Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lekka wylewka na strop ?

Gość Goga

Recommended Posts

Gość Goga
Poszukuję metody/materiałów na jak najlżejsze wyrównanie stropu. Jest to bardzo nierówno zrobiony strop Kleina. Muszę wyrównać nierówności do 8 cm, a nie chcę zbyt obciążać dodatkowo ścian nośnych. Ciekawa byłaby koncepcja wylewki z czygoś takiego jak gazobeton, ale nie spotkałem się z taką technologią. Może można czymś lekkim wyrównać pod cienką wylewką - jakaś podsypka lub tp ?

• 14 years później...
Poszukuję metody/materiałów na jak najlżejsze wyrównanie stropu. Jest to bardzo nierówno zrobiony strop Kleina. Muszę wyrównać nierówności do 8 cm, a nie chcę zbyt obciążać dodatkowo ścian nośnych. Ciekawa byłaby koncepcja wylewki z czygoś takiego jak gazobeton, ale nie spotkałem się z taką technologią. Może można czymś lekkim wyrównać pod cienką wylewką - jakaś podsypka lub tp ?

Wiem, że to dramatycznie wygląda, że odgrzewam wątek z roku 2003, ale są tu dwa wpisy, a 3000 odwiedzających więc:

Do wykonania takiego wyrównania można wykorzystać sam perlit ekspandowany (taniej, jako zasyp w celu wyrównania na którym można wylać 5cm perlitobetonu)) lub gotowy perlitobeton Termobeton TB2 (wylewka w całej wymaganej grubości).

Perlit ekspandowany waży ok. 100kg/m3,

Termobeton TB2 ok. 600kg/m3.

"Lekka" wylewka na keramzycie waży ok. 1400kg/m3

A czy można wyrównać tym strop potem rurki z ogrzewania podłogowego i na to antyhydryt ? Przygotowywuje się do remontu domu kostki gdzie planuje ogrzewanie podłogowe wszędzie.

PS 14 lat to jeszcze chyba nie rekord :D

Co do pytania; jasne, dokładnie tak można to zrobić - wykonanie warstwy wyrównawczo-termoizolacyjnej z perlitobetonu i potem warstwa grzewcza.

PS jeżeli nie rekord, to postaram się w takim razie znaleźć wcześniejszy wpis, może następnym razem mi się uda! :D

Tomek