak mi go przywieźli to się zacząłem zastanawiać czy to nie za duży klocek na jedną warstwę. Spróbuję wymienić na cieńszy ten styropian w hurtowni, mam nadzieję że nie będzie problemów. Mam jeszcze dwa pytanie związane z podłogą:Jak wysoki może być stopień schodów. Bo mam schodek prowadzący do pomieszczenia o wysokości 14 cm, a w pomieszczeniu zamierzam dać 4 cm styro, 5 cm wylewki zbrojonej, 2 cm parkietu. W sumie to około 25 cm schodka (albo 23-24 po obróbce drewnem). Nie będzie za wysoko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadolek 14.07.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Jak wysoki może być stopień schodów. Bo mam schodek prowadzący do pomieszczenia o wysokości 14 cm, a w pomieszczeniu zamierzam dać 4 cm styro, 5 cm wylewki zbrojonej, 2 cm parkietu. W sumie to około 25 cm schodka (albo 23-24 po obróbce drewnem). Nie będzie za wysoko? Sporadycznie trafia sie aby schodek ostatni/pierwszy zgadzal sie z reszta. Zazwyczaj jest to roznica 0,5-3 cm... Przewaznie schodek ma ok 17-18 cm . Proponowalbym "nadlac" wyrownac reszte schodkow odpowienio zmniejszajac warstwe, "gubiąc" ostatni wysoki schodek. Janzar i brzoza.. Wylewki robicie? Ja koncze wlasnie etat w podlaskim i wymiane robie z druga ekipa na mazowieckie.. Orientujecie sie moze czy ktos ma mixo-trailera w Polsce z posadzkarzy, albo jakis system do sciagania... powiedzmy somero, albo floormatic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 15.07.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Jak wysoki może być stopień schodów. Bo mam schodek prowadzący do pomieszczenia o wysokości 14 cm, a w pomieszczeniu zamierzam dać 4 cm styro, 5 cm wylewki zbrojonej, 2 cm parkietu. W sumie to około 25 cm schodka (albo 23-24 po obróbce drewnem). Nie będzie za wysoko? Sporadycznie trafia sie aby schodek ostatni/pierwszy zgadzal sie z reszta. Zazwyczaj jest to roznica 0,5-3 cm... Przewaznie schodek ma ok 17-18 cm . Proponowalbym "nadlac" wyrownac reszte schodkow odpowienio zmniejszajac warstwe, "gubiąc" ostatni wysoki schodek. Janzar i brzoza.. Wylewki robicie? Ja koncze wlasnie etat w podlaskim i wymiane robie z druga ekipa na mazowieckie.. Orientujecie sie moze czy ktos ma mixo-trailera w Polsce z posadzkarzy, albo jakis system do sciagania... powiedzmy somero, albo floormatic?? koego nie wymyslaj " prochu bo juz jest" urządzenie typu http://www.rollstick.pl/240.pdf służy do wykonywania posadzek przemysłowych w dużych halach z pewnoscią miałeś na myśli pompę typu miksokret i sposób zacierania jastrychu jak poniżej pozdrawiam Jan Zaremba http://images6.fotosik.pl/29/6ad4cf578e90c270m.jpg http://images6.fotosik.pl/29/cf2632425561bf85m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadolek 16.07.2007 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Jak wysoki może być stopień schodów. Bo mam schodek prowadzący do pomieszczenia o wysokości 14 cm, a w pomieszczeniu zamierzam dać 4 cm styro, 5 cm wylewki zbrojonej, 2 cm parkietu. W sumie to około 25 cm schodka (albo 23-24 po obróbce drewnem). Nie będzie za wysoko? Sporadycznie trafia sie aby schodek ostatni/pierwszy zgadzal sie z reszta. Zazwyczaj jest to roznica 0,5-3 cm... Przewaznie schodek ma ok 17-18 cm . Proponowalbym "nadlac" wyrownac reszte schodkow odpowienio zmniejszajac warstwe, "gubiąc" ostatni wysoki schodek. Janzar i brzoza.. Wylewki robicie? Ja koncze wlasnie etat w podlaskim i wymiane robie z druga ekipa na mazowieckie.. Orientujecie sie moze czy ktos ma mixo-trailera w Polsce z posadzkarzy, albo jakis system do sciagania... powiedzmy somero, albo floormatic?? koego nie wymyslaj " prochu bo juz jest" urządzenie typu http://www.rollstick.pl/240.pdf służy do wykonywania posadzek przemysłowych w dużych halach z pewnoscią miałeś na myśli pompę typu miksokret i sposób zacierania jastrychu jak poniżej pozdrawiam Jan Zaremba http://images6.fotosik.pl/29/6ad4cf578e90c270m.jpg http://images6.fotosik.pl/29/cf2632425561bf85m.jpg Nie. Nie chodzilo mi o laser screeda.. Pisalem o mniejszym typie urzadzenia firmy somero i do sciagania na mniejszych powierzchniach floormatica, ktorego testowalem u siebie na budowie. Nie slyszales? Ok. Masz prawo, ale skoro pisze o trailerze ( samozasypowym mixokrecie) i copperheadzie to po co mi zdjecie mixa i zacieraczki wklejasz? pzdr P.S. Poprzez samozasypowego mixa nie chodzi mi rowniez o mixa z koszem... Pawel Wadolowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 16.07.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 A ja skorzystam z tematu i zapytam jeszcze jakprawidłowo powinna być wykonana wylewka spocznika na schodyażurowe - drewniane samonośne:czy tak jak pozostała część poddasza czyli styropian 3 cm, foliai wylewka i czy styropian powinien być na całości czy też od czołaspocznika zostawić tylko beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 17.07.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 witamczy papa termozgrzewalna ma na powierzchni taki grysik?czy ta warstwa nie zniszczy foli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szachista 17.07.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 A ja chętnie przy okazji posadzek zapytam o szczegół zagięcia papy z chudego betonu na ścianę. Czy można papę tak zaginać (90 stopni) - a może popęka ?? Spotkałem się z zaleceniem, że przed ułożeniem papy, przy ścianach należy ułożyć swego rodzaju "wałek" z betonu aby niedopuścić do załamania papy. Kolejna rzecz z tym związana - jak długo trzeba czekać na wyschnięcie takiego "wałka" i wyschenięcie betonu, który uzupełnia nierówności chudego betonu ??Czy można kłaść papę w ten sam dzień co wyrównanie chudziaka ?? Będę wdzięczny za pomoć doświadczonych forumowiczów.Pozdrawiam,szachista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 18.07.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 troche ostatnio sie naczytal i wyczytale mze izolacja przeciwilgociowa moze wygladac tak: chudy betonfoliastyropian2xfoliajastrych i glowna ochrone przeciwwilgociowa tworzy warstwa nad styropianem 2xfolia ktora moze miec grubosc 0,15mm cytuje:"W domach bez piwnic musimy również wykonać izolację przeciwwilgociową podłogi. Jeżeli podłogę wykonujemy bezpośrednio na gruncie i ocieplamy styropianem to najpierw wykonujemy podkład betonowy, następnie układamy styropian a na nim izolację przeciwwilgociową z papy lub z folii. Na izolacji wykonujemy posadzkę cementową i właściwą podłogę. Folia na izolację podłogi powinna mieć gr. 0,15mm i powinniśmy układać ją tak, aby pomiędzy pasami wykonać zakłady o szerokości 15-20cm. Jeżeli ocieplamy podłogę wełną mineralną to zaleca się podwójne zastosowanie folii pod i na wełnie. Zapobiega to napływowi wilgoci do wełny zarówno od spodu jak i z góry."zródłó -> http://poradniki.dom.pl/?p2=724&p3=1930 papa moze i jest potrzebna ale na izolacje ciezka przeciwwodna, ale czy do izolacji przeciwwilgociowej nie wystarczy 1x lub 2xfolia ulozona juz na styropianie? czy ona ulegnie przetarciu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 18.07.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 podziele sie swoimi - styropain - zanim kupisz sprawdz sam (jaki jest twardy) porównaj z innymi producentami moj xxx styropian eps 100 był w porowniu z dokupiona brakujacą częścia innego producenta mięki jak kupa pamietaj o odpowiedniej grubośc wylewki - im wieksza grubośc izolacji tym grubsza sama wylewka nie stosowac uplastyczniacza tam gdzie nie trzeba bo beton potem mięki (wiem bo kułem ) a cementu była odpowiednia ilość pozatym podczas kucia pyl śmierdzi "ala" wapno ( A TO NIEBYŁ UPLASTYCZNIACZ DO ZAPRAWY TYLKO DO WYLEWEK BETONWYCH - SAM KUPIŁEM I DOKŁADNIE CZYTALEM ETYKIETKĘ ) pilnowac fachofcccufff !! - wiem bo kułem krzywe jak ..... dyletacja - jezeli nie jest potrzebna nie stosować w przejściach między pomieszczeniami (jak będzie cieńka wylewka - poniżej 5 cm a styro bedzie pow 50 % gr wylewki będzie się tam uginac kupić łatę 2 - 2,5 m i sprawdzić czy wylewka prosto zrobiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.07.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 dyletacja sam się zrobi w przejściu, tyle, że nie tak jak by mogła być zrobiona ręką ludzką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 18.07.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 dyletacja sam się zrobi w przejściu, tyle, że nie tak jak by mogła być zrobiona ręką ludzką jak wylewka bez zbrojenia i gr. 3 cm to pewnie ze sie zrobi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 12.12.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Planujemy na podłogi dać 15 cm styropianu, gdyż za wysoko wychodzą nam okna. Jakiej grubości wylewkę dać aby było dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 13.12.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 dopisuje sie z kilkoma pytaniami "wylewkowymi"1. Niestety błąd wykonawcy i moje nieuwaga - na calość warstwy izolacji i wylewki i posadzki mam jakieś 13 cm tylko - nie zmienie juz tego, bo drzwi tarasowe i wejściwe wstawione i ze schodami by sie nie zgodziło, na cześci mam byc podłogówka. Wykonawca założył, że dajemy tylko 5 cm styropianu. Czy to bardz źle??? Czy jest na rynku jakiś produkt który miałby grubość 5 cm ale parametry 10 powiedzmy?? i na przykład może taką jeszcze folię na wierzchu, żeby odbijal ciepło?? pewnie coś takiego bedzie drogie, ale boje się, żeby ciepło z podłogówki nie uciekalo mi w dół. Plan jest taki: papa termo, folia, styropian o podw. parametrach 5 cm, wylewka 7 cm (w niej rury podłogówki) a na to panel 0,95 cm. Czy tak będzie ok????2. Mam juz elektrykę, na chudziaku w związku z tym mam już troche (pomocowanych) peszli. jak mam na to dać papę termo??? i jak potem styropian, mam wyvcinać rowki tam gdzie te peszle?? Może to głupie pytanie ale nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 13.12.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Czy jest na rynku jakiś produkt który miałby grubość 5 cm ale parametry 10 powiedzmy?? Trochę lepszy od styropianu jest styrodur przy dobrych wiatrach l=0,030. Ale cena raczej zniechęcająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi 65 07.01.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 czy konieczne jest napelnienie instalacji (podłogówka) wodą pod cisnieniem, przed wylaniem posadzki?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 07.01.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 czy konieczne jest napelnienie instalacji (podłogówka) wodą pod cisnieniem, przed wylaniem posadzki?????????? Napełnić, po to by nie wypływały. Ciśnienie niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi 65 08.01.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 czy konieczne jest napelnienie instalacji (podłogówka) wodą pod cisnieniem, przed wylaniem posadzki?????????? Napełnić, po to by nie wypływały. Ciśnienie niepotrzebne. hydraulik powiedzial że jezli nie pod cisnieniem to coś tam sie może z tymi przewodami stać rozszerzanie , pękanie itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadolek 28.02.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Janzar i brzoza.. Wylewki robicie? (...) Orientujecie sie moze czy ktos ma mixo-trailera w Polsce z posadzkarzy, albo jakis system do sciagania... powiedzmy somero, albo floormatic?? koego nie wymyslaj " prochu bo juz jest" urządzenie typu http://www.rollstick.pl/240.pdf służy do wykonywania posadzek przemysłowych w dużych halach z pewnoscią miałeś na myśli pompę typu miksokret i sposób zacierania jastrychu jak poniżej pozdrawiam Jan Zaremba http://images6.fotosik.pl/29/6ad4cf578e90c270m.jpg http://images6.fotosik.pl/29/cf2632425561bf85m.jpg Nie. Nie chodzilo mi o laser screeda.. Pisalem o mniejszym typie urzadzenia firmy somero i do sciagania na mniejszych powierzchniach floormatica, ktorego testowalem u siebie na budowie. Nie slyszales? Ok. Masz prawo, ale skoro pisze o trailerze ( samozasypowym mixokrecie) i copperheadzie to po co mi zdjecie mixa i zacieraczki wklejasz? pzdr P.S. Poprzez samozasypowego mixa nie chodzi mi rowniez o mixa z koszem... Pawel Wadolowski Dokladniej chodzilo mi wtedy o taka maszyne: http://betobest.pl/resources/gallery/Betobest_Brinkmann_Transmix_ksjanusza.jpg Zapraszamy chetnych do wspolpracy. Pozdrawiamy Daniel i Paweł Wądołowscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts