Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wody gruntowe w Markach(Warszawa)

Gość

Recommended Posts

pierwsza czynność to zbadaj wodę bo filtry załatwiają z reguły jej 2 lub 3 parametry. kilkanaście dni temu zakładałem akwarium i dzięki temu zbadałem wodę w W-wie od tej pory jej nie piję(chociaż piłem 7 lat ). dowiedziałem się w sklepach z filtrami ,że można odżelazić, zmiękczyć ,mniej manganu ale nie ma rady na np fekalia itp . KONIECZNIE najpierw zbadaj bo w innym przypadku szkoda kasy

• 1 month później...

Mieszkam od 2 lat w domku w Markach. Nie wiem, czy pytanie jeszcze aktualne ale z moich doświadczeń sytuacja wygląda następująco:

Pierwszą studnię (słysząc o dużym zażelazieniu wód w Markach) wierciłem na głębokość prawie 20 m, co okazało się porażką bo woda była stosunkowo zażelaziona.

Okazało się, że znacznie lepsza woda jest na głębokości 9-10m. Mimo, że mam odżelaziacz, w sumie nie muszę go zbyt często czyszcić i praktycznie teraz obyłbym się bez niego.

Napisz do mnie [email protected] jeśli pytanie jest aktualne i jeśli chciałbyś poznać szczegóły.

p.s. zapraszam też na forum dyskusyjne marek na portalu gazety:

http://www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=450

Aha, jeszcze jedno - wydaje się, że rosną szanse, że większość ulic w Markach będzie w tym lub następnym roku miała wodę z wodociągów. Tak przynajmniej obiecuje Urząd Miasta. W której części Marek budujesz?

Pozdrawiam

Rafal

Cześć Anonimie,

buduję w Białołęce, po drugiej stronie lasku granicznego z Markami. Sąsiedzi twierdzą, że woda jest fatalna, nie nadaje się do picia ani do prania bo jest żółta, raczej pomarańczowa. Też mówią o wodociągu, ale po zlikwidowaniu gmin i centralizacji władzy w Centrum Warszawy, czarno to widzę.

Studnię wykręciliśmy na głębokości 18 m i jeszcze nie wiem jaka jest tam woda, wierzę, że trafiliśmy na to właściwe zdrowe i czyste źródło.

• 4 weeks później...
  • 5 years później...

Mieszkam przy Akacjowej, prostopadła do granicznej. Wodę mam z ok 12 m. Norma żelaza przekroczona o 100%, manganu niewiele. Do celów spożywczych używam wody oligoceńskiej i tak będzie dopóki nie będzie wodociągu. . Woda ze studni nie jest w zasadzie biała, choć czasami poleci trochę żółtej.

Wodociąg w tej okolicy miał już być, tak mówili w 2005 r. Teraz mówią, że razem z kanalizacją. Kiedy kanalizacja, podobno ok. 2012 r. ale jak znam życie to pewnie później. Postanowiłem kupić odżelaziacz. Koszt urządzenia z automatyczną głowicą ok. 2500 zł.

Mieszkam przy Akacjowej, prostopadła do granicznej. Wodę mam z ok 12 m. Norma żelaza przekroczona o 100%, manganu niewiele. Do celów spożywczych używam wody oligoceńskiej i tak będzie dopóki nie będzie wodociągu. . Woda ze studni nie jest w zasadzie biała, choć czasami poleci trochę żółtej.

Wodociąg w tej okolicy miał już być, tak mówili w 2005 r. Teraz mówią, że razem z kanalizacją. Kiedy kanalizacja, podobno ok. 2012 r. ale jak znam życie to pewnie później. Postanowiłem kupić odżelaziacz. Koszt urządzenia z automatyczną głowicą ok. 2500 zł.

no to pewnie swoim dzisiejszym postem pomogłeś w rozwiązaniu problemu sprzed 6-ciu lat :D :D :D

• 2 months później...
Odświerzam troszkę temat. Buduję się na granicy Białołęki i Marek. Mój studniaż wykopał 8 może 10 metrów i powiedział że bedzie ok. Po jakimś czasie okazało się że woda śmierdzi, szczegołnie po kilku dniach nie używania. Jest również okropnie zażelaziona. Poza tym reszta badań wyszła super. Jakie macie głębokość studni sąsiedzi??? :o

witam

buduje dom w Makach w okolocach ulicy Ksiezycowej ,studnie mam na 9 meterach,woda czysta ,biala i nie smierdzi ,po przegotowaniu tez biala i czyta bez osadzu,badan nie robilem ale budolancy ktorzy pili ta wode zyja:)

sasiadka ma wode na 12 i tez chwali ,znajomy ma dom kolo Marsa (Marki) studnia 16 i tez chwali

wiec w samych Markach chyba nie tak zle z ta woda