Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budki dla ptaków - czy zawieszać na drzewach?

Recommended Posts

witam,

chciałabym zwabić na działkę jakąś ptasią rodzinkę. Mam dwa drzewa, które mają na tyle grube pnie, że nadają się do zawieszenia ptasich budek lęgowych.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej dziedzinie?

Wiem, że budki powinny dać się otwierać, żeby można było usunąć patyki i przy okazji pasożyty. Ale czy jest jakaś zalecana wysokość, wygodna dla ptaków a już niewygodna np. dla kotów?

Zdarza się, że ptaki olewają takie przygotowane dla nich budki lęgowe? :cry:

W zasadzie najlepiej budki wieszać jesienią , ale i teraz możesz spokojnie powiesić, ptaki muszą się przyzwyczaić, może nie od razu zasiedlą, ale na pewno w końcu skorzystają. Wieszaj najlepiej trochę wyżej np 3 m, i dobrze by były oddalone na jakieś 20-30 m, ptaszki też mają swoje terytoria :D . woytek ma rację często nie zauważysz nawet jak sobie urzędują, a jeżeli nie zrobią tam gniazda to mogą tylko nocować, co do stron to właściwie najważniejsze żeby nie były nasłonecznione, nie stosuje się też patyka pod otworem, ptaki go nie używają, za to znakomicie ułatwia penetrację drapieżnikom.

Szpaki już objęły w posidanie dwie budki u sąsiadów. Ja poczekam do przyszłego roku. Na drzewach raczej nie powieszę ze względu na moją łowną kocię. W zeszłym roku przyniosła nam młodego szpaczka :cry: . Niestety już był martwy :cry: Muszę pomyśleć, jak umieścić budki poza jej zasięgiem.