Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokość wlotu do komina

Recommended Posts

Pod sufitem?

Od chudziaka do średnicy otworu w kominie jest 150cm , teraz dodajmy 20cm posadzki to zostaje mi 130 cm i teraz nie mogę podłączyć kominka :-?

Jest to komin szidla teraz trzeba robic zaslepkę i pustak wyżej zrobic wklejkę

Stało się tak mponieważ wykonawca postawił komin bez wylewki 30-40cm tylko na samej izolacji teraz kominy sa za krótkie i za nisko jest wlot łączący komin z kominkiem .Wykonawca nie chce uznać mojej reklamaci - chcę uzyskać od niego zwrot kosztów za przeróbki toz.330,00zł.

Dlatego maje pytanie czy są jakieś przepisy które jasno określają wysokość otworu?

Pamietajcie o komorze dekompresyjnej przy kominkach obudowanych standardowo płytą K-G. Lepiej zrobić wejście do komina 35-40 cm od sufitu.

Casandra 75 zawsze możesz postawić ozdobną kozę i ta wysokość Ci wystarczy. Pamiętaj, że schiedel to ceramika. Będzisz ją nawiercała i może pęknąć. A wtedy nieszczelności.

Ozdobna koza ..hym ale perspektywa :wink:

Przedstawiciel szidla ma być przy nawiercaniu oni chyba wiedzą co robią :wink:

Czy wszystkie kominki mają wyloty a tej samej wysokosci?

ten co budował te kominy powinien isc na odstrzał :evil:

W projekcie mam 40cm wyż

Na jakiej wysokości od chudziaka macie te wyloty?

Hans_68 napisał:
Pamietajcie o komorze dekompresyjnej przy kominkach obudowanych standardowo płytą K-G. Lepiej zrobić wejście do komina 35-40 cm od sufitu.

Casandra 75 zawsze możesz postawić ozdobną kozę i ta wysokość Ci wystarczy. Pamiętaj, że schiedel to ceramika. Będzisz ją nawiercała i może pęknąć. A wtedy nieszczelności.

Co znaczy komora dekompresyjna? :-?

Nad komnkiem mam schody więc wersj

a 35-40 cm od sufitu odpada :-?

Pod kominkiem nie dam styropianu zyskam około 20cm - czy to mi coś da ?hym

muszę to

jeszcze przedyskutować z fachowcami ....