Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie posadzkowe

pietrek30

Recommended Posts

A ja chętnie przy okazji posadzek zapytam o szczegół zagięcia papy z chudego betonu na ścianę.

Czy można papę tak zaginać (90 stopni) - a może popęka ??

Spotkałem się z zaleceniem, że przed ułożeniem papy, przy ścianach należy ułożyć swego rodzaju "wałek" z betonu aby niedopuścić do załamania papy.

Kolejna rzecz z tym związana - jak długo trzeba czekać na wyschnięcie takiego "wałka" i wyschenięcie betonu, który uzupełnia nierówności chudego betonu ??

Czy można kłaść papę w ten sam dzień co wyrównanie chudziaka ??

Będę wdzięczny za pomoć doświadczonych forumowiczów.

Pozdrawiam,

szachista

Nie robiłem wyobleń w kątach, ale też nie nie przejmowałem się pustką w tych miejscach. Papa po podgrzaniu jest miękka, trzeba uważać żeby się nie podarła.

http://img413.imageshack.us/img413/8844/1001809c.th.jpg

Na to poszła folia czarna i styro 5+10. Piątki podcinałem od strony wyobleń w skosa i/lub tam też szły peszle z przewodami. Dziesiątki górą do samej ściany. Na to znów folia srebrna od podłogówki i reszta. Sprawuje się super.

Gdybym równał chudy zaprawą dałbym temu wyschnąć, a jeden dzień to zbyt mało.

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie posadzkowe :):

parter: 15cm styro podłogówka i 7-7,5 wylewki zbrojonej włóknem polipropylenowym - w póxniejszym czasie będą na tym leżeć schody na poddasze - prawdopodobnie kostrukcja stalowa - i pytanie

- miejsce podparcie konstrukcji na posadzce (pod pierwszym schodkiem) jakośc specjalnie wzmacniać (może w tym miejscu nie dawać styro??) - moze zamocować jakieś stałe oparcie na chudziaku (konstrukcja stalowa) ale czy nie będzie pracować razem z podłozem?? A moze nic nie trzeba??

A przy okazji - czy pod kominek dać styro czy nie?

wszystko fajnie gdy wiemy jak i gdzie będzie wyglądać zabudowa kominka, a co wtedy gdy kominek w dalekich planach? jak wtedy wylać posadzkę nie znając wymiarów przyszłej zabudowy kominkowej? jak i gdzie oddylatować posadzkę salonu od tego kawałka pod kominkiem?