BRZEZKA 15.03.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Witajcie mam pytanie chce kupić działkę. Warunki zabudowy są ale na całą dużą działkę, którą właściciel chce podzielić na mniejsze i sprzedać.Po podzieleniu przez geodetę jedna z tych działek ma byc moja. Prawo pierwokupu ma ANR. Proszę pomózcie mi zebrać wszystko razem bo sie już pogubiłem w którym momencie musi byc przekształcenie działki na nierolniczą z możliowścią wybudowania wymarzonego przezemnie domu i kto to ma zrobic ja czy właściciel. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptr2 15.03.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Rozumiem że nie ma planu zagospodarowania na te działki.Bo jeśli jest to wszystko tam jest napisane.1) Po pierwsze to przeważnie jest limit na podział działek rolnych w gminie( przewaznie 3000m2) . Jeśli więc właściciel podzieli na mniejsze to sam musi odrolnic.2) Jeśli już podzieli to przed kupnem można wystąpic o warunki zabudowy dla tej działki i jeśli jest OK to ją kupic.3) Trzeba uważac czy nie uchwalają właśnie planu zagospodarowania bojeśli go uchwalą przed wydaniem pozwolenia na budowę to warunki zabudowy przestają obowiązywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRZEZKA 15.03.2007 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Bardzo dziękuję za odpowiedzPlanu zagospodarowania nie ma .w pozwoleniu na budowę na tą dużą działkę jest napisane - teren ten nie jest objęty żadnym miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego , jak również nie przystapiono do jego sporządzenia- teren nie wymaga zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolnicze W częsci tekstowej wynikow analizy cech zabudowy jest napisane- teren nie wymaga uzyskania zgody na wyłączenie gruntu z użytkowania rolniczego. Czy mam to rozumieć w ten sposób że nie musze już nic załatwiać odnośnie odrolnienia tej działki. Tylko mozna bez obaw wystapić o warunki zabudowy i jak będzie OK to ją poprostu kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 18.03.2007 02:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Niekoniecznie jest to prawda - ja robilem to pare razy. JEst tak - jesli wlasciciel dzieli dzialki to gmina moze wydac wz, ktore mowia, ze dzialki beda mialy po 600 m2 na przykald. Te 3000m2 to jest tak zwany podzial w trybie rolnym. Pozniej po podzieleniu i wydzieleniu ksiag wieczstych wlasciciel moze sprzedac dzialki. Wowczas wz przechodza na te mniejsze dzialki i mozna wystepowac o pozwolenie na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 16.08.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Niekoniecznie jest to prawda - ja robilem to pare razy. JEst tak - jesli wlasciciel dzieli dzialki to gmina moze wydac wz, ktore mowia, ze dzialki beda mialy po 600 m2 na przykald. Te 3000m2 to jest tak zwany podzial w trybie rolnym. Pozniej po podzieleniu i wydzieleniu ksiag wieczstych wlasciciel moze sprzedac dzialki. Wowczas wz przechodza na te mniejsze dzialki i mozna wystepowac o pozwolenie na budowe. Witaj! Kupujemy wraz z małżonkiem 4200 m2 ziemi wydzielone z 5.17 ha od rolnika. Jest woda, prąd, dostęp do drogi, gmina jest w trakcie opracowywania studium do MPZP. Wójt wraz sprzedającym zapewniali nas, że działki będą w tamtej okolicy po ustaleniu MPZP będą budowlane. Nic nie mamy na piśmie. Nasze plany - podzielić te 4200 na kilka mniejszych, zostawić ok 1000 dla siebie a resztę sprzedać i przeznaczyć gotówkę na budowę domu. Piszesz "robilem to pare razy" moja prośba - możesz przybliżyć w jaki sposób i w jakiej kolejności mamy postępować, aby coś wyszło z naszych planów Czy mamy czekać, aż gmina ustanowi MPZP, czy też odralniać już teraz? Czy najpierw odrolnić, potem podzielić, potem wyłączyć? Przeraża mnie cała ta papierologia - obawiam się, że nas to przerośnie! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts