Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam zaczynamy budowę w lipcu, ale przedrozpoczęciem budowy musieliśmy usunąć starą stodołę iniestety okazało się że 30 cm pod powierzchnia jest - woda. Na całej działce. nie mieliśmy geologa bo zdaliśmy się na "fachowość" fachowców - geodeta architekt kierownik budowy, którzy mieli to obadać posprawdzać. No cóż. trzeba wykonać drenaż. Ale jaki odwadniający??? działkę czy dopiero budynek ?? Mamy rów melioracyjny - tzn do odbudowania na działce dosyć duży spadek terenu więc z odprowadzeniem drenów nie będzie problemów. Dodam że z 50 lat temu cała działka była odrenowana ale ceramiczne dreny chyba już są nie drożne . Proszę o radę.
https://forum.murator.pl/topic/74501-drena%C5%BC-ale-jaki/

u mnie sytuacja podobna, po zdjęci humusu na głębokości 30-40 cm woda i robi sie takie błotkto, że po kolana sięga

Zdecydowałem wykonać drenaż opaskowy przed wylaniem ławy na głębokości około 80-90 cm, celem wysuszenia terenu.

Materiały kupiłem wczoraj, drenażyk wykonam w sobotę. Całość materiałów (3 studzienki, 80mb rury drenarskiej 100, geowłóknina, żwir, pośpółka i reszta dupereli kosztowała mnie 3500 PLN), robocizna własna.

Drenaż wykonuje w odległości 100-120 cz od planowanej ławy i po wykonaniu całość postoi około 2-3 tygodni

Jestem pewien, że lepiej zrobić drenaż przed ławą bo widziałem jak wyglądała sytuacja u sąsiadów(przy laniu ławy): błoto, panika, pośpiech itp

https://forum.murator.pl/topic/74501-drena%C5%BC-ale-jaki/#findComment-1668905