Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

murator Przytulny D12 wariant III zrealizowany :)

Recommended Posts

Witam

Fotki z całej inwestycji od fundamentow po poddasze

http://www.dom2.prv.pl

miłego oglądania

Piotr

Witaj Piotrze.

Juz pisałam wcześniej że zrobiliście naprawdę kawał dobrej roboty z Przytulnym. Wszystko wyszło Wam SUPER. Fajnie wybiec w przyszłość i zobaczyć jak będzie wyglądało coś, co w moim przyp[adku jest jeszcze przede mną. Ja tez buduję Przytulny III, z tym że odbicie lustrzane i troche cięzko było mi się u Ciebie połapać. Mam prośbe możesz jeszcze dołaczyć fotki schodów. Pytam, bo ja cały czas mam dylemat czy zrobić je betonowe czy może drewniane - jak zrobiłeś u siebie?

Pozdrawiam Rena

schody mam betonowe

niestety jeszcze nie sa oblozone drewnem (narazie brak funduszy)

mam tylko zainstalowane lampki nad schodami

które zapalaja czujniki ruchu

Co do kosztu schodow

to majster za wylanie chcial 800 zl ,i poszlo na nie 3m3 betonu(byly wylewane razem ze stropem)

za oblozenie schodow u mnie biora pow 4500 zl

co do zrobienia calych z drewna to nie mam pojecia

• 2 weeks później...

Witam serdecznie.

Mam pytanko, możesz mi napisać jak długo (od postawienia domu) tynkowałeś swój domek. Mam różne opinie, że powinno się odczekać jakiś czas, a inni twierdzą, że domy z YTONGA można tynkować właściwie od razu. Co Ty na to, jak to robiłeś u siebie?

Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajeczka i białej kiełbaski oraz mokrego dyngusa.

ja tynkowałem po 6 miesiącach w dodatku w grudniu

Wstawiłem tylko kominek i pare grzejników żeby szybciej schło

Co do tego kiedy tynkować to proste :)

Zawsze istnieje ryzyko iż w nowym domu możesz mieć pęknięcia scian lub rysy na ścianach (nowy budynek pracuje) zależy to przede wszystkim od gruntu pod ławami.

Jeśli masz stabilny grunt i jesteś pewna swoich ław fundamentowych to możesz tynkować odraz

Ale jeśli pojawi sie rysa lub pękniecie na ścianie to odrazu bedziesz miała ja na tynku i wtedy trzeba go odkuć zabezpieczyć pęknięcie i otynkować ponownie

pozdrawiam

życzę też udanych świat