yeti02 21.06.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Zaintrygował mnie ten projekt - Elate I http://www.dobredomy.pl/?id_project=89 Czy ktoś może go buduje/wybudował? Wdzięczny byłbym za jakieś uwagi, spostrzeżenia itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 14.07.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Nie ma szans - projekt już zorbiony ale jescze go wykańczajš. CZekam na niego - bedę go budował na 100%. potrzebuję czego z górš do adaptacji i dużym garażem. Po za dachem (uparłem się na dachówkę ceramicznš) reszta kosztów bedzie w normie Jak dla mnie pierwsza parterówka tego typu która nie przypomina amerykańskiego bungalowu lub (skšdinšd niebrzydkiej) Wierzby II. Mnie cieszy, że zanim zagospodaruję strych mam pełnš funkcjonalnoć na dole . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yeti02 15.07.2006 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Po za dachem (uparłem się na dachówkę ceramicznš) reszta kosztów bedzie w normie Witam Masz może jakieś informacje co do kosztów budowy?? Też zamówiłem ten projekt, bo mnie urzekł, chociaż bardziej mnie żona zmusiła do zmiany obecnego. Z tego wszystkiego nie sprawdziłem chociażby przyblizonych kosztów budowy i obawiam się czy przypadkiem Elate I nie wyssie mnie dokumentnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazgi 19.08.2006 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 No właśnie... jakie są orientacyjne koszty budowy bo na stronie nic nie piszą a kompletnie nie wiem czy zacząć się interesować tym projektem czy nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yeti02 19.08.2006 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 We wrześniu mam otrzymać projekt, to być może coś więcej będę mógł powiedzieć. Będąc zainteresowany systemem Praefa wysłałem do nich zapytanie o koszty, podając jedynie link do strony z projektem. Niestety odpowiedź od Praefy mnie powaliła, mówiąc precyzyjniej zaniepokoiła co do kosztów Elate I. Wybiorę się do nich jak już będę miał projekt. Wcześniej wyceniali mi inny projekt, który początkowo miałem realizować (żona się rozmyśliła ) i mimo wszystko byłem skłonny z nimi podjąć współpracę. Natomiast wycena Elate I z Praefy jest na tyle wysoka, że mnie chyba by nie było stać na ten domek, który jest świetny. Mam jednak nadzieję, że Praefie coś się pomyliło Ja jestem także zainteresowany fundamentem Legallet, ale oni póki co nie są w stanie zrobić nawet wstępnej wyceny widząc tylko wizualizacje w sieci. Tak więc chyba musimy poczekać do września. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazgi 20.08.2006 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 no to jak tylko bedziesz znal wycene daj koniecznie znac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazgi 22.08.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Dostałem odpowiedz w sprawie kosztow... niestety nic nie powiedzieli tylko tyle ze: "Obecnie projekt Elate jest w przygotowaniu i nie posiada jeszcze kosztorysu. Projekt powinien być gotowy w ciągu 4-5 tygodni." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 23.08.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Witam, My z żoną także bardzo powaznie rozważamy ten projekt. Jak uważacie - czy jest możliwe zrobienie od strony ogrodu małego balkoniku/tarasu poprzez podniesienie tego daszka? Czy nie zepsuje to bryły domu i czy nie jest zbyt kłopotliwe konstrukcyjnie? http://img174.imageshack.us/img174/3562/2we6.jpg doś w tym stylu:http://img137.imageshack.us/img137/2985/3qq4.jpg Pozdrawiam,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 05.12.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 bryły domu za bardzo nie powinno popsuć, ale chyba zapytalbym się czy zmiania mieści się w "dopuszczalnych".Konstrukcyjnie myślę, że skomplikuje. Wbrew pozorom dach Elate jest prosty - daszki sa niewielkie i przez to nie zabużają konstrukcji tak bardzo jak lukarny i inne wynalazki.Jeżeli Wam na tym zalezy to warto.Inna sprawa, że przez to utracimy charakter domu parterowego (bądż co bądż Elate bez zabudowy poddasza ma pełną funkcję na dole). Ale to wasz wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 29.01.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Odświeżam temat, bo najwyższa pora wybrać ostatecznie projekt . Czy ktoś już jest w trakcie realizacji Elate I? Mam kilka pytań: 1. Ile na szerokość ma garaż (w tym węższym miejscu)? Czy jest możliwość przy adaptacji poszerzenia go do około 6-6,1m? 2. Jaka powierzchnia jest na piętrze -obliczeniowa (czyli chyba powyżej 2,2m czy ileś tam ). Te 56m2 które podaje biuro to powierzchnia podłogi czy właśnie obliczeniowa? 3. Czy projekt przewiduje juz puszczenie sieci do łazienki/łazienek na piętrze? Na ile szacujecie całkowity koszt budowy do stanu surowego zamkniętego+instalacje (dachówka ceramiczna, ściana: silka 24cm+15cm wełny)? Przy adaptacji dokonałbym jeszcze jednej zmiany - z pomieszczenia 1/10 zrobiłbym pomieszczenie gospodarcze. Wejscie z garażu byłoby własnie do 1/10, a następnie przez 1/12 do wiatrołapu. 1/12 powiekszyłoby częsciowo wiatrołap (dodatkowa szafa/mini garderoba). Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej973 29.01.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Na stronie inetrnetowej jest kosztorys Elate I.http://www.dobredomy.pl/?informacja=7 Koszt trochę duży ze wzgędu na rozmiar dachu. Jednak podobnie jak wy rozważam jego zakup. Myślałęm również o Atenie z małą przeróbką. Pozdrawiam [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julka_G 10.02.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Mam pytanie czy ktoś z Was ropoczął już realizację tego projektu? CO sądzicie o rozplanowaniu wnętrz i kosztach budowy? Ja jeśli zdecyduje sie na niego (podoba mi sie jeszcze Melodia) rozważam następujace zmiany:- podoba mi sie propozycja TS147 odnosnie zamiany pokoju przy garazu na pomieszczenie gospodarcze i zrobieniu przejscia do wiatrolapu,- mysle o przesunieciu o 1m blizej wejscia i odwroceniu o 90 stopni schodów - dzieki temu na gorze latwiej bedzie rozplanowac pokoje/łazienki,- chciałabym ciś zrobić z frontem - bardziej upodobnić go do tego z Melodii, ewentualnie Toskanii pracowni Krajobrazy,- byc moze poszerzyc do 6m garaz. Pozdrawiam,Julka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 12.02.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Zainteresowało mnie to, o czym napisała Julka_G. Pytanie do osób lepiej znajacych sie na budowaniu - czy cięzko będzie upodobnić front Elate I do Toscanii? Czy będzie to tylko kosmetyka i wręcz ułatwienie i uporszczenie konstrukcji dachu z przodu? http://img264.imageshack.us/img264/2845/06501wzmianyxb7.jpghttp://img353.imageshack.us/img353/8092/toscaniazmianado7.jpg Dzięki za opinie! Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.02.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 TS147,spokojnie możesz odciąć daszek w narożniku garażu. Zostaw jednak okna, bo ślepa ściana będzie wyglądała przyciężko i zepsuje rytm elewacji frontowej. Szybko rzuciłam okien na plan parteru i prywatnie uważam, że należy coś zrobić z wnęką przy drzwiach wejściowych. Schodki, wejście do domu, drzwi do garażu - za dużo tego dobrego. Osobiście jestem za likwidowaniem wszelkich zakamarków, w których mógłby się zadekować złodziej i mało widoczny z ulicy dobierać się do zamków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 13.02.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 TS147, spokojnie możesz odciąć daszek w narożniku garażu. Zostaw jednak okna, bo ślepa ściana będzie wyglądała przyciężko i zepsuje rytm elewacji frontowej. No to super informacja. Okna na pewno bym zostawił i przeniósł je na tą nowo utworzoną ściankę. Wydaje mi się, ze konieczne byłoby podparcie słupkiem rogu dachu - tak jak w projekcie Melodia Krajobrazów (chyba nawet bardziej Elate po tej zmianie byłoby podobne do Melodii niż Toskanii). http://img353.imageshack.us/img353/3607/melodiawidok1amalyus2.jpg Szybko rzuciłam okien na plan parteru i prywatnie uważam, że należy coś zrobić z wnęką przy drzwiach wejściowych. Schodki, wejście do domu, drzwi do garażu - za dużo tego dobrego. Osobiście jestem za likwidowaniem wszelkich zakamarków, w których mógłby się zadekować złodziej i mało widoczny z ulicy dobierać się do zamków. Też o tym myślałem i na pewno wejście z garażu byłoby do wiatrołapu przez pomieszczenie 1/10 i 1/12 (z części 1/10 tak jak napisałem wcześniej zrobiłbym pomieszczenie gospodarcze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek32 15.03.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Cześć, Mam do Was prośbę o opinie na temat projektu, który wybrałem - Elate I (http://www.dobredomy.pl/?id_project=89) z pracowni Dobre Domy. Planuję wprowadzić kilka zmian: - zamiast 1/10 pomieszczenie gospodarcze, - przejście z garażu do wiatrołapu przez 1/10, - poszerzenie garażu o 20cm, - no i najważniejsze 2, o które chcę zapytać, czyli zmiana frontu domu i okna z tyłu. Pytanie czy ta ostatnia zmiana (czyli usuniecie tego ala ganku) moze byc klopotliwa? Poniżej moje nieudolne wizualizacje zmian : http://img99.imageshack.us/img99/5151/przodafrodytymaleuc5.jpg http://img99.imageshack.us/img99/6571/zokenmladnymmaleco2.jpg Co myślicie? Czy będzie to jakiś klopot? czy na górze na 66m2 widzicie szansę zmieszczenia 3 pokoi (w tym jeden z łazienką) i łazienki? Dzieki za rady! Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julka_G 18.03.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Ja również rozważam projekt Elate. Podoba mi się rozkład dołu w tym domu. Zmiany, które zaproponowałeś są bardzo ciekawe. Szczególnie frint domu - myślałam o czymś podobnym. Ciekawe czy jest to skomplikowana zmiana? Może ktoś na forum już buduje Elate i podzieli się uwagami? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.03.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 A ja się przyczepię tradycyjnie : garaż jest największym pomieszczeniem tego domu ( praktycznie to 1/4 całości ) 20 m kw na hall ...no cóż - każdemu według potrzeb. Brak wejścia z garażu do domu .. wolałabym miec niż nie mieć.. Wiatrołap nieco ponad 3 m kw z drzwiami do gospodarczego - coś bym zamieszała..Ale jest fajna graciarnia nad garażem - to ciekawe .. http://www.dobredomy.pl/?id_project=89&infopage=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julka_G 18.03.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 A ja się przyczepię tradycyjnie : garaż jest największym pomieszczeniem tego domu ( praktycznie to 1/4 całości ) 20 m kw na hall ...no cóż - każdemu według potrzeb. Brak wejścia z garażu do domu .. wolałabym miec niż nie mieć.. Wiatrołap nieco ponad 3 m kw z drzwiami do gospodarczego - coś bym zamieszała.. Ale jest fajna graciarnia nad garażem - to ciekawe .. Zgadzam się odnośnie garażu i wejscia z niego do wiatrolapu, ale sytuację mozna naprawic tak jak napisał Marek32: - zamiast 1/10 pomieszczenie gospodarcze, - przejście z garażu do wiatrołapu przez 1/10 i likwidacja obecnego wyjscia z garażu. Pozdrawiam, Julka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek32 20.03.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Przeglądając projekty stwirdziłem, że bliźniaczo podobny do Elate jest CIS 02 (albo Elate do CIS ) http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&&z=rzuty&id=3682 . Wymiary i rozkład wnętrz bardzo podobne. Mi bardziej odpowiada Elate I, ale kilka rozwiązań można wziąć z CIS 02 - na przykład schody. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts