ms. 15.03.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 witam, chciałabym zwabić na działkę jakąś ptasią rodzinkę. Mam dwa drzewa, które mają na tyle grube pnie, że nadają się do zawieszenia ptasich budek lęgowych. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej dziedzinie? Wiem, że budki powinny dać się otwierać, żeby można było usunąć patyki i przy okazji pasożyty. Ale czy jest jakaś zalecana wysokość, wygodna dla ptaków a już niewygodna np. dla kotów? Zdarza się, że ptaki olewają takie przygotowane dla nich budki lęgowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 15.03.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Oprócz średnicy otworu, czyszczenia budek ważna jest strona świata, w która wieszasz taka budkę - powinno byc hyba na pd-wschód. No i nie za nisko na drzewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 15.03.2007 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 A czy zdarza się, że ptaki nie chcą się zagnieździć w takiej budce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 15.03.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Mam 5 budek, byłem pewny, że w zeszłym roku w 3 nikt nie gniazdował, przy czyszczeniu jesienią okazało się, że każda z budek była jednak zamieszkana. Wydaje mi się, że budki trzeba już wieszać. Szpaki już zajmuja budki.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 15.03.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 W zasadzie najlepiej budki wieszać jesienią , ale i teraz możesz spokojnie powiesić, ptaki muszą się przyzwyczaić, może nie od razu zasiedlą, ale na pewno w końcu skorzystają. Wieszaj najlepiej trochę wyżej np 3 m, i dobrze by były oddalone na jakieś 20-30 m, ptaszki też mają swoje terytoria . woytek ma rację często nie zauważysz nawet jak sobie urzędują, a jeżeli nie zrobią tam gniazda to mogą tylko nocować, co do stron to właściwie najważniejsze żeby nie były nasłonecznione, nie stosuje się też patyka pod otworem, ptaki go nie używają, za to znakomicie ułatwia penetrację drapieżnikom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.03.2007 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 dzięki za podpowiedzi. Teraz mieszkam na osiedlu praktycznie bez starych drzew. Nie słychać rano ptaków, co mnie smuci. Co najwyżej sroka zaskrzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 16.03.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Szpaki już objęły w posidanie dwie budki u sąsiadów. Ja poczekam do przyszłego roku. Na drzewach raczej nie powieszę ze względu na moją łowną kocię. W zeszłym roku przyniosła nam młodego szpaczka . Niestety już był martwy Muszę pomyśleć, jak umieścić budki poza jej zasięgiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 16.03.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Tak, szpaki już znoszą gałązki, suchą trawe itp do budki. A tak przy okazji zerknijcie na piękne sowy w kominie http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=533&w=58624154 w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts