Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokość wlotu do komina

Recommended Posts

Acca ...Decyzja zapadła :wink: kominek będzie stał na chudziaku.... i będzie ok,do kominka mam przykręcane nóżki ...i z nimi trzeba liczyć wysokość kominka...Tylko zastanawiam się co będzie się działo

jak nie będę palić w kominku :wink:

jesli pod kominkiem nie będzie styro ... czy nie będzie strat ciepła? :-?

NIE będę nawiercać komna bo się boję o wkład ceramiczny iż będzie nie szczelny...albo pęknie.. :-?

casandra75-każdy kominek powinien stać na specjalnym fundamencie betonowym bo waży sto kilo i więcej.

I sprawa jest prosta: styropianu pod kominkiem nie powinno być!

Chyba nieźle dobrałaś sobie ksywkę bo natychmiast jak znalazłaś rozwiązanie problemu wysokości podłączenia to teraz "czarno" widzisz przerwanie ocieplenia w podłodze :-)

pzdr.

-romwis

czemu tak przezywacie, mozna wykuc drugi otwor w kominie , mozna nizej obsadzic kominek, z kominka byrskiego obcinalem nogi itd.

w swinoujsciu robilem pod schodami.

tak pod kominek nie daje sie styropianu, sam beton, mozna kominek podwyzszyc.

dlatego sie daje wysoko rure pod sufitem, ze z tej rury tez uzyskujesz duzo ciepla, wychodzace poprzez kratki z obudowy (czopuch)

doprowadzcie powietrze z zewnacz pod kominek. pozd. :wink:

casandra75-każdy kominek powinien stać na specjalnym fundamencie betonowym bo waży sto kilo i więcej.

I sprawa jest prosta: styropianu pod kominkiem nie powinno być!

Chyba nieźle dobrałaś sobie ksywkę bo natychmiast jak znalazłaś rozwiązanie problemu wysokości podłączenia to teraz "czarno" widzisz przerwanie ocieplenia w podłodze :-)

pzdr.

-romwis

ja też waże 100 kg i jak stane na jednej nodze to nacisk wywieram większy niż kominek a nie mam dla siebie specjalnych fundamentów !!!

a styropian pod kominkiem dałem - co mu zaszkodzi ?

Pozdrawiam

romwis :D co do ksywy...hym no tak

jestem casandryczna i co z tego? co ma mój problem z kominkiem do mojej

ksywy?To raczej Twoja złośliwość nie wiadomo czemu. :-?

Jak wszyscy wiemy te forum budowlane

jest po to by rozwiazywać problemy lub radzić się osób które z racji doswiadczenia więcej j wiedzą :wink: stąd moje pytania 8)

1.czy nie dając styro i nie paląc w danym momencie w kom,naprzykład podczas nieobecości - czy nie będzie to powodować dużej ucieczki ciepła?

2

Jakie specjalne fundamenty? czy chudziak nie wystarczy?

Dzięki Serdeczne za odpowiedzi

Pozdrawiam :lol: :lol: :lol: :lol:

doprowadzcie powietrze z zewnacz pod kominek. pozd. :wink:

Czy doprowadzenie powietrza musi być od strony zachodniej? Musiałbym wówczas ciągnąć rurę przez całą piwnicę, a do strony wschodniej wystarczy przekuć się przez ścianę zewnętrzną pod kominkiem w piwnicy.

Pozdrawiam.

casandra75,

nie była to żadna złośliwość z mojej strony - naprawdę źle to odebrałaś.

Ale wracając do Twoich punktów to powiedział już keny52:

1. Trochę ucieczki ciepła będzie-cudów nie ma, ale możesz przejść nad tym do porządku-zwłaszcza gdy z dala od domu:-)

2. Chudziak chudziakowi nierówny a i kominki bywają b. ciężkie. Stoją na specjalnych nóżkach i dlatego solidna płyta (dobry chudziak też) pozwala rozłożyć ten ciężar na większą powierzchnię.

pzdr.

-romwis