Eugeniusz_ 15.03.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Czy można wykonać przyłącze elektryczne tzw. budowlane nie posiadając jeszcze prawomocnego PNB???? Gdzieś kiedyś przeczytałem, że wykonanie przyłącza jest pracą przygotowawczą a można je rozpocząć dopiero po uprawomocnieniu się PNB . Czy ktoś może spotkał się z faktycznym stanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 15.03.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 po pozwoleniu na budowe- i oczywiscie musisz miec umowe z ZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 15.03.2007 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 umowę mam na VI gr , tylko mam troszkę prac do zrobienia no i przydałby się prąd:) Dzięki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.03.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Czy można wykonać przyłącze elektryczne tzw. budowlane nie posiadając jeszcze prawomocnego PNB???? Gdzieś kiedyś przeczytałem, że wykonanie przyłącza jest pracą przygotowawczą a można je rozpocząć dopiero po uprawomocnieniu się PNB . Czy ktoś może spotkał się z faktycznym stanem. Przyłącze elektryczne budowlane moze być wykonane przez ZE lub osobe z uprawnieniami do tego rodzaju prac.Żeby mieć prad na dzialce(tak jak to nazywasz "budowlany") musisz mieć warunki z ZE.Potem musisz sie zadeklarować czy chcesz sam wykonać przyłacze ,czy bedziesz czekał w kolejce aż zrobi to ZE.Większośc ludzi robi to sama bo ZE robi to bardzo długo.(tak jest w moich okolicach).Następnie jeżeli zadeklarowałeś w ZE ,że zrobisz sam czyli rękami osoby z uprawnieniami przystępujesz do prac.Pan z uprawnieniami załatwia za ciebie wszystko.Finał pracy takiego pana polega na tym ,że na dzialce w pobliżu wyznaczonego miejsca na domek, stawia prowizoryczną skrzynke z zapasem kabla i po założeniu licznika w skrzynce przed posesja(czyli w miejscu gdzie pokazuja plany na taka skrzynke) doprowadza przy zgodzie z ZE do wlączenia pradu.Jest to jedna możliwość. Druga to układ z dobrym sasiadem na założenie podlicznika(dużo było na forum o tym) albo korzystanie z pradu sąsiada na zasadach przyjacielskich.Trzecia możliwośc to agregad pra. na czas budowy. Czy można wykonać przyłącze elektryczne tzw. budowlane nie posiadając jeszcze prawomocnego PNB???? Co do przyłącza ma "Produkt narodowy brutto (PNB)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 16.03.2007 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 nikt może specjalny PNB - pozwolenie na budowę przynajmniej taki skrót tutaj spotykałem, Do tej pory pożyczałem od sąsiada ale nie lubię być na łasce i jakoś tak głupio pożyczać mimo że dobrowolnie płaciłem, grupa V prądu niestety dopiero za 12 mies a przyśpieszenie niepewne no i kosztuje tyle co podłączenie gr VI , także podłączam gr VI z tym że tak jak pisałem wyżej podobno można wykonać po uprawomocnieniu się pozwolenia na budowę (PNB ) i traktowane jest jako prace przygotowawcze - no i czy faktycznie podłączenie jest pracami przygotowawczymi??? :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker 16.03.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 A orientujecie się ile kosztuje takie przyłączenie skrzynki na czas budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 16.03.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 w zaleznosci od okolicy i warunkow do przylaczenia 1,5k- 3k PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker 16.03.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 w zaleznosci od okolicy i warunkow do przylaczenia 1,5k- 3k PLN Podciągnięcie kabla ze słupa do skrzynki(którą już mam) aż tyle kosztuje?Ojej .Chyba wezmę prąd od sąsiadki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 16.03.2007 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Jak masz skrzynkę to mniej, u mnie chcą 2000-2500 ze słupem i skrzynką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.03.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 nikt może specjalny PNB - pozwolenie na budowę przynajmniej taki skrót tutaj spotykałem, Do tej pory pożyczałem od sąsiada ale nie lubię być na łasce i jakoś tak głupio pożyczać mimo że dobrowolnie płaciłem, grupa V prądu niestety dopiero za 12 mies a przyśpieszenie niepewne no i kosztuje tyle co podłączenie gr VI , także podłączam gr VI z tym że tak jak pisałem wyżej podobno można wykonać po uprawomocnieniu się pozwolenia na budowę (PNB ) i traktowane jest jako prace przygotowawcze - no i czy faktycznie podłączenie jest pracami przygotowawczymi??? :-? eugeniusz może z warszawy może z białołęki sam sobie odpowiadasz: podobno można wykonać po uprawomocnieniu się pozwolenia na budowę (PNB ) Sprawdź to i masz po kłopocie.Piszesz ,że korzystasz z uslug sasiada skoro nikomu to nie przeszkadza to używaj tak dalej....zawsze to taniej..Prad na działce jest Ci potrzebny do innych prac nie zwiazanych z budowaniem swojego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 16.03.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 ZE założył nam skrzynkę po chyba 2 miesiacach od złożenia wniosku. Kosztowało nas to ok 1800zł. We wtorek znajomy elektryk z uprawnieniami założył nam skrzynkę budowalną. Koszt kabla i innych niezbędnych materiałów wyniósł 600 zł + robocizna dla niego 200 zł + 70 zł na jakieś opłaty chyba w ZE. Nie wiem dokładnie na co te 70zł, bo to mąż załatwiał. Tak sprawa wyglądała u nas. I żadnego pozwolenia na budowę nie potrzebowaliśmy. Teraz czekamy na podłączenie prądu na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.03.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 ZE założył nam skrzynkę po chyba 2 miesiacach od złożenia wniosku. Kosztowało nas to ok 1800zł. We wtorek znajomy elektryk z uprawnieniami założył nam skrzynkę budowalną. Koszt kabla i innych niezbędnych materiałów wyniósł 600 zł + robocizna dla niego 200 zł + 70 zł na jakieś opłaty chyba w ZE. Nie wiem dokładnie na co te 70zł, bo to mąż załatwiał. Tak sprawa wyglądała u nas. I żadnego pozwolenia na budowę nie potrzebowaliśmy. Teraz czekamy na podłączenie prądu na działce. jak to nie macie pozwolenia na budowe? Pojechaliśmy dzisiaj na nasze włości zobaczyć jak tam nasza ziemia sobie lezy Leży, leży Nasze oczy zobaczyły piękny widok, nie mogliśmy się napatrzeć........ ........Stała piękna pani skrzynka Coś się dzieje, no w końcu coś się ruszyło. Boże jak ja nie mogę się doczekać rozpoczęcia budowy! Żeby staneła taka skrzynka musi byc pozwolenie na budowe.Albo ja na swoim terenie mam bardzo wymagajacych urzędników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 16.03.2007 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 niktspecjalny ja potrzebuję prąd do piły elektrycznej aby wyciąć drzewa i do pompy aby korzystać z wody ze studni. Chciałem tylko potwierdzenia tego że muszę mieć PNB. Z sąsiadami rozmawiałem o prądzie na budowę ale oni nie chcą bo już jak oni budowali i korzystali z pradu ojca jak się dobudowywali i przyszłą kontrola , i ze tak nie wolno też Ola i Krzysiek wy macie już prąd docelowy, a taki można podłączyć na dowolną działkę, nie wiem jak jest wtedy z łączem "budowlanym" od tego przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 16.03.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Niktspecjalny szczerze mówiąc nie braliśmy pod uwagę tego, ze trzeba mieć pozwolenie na budowę Po prostu postawiliśmy Nikt nam nie mówił, a my nie pytaliśmy Na pozwolenie czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.03.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 niktspecjalny ja potrzebuję prąd do piły elektrycznej aby wyciąć drzewa i do pompy aby korzystać z wody ze studni. Chciałem tylko potwierdzenia tego że muszę mieć PNB. Z sąsiadami rozmawiałem o prądzie na budowę ale oni nie chcą bo już jak oni budowali i korzystali z pradu ojca jak się dobudowywali i przyszłą kontrola , i ze tak nie wolno też Ola i Krzysiek wy macie już prąd docelowy, a taki można podłączyć na dowolną działkę, nie wiem jak jest wtedy z łączem "budowlanym" od tego przyłącza. Masz tu nr. 022 821-31-11.twoj rejon to Praga-Północ i bardzo miła Pani wytłumaczy Ci co masz zrobić.Chciałem nadmienic ,że jestem Lublina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.03.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Niktspecjalny szczerze mówiąc nie braliśmy pod uwagę tego, ze trzeba mieć pozwolenie na budowę Po prostu postawiliśmy Nikt nam nie mówił, a my nie pytaliśmy Na pozwolenie czekamy. Rozmawiamy o dwóch rożnych rzeczach i wiem gdzie jest problem. żeby mieć prad "budowlany" na dzialce trzeba wystapic do ZE na tym terenie o warunki.Po otrzymaniu warunków czyli potwierdzeniu przez ZE o tym ,że na tej dzialce przyłacze jest możliwe.I teraz albo przez ZE albo cedujemy to na osobe z uprawnieniami dokonujemy tego przyłącza.Mamy skrzynke i od skrzyni kabel zakonczony prowizorycznym stojakiem z gniazdami. Na tym etapie nie trzeba pozwolenia na budowe.Koniec i kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.03.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Niktspecjalny szczerze mówiąc nie braliśmy pod uwagę tego, ze trzeba mieć pozwolenie na budowę Po prostu postawiliśmy Nikt nam nie mówił, a my nie pytaliśmy Na pozwolenie czekamy. Macie racje i wszystko jest ok.Kolega eugeniusz zbił mnie troche z pantałyku. Sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker 16.03.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Pytałem dziś w ZE ile kosztuje podłączenie skrzynki na czas budowy.Powiedzieli że oni się w sumie tym nie zajmują tylko ja wynajmuję sobie elektryka i mu płacę.Spoko znajomy zrobi mi to za flaszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 16.03.2007 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Niktspecjalny szczerze mówiąc nie braliśmy pod uwagę tego, ze trzeba mieć pozwolenie na budowę Po prostu postawiliśmy Nikt nam nie mówił, a my nie pytaliśmy Na pozwolenie czekamy. Macie racje i wszystko jest ok.Kolega eugeniusz zbił mnie troche z pantałyku. Sorki. hm, albo sie nie rozumiemy albo żle myślimy, mówimy o pozwoleniu na budowę domu, na przyłącze "budowlane" nie trzeba żadnych pozwoleń tylko warunki VI grupy z ZE i wykonuje to zainteresowany przez elektryka z uprawnieniami. Dalej houk moje zapytanie jest do poniższego zapisu w prawie budowlanym (znalazłem ) tylko właśnie pytanie było właśnie do przyłącza w praktyce Rozdział 5 Budowa i oddawanie do użytku obiektów budowlanych Art. 41. 1. Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy. 2. Pracami przygotowawczymi są: 1) wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie; 2) wykonanie niwelacji terenu; 3) zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów; 4) wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy. 3. Prace przygotowawcze mogą być wykonywane tylko na terenie objętym pozwoleniem na budowę lub zgłoszeniem. idąc po tych wpisach wykonanie przyłacza budowlanego czyli Gr VI jest bezprawne bez pozwolenia na budowę DOMU , nie pozwolenia na budowę przyłącza nikt specjalny sorki jak się nie rozumiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.03.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Niktspecjalny szczerze mówiąc nie braliśmy pod uwagę tego, ze trzeba mieć pozwolenie na budowę Po prostu postawiliśmy Nikt nam nie mówił, a my nie pytaliśmy Na pozwolenie czekamy. Macie racje i wszystko jest ok.Kolega eugeniusz zbił mnie troche z pantałyku. Sorki. hm, albo sie nie rozumiemy albo żle myślimy, mówimy o pozwoleniu na budowę domu, na przyłącze "budowlane" nie trzeba żadnych pozwoleń tylko warunki VI grupy z ZE i wykonuje to zainteresowany przez elektryka z uprawnieniami. Dalej houk moje zapytanie jest do poniższego zapisu w prawie budowlanym (znalazłem ) tylko właśnie pytanie było właśnie do przyłącza w praktyce Rozdział 5 Budowa i oddawanie do użytku obiektów budowlanych Art. 41. 1. Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy. 2. Pracami przygotowawczymi są: 1) wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie; 2) wykonanie niwelacji terenu; 3) zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów; 4) wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy. 3. Prace przygotowawcze mogą być wykonywane tylko na terenie objętym pozwoleniem na budowę lub zgłoszeniem. idąc po tych wpisach wykonanie przyłacza budowlanego czyli Gr VI jest bezprawne bez pozwolenia na budowę DOMU , nie pozwolenia na budowę przyłącza nikt specjalny sorki jak się nie rozumiemy Dałem Ci telefon do tej pani.Wszystko Ci wytłumaczy a Ty potem nam to opowiesz.Jestem ciekaw gdzie tkwi błąd. A na koniec powiedz mi co rozumiesz mówiąc ,że chcesz miec na działce "przyłącze budowlane" potrzebne do pracy z piła i do studni.Tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts