Eugeniusz_ 16.03.2007 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Sorki wchodzimy w dziwną dyskusję bez sensu, budowlany to jednoznacznie ze na potrzeby budowy, a to tylko wcześniej piła i studnia na potrzeby przygotowani do budowy, tutaj odchodzimy znowu od głównego pytania, tak jakbyśmy rozmawiali o budowie dachu a skupili na budowie hm składzie metalu na gwożdzie , ale mniejsza bo ta dyskusja nie ma sensu. Acha termin "przyłącze budowlane" jak wspominałem dotyczy przyłącza w ramach gr VI. co do prądu to wiem co i jak i nie skupiajmy się na rodzaju przyłaczy tylko na kiedy?????? Ta pani mi nie wytłumaczy bo nie ma pojęcia o prawie budowlanym, już to doświadczyłem, oni nawet swoich przepisów nie znają. i do mojego pytania zakład energetyczny nic nie ma. tu cały czas była kwestia kiedy można zrobić????????? jeszcze raz sorki i szkoda czasu na nasze dyskusje o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 18.03.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 u nas w tej tej chwili w Elblągu jest tak że wszystki prace przłączeniowe robi ZE i jesli jest większa robota to ZE robi przetarg. To powoduje oczywiscie że ZE ma monopol nie tylko na prąd ale i na prace "okołoprądowe" . Szwagier elekrtyk mi poradził żebym nie podpisywał z ZE umowy na budowe tylko dogadał sie z sąsiadem a od razu jak bede miał pozwolenie na budowę to wnioskować do ZE o prąd na stałe. Wtedy ZE ma coś około 12 miesięcy na przyłączenie a do tego czasu bede korzystał z pradu sąsiada. Wydaje mi sie że jest to najbardzoej efektywne bo nie musze płacic za przyłączenie prądu na budowę a wiem że od 1 kW zamówionej energii nieźle sobie liczą a i sama stawka energii wtedy jest droższa. Po co zatem płacić za jedną rzecz dwa razy skoro można raz. Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 18.03.2007 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 mclear Nie wiem jak jest w przepisach ale zakład nie ma prawa wyłączności do robienia przyłącza tzw. budowlanego, mają tylko wyłączność na wykonanie samego podłączenia do linii i oplombowania licznika. Z pożyczaniem prądu to przy złośliwości zakładu możesz mieć problemy, z tego co już nawet gdzieś tutaj były dyskusje jest to odsprzedaż itd, prawnie nie wolno tego robić, nawet jak pisałem wyżej zakład się doczepił że sąsiad przy rozbudowie domu korzystał z własnego prądu do zasilania urządzeń budowlanych . Ale oby mniej złośliwców Wniosek na prąd na stałe czyli gr V, możesz składać nawet nie mając pozwolenia na budowę, mają na zrobienie coś około 24 miesięcy. Przepisy teraz pozwalają na wykonanie przyłącza nawet na pustą działkę. Nie ma na co czekać bo potem będziesz miał dom a nadal bez prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 27.03.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Zaraz się wkurzę. Właśnie dowiedziałem się że ZEWT wymaga PNB do przyłącza budowlanego. W warunkach nic na ten temat nie pisali, pytałem się 3 razy wczesniej i mówili że nie potrzebne. Tu widzę że inni mają też podobny problem. Jak w końcu ma być ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 27.03.2007 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Tak jak w ustawie czyli jak już są prowadzone prace przygotowawcze tzn przyłącze jest takimi pracami przygotowawczymi.Przyłącze można wykonać na pustą działkę, ale przyłącze tzw, stałe tak przynajmniej mówi ustawa że do pustej działki zakład też jest zobowiązany wykonać, nieraz widać pusta działka a stoją skrzynki z przyłączem i licznikiem, ale nie wiem jak to jest wtedy z umową na korzystanie z prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 27.03.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 piohalnie zrobia Ci przlacza budowlanego bez pozwolenia na budowe. Skrzynka docelowa- przylacze docelowe - zrobia w ciagu 24 miesiecy po podpisaniu umowy z ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaG 27.03.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Aby złozyć wniosek o prad na budowe,trzeba zapłacic 146,40 zł, oddac kopię mapy zasadniczej 1:1000 (ksero wystarczy), oni wtedy sprawdzają gdzie sa domu i jak leci prąd, wypełnic wniosek grupa VI i to wszystko, czeka sie ok.2 tyg, póżniej wg wskazówek ktore dostaniesz , ZE lub ktoś wybrany przez Ciebie ma wykonac projekt i zrobić przyłącze.Mi powiedzieli,ze razem mozna złozyć tez od razu wniosek grupa V, no ale mam jeszcze niekompletną dokumentację.P/s Zadzwonilam do drugiej gminy, zeby się o cos wypytac, bo u mnie w BOK nikt oczywiście sie nie zgłaszał, to babka powiedziała,zeby spisać z najbliższego transformatora czterocyfrowy numer z zółtej tabliczki i go jej podać, niestety u mnie ( w moim ZE nikt mi czegos takiego nie kazał robic, przynajmniej na etapie dyskusji telefonicznej.... pewnie jak pojade, to bedą mi kazali to spisać, a ja ich zaskoczę, bo juz spisałam w razie czego,żeby nie jeździć 10 km bez sensu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 28.03.2007 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Aby złozyć wniosek o prad na budowe,trzeba zapłacic 146,40 zł, oddac kopię mapy zasadniczej 1:1000 (ksero wystarczy), oni wtedy sprawdzają gdzie sa domu i jak leci prąd, wypełnic wniosek grupa VI i to wszystko, czeka sie ok.2 tyg, póżniej wg wskazówek ktore dostaniesz , ZE lub ktoś wybrany przez Ciebie ma wykonac projekt i zrobić przyłącze.Mi powiedzieli,ze razem mozna złozyć tez od razu wniosek grupa V, no ale mam jeszcze niekompletną dokumentację. P/s Zadzwonilam do drugiej gminy, zeby się o cos wypytac, bo u mnie w BOK nikt oczywiście sie nie zgłaszał, to babka powiedziała,zeby spisać z najbliższego transformatora czterocyfrowy numer z zółtej tabliczki i go jej podać, niestety u mnie ( w moim ZE nikt mi czegos takiego nie kazał robic, przynajmniej na etapie dyskusji telefonicznej.... pewnie jak pojade, to bedą mi kazali to spisać, a ja ich zaskoczę, bo juz spisałam w razie czego,żeby nie jeździć 10 km bez sensu). Wszystko tak zrobiłem do tej pory ale jeszcze wymagają pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.03.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 A ja mam póki co na działce budynek gospodarczy i będę robił przyłącze właśnie do tego budynku Po wybudowaniu domu wystąpię o pozwolenie na rozbiórkę i od razu o przeniesienie przyłącza do domu. Dzięki temu prawdopodobnie będę miał od razu przyłącze docelowe i uniknę zbójeckiej opłaty abonamentowej za prąd budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaG 28.03.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 [quote name=" Wszystko tak zrobiłem do tej pory ale jeszcze wymagają pozwolenia na budowę.[/quote] To w sumie dziwne, bo są działki na sprzedaż z przyłączonym prądem i jak je kupujesz, to nikt ci nie oddaje pozwolenia na budowe, a zeby uzyskac pozwolenie to trzeba sie troche nachodzić, mieć projekt domu,itp, mapy.Nie wydaje mi się,zeby ktos, kto sprzedaje działkę kupował projekt , latał po urzędach, tylko po to zeby uzyskac pozwolenie na budowę, które i tak mu nie bedzie do niczego potrzebne, bo bedzie działke sprzedawał. Myslę,ze wtedy nawet olewali by przyłącza... bo by i sie nie opłcało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 28.03.2007 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 [quote name=" Wszystko tak zrobiłem do tej pory ale jeszcze wymagają pozwolenia na budowę.[/quote] To w sumie dziwne, bo są działki na sprzedaż z przyłączonym prądem i jak je kupujesz, to nikt ci nie oddaje pozwolenia na budowe, a zeby uzyskac pozwolenie to trzeba sie troche nachodzić, mieć projekt domu,itp, mapy.Nie wydaje mi się,zeby ktos, kto sprzedaje działkę kupował projekt , latał po urzędach, tylko po to zeby uzyskac pozwolenie na budowę, które i tak mu nie bedzie do niczego potrzebne, bo bedzie działke sprzedawał. Myslę,ze wtedy nawet olewali by przyłącza... bo by i sie nie opłcało. Marlena ale oni mają tzw docelowe i to się robi na wniosek grV, wtedy nie musisz mieć pozwolenia na budowę, na pozwolenie robisz tzw budowlane czyli grupe VI i tylko takie. Marlena składaj jak najpredziej na grupę V, tam chyba niewiele papierów trzeba, a mają na wykonanie 24 miesiące W warszawie dają do 18 miesięcy , wiec mozę się okazać ze chcesz się wprowadzac a tutaj nie masz umowy ze STOENem Gmina chyba nic niema do tych przyłaczy, tym bardziej sie dziwię po co im ten numer trafa nie kązdy przecież na tym się zna, no i nie wie do którego jest podłaczony. Mariusz - z tego co się gdzieś doczytałem jak budujesz to i tak powinieneś przejśc na grupę VI na podlicznik gdyż jest to inna forma wykorzystania, no i jak zakład złapie to ładuje kary (też gdzieś coś było na ten temat). NIestety takie mamy prawo że rozrózniają do czego używasz energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.03.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Czyli co, jak remontuję elewację domu czy więźbę dachową - to muszę pędzić do ZEORK'u i prosić o zmianę taryfy na budowlaną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 28.03.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 [quote name=" Wszystko tak zrobiłem do tej pory ale jeszcze wymagają pozwolenia na budowę.[/quote] To w sumie dziwne, bo są działki na sprzedaż z przyłączonym prądem i jak je kupujesz, to nikt ci nie oddaje pozwolenia na budowe, a zeby uzyskac pozwolenie to trzeba sie troche nachodzić, mieć projekt domu,itp, mapy.Nie wydaje mi się,zeby ktos, kto sprzedaje działkę kupował projekt , latał po urzędach, tylko po to zeby uzyskac pozwolenie na budowę, które i tak mu nie bedzie do niczego potrzebne, bo bedzie działke sprzedawał. Myslę,ze wtedy nawet olewali by przyłącza... bo by i sie nie opłcało. Marlena ale oni mają tzw docelowe i to się robi na wniosek grV, wtedy nie musisz mieć pozwolenia na budowę, na pozwolenie robisz tzw budowlane czyli grupe VI i tylko takie. Marlena składaj jak najpredziej na grupę V, tam chyba niewiele papierów trzeba, a mają na wykonanie 24 miesiące W warszawie dają do 18 miesięcy , wiec mozę się okazać ze chcesz się wprowadzac a tutaj nie masz umowy ze STOENem Gmina chyba nic niema do tych przyłaczy, tym bardziej sie dziwię po co im ten numer trafa nie kązdy przecież na tym się zna, no i nie wie do którego jest podłaczony. Mariusz - z tego co się gdzieś doczytałem jak budujesz to i tak powinieneś przejśc na grupę VI na podlicznik gdyż jest to inna forma wykorzystania, no i jak zakład złapie to ładuje kary (też gdzieś coś było na ten temat). NIestety takie mamy prawo że rozrózniają do czego używasz energię. Teraz jestem jszcze bardziej skołowany. Toż ja wnosiłem o grupę V !!! I w warunkach przyłączenia do sieci mam napisane "dla: placu budowy, budynek mieszkalny" - grupa V. A z czego wynika że do prac budowlanych ma być VI a nie V? Co to za różnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 28.03.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 [quote name=" Wszystko tak zrobiłem do tej pory ale jeszcze wymagają pozwolenia na budowę.[/quote] To w sumie dziwne, bo są działki na sprzedaż z przyłączonym prądem i jak je kupujesz, to nikt ci nie oddaje pozwolenia na budowe, a zeby uzyskac pozwolenie to trzeba sie troche nachodzić, mieć projekt domu,itp, mapy.Nie wydaje mi się,zeby ktos, kto sprzedaje działkę kupował projekt , latał po urzędach, tylko po to zeby uzyskac pozwolenie na budowę, które i tak mu nie bedzie do niczego potrzebne, bo bedzie działke sprzedawał. Myslę,ze wtedy nawet olewali by przyłącza... bo by i sie nie opłcało. No więc widzisz coś tu jest nie tak. Z tego co Eugeniusz pisze wynika, że owszem mają grupę V ale żeby było ok to musisz do budowy zmienić na grupę VI pod rygorem ka oraz z koniecznością jak rozumiem uzyskania PNB. Nic nie rozumiem - nie obejdzie się bez ponownej wizyty w ZEWT. A tak przy okazji: wszędze czytam energetyka stawia sama skrzynkę. Mi powiedzieli że to jest moja sprawa. Też tego nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaG 28.03.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 [quote name=" Wszystko tak zrobiłem do tej pory ale jeszcze wymagają pozwolenia na budowę.[/quote] To w sumie dziwne, bo są działki na sprzedaż z przyłączonym prądem i jak je kupujesz, to nikt ci nie oddaje pozwolenia na budowe, a zeby uzyskac pozwolenie to trzeba sie troche nachodzić, mieć projekt domu,itp, mapy.Nie wydaje mi się,zeby ktos, kto sprzedaje działkę kupował projekt , latał po urzędach, tylko po to zeby uzyskac pozwolenie na budowę, które i tak mu nie bedzie do niczego potrzebne, bo bedzie działke sprzedawał. Myslę,ze wtedy nawet olewali by przyłącza... bo by i sie nie opłcało. Marlena ale oni mają tzw docelowe i to się robi na wniosek grV, wtedy nie musisz mieć pozwolenia na budowę, na pozwolenie robisz tzw budowlane czyli grupe VI i tylko takie. Marlena składaj jak najpredziej na grupę V, tam chyba niewiele papierów trzeba, a mają na wykonanie 24 miesiące W warszawie dają do 18 miesięcy , wiec mozę się okazać ze chcesz się wprowadzac a tutaj nie masz umowy ze STOENem Gmina chyba nic niema do tych przyłaczy, tym bardziej sie dziwię po co im ten numer trafa nie kązdy przecież na tym się zna, no i nie wie do którego jest podłaczony. Mariusz - z tego co się gdzieś doczytałem jak budujesz to i tak powinieneś przejśc na grupę VI na podlicznik gdyż jest to inna forma wykorzystania, no i jak zakład złapie to ładuje kary (też gdzieś coś było na ten temat). NIestety takie mamy prawo że rozrózniają do czego używasz energię. Teraz jestem jszcze bardziej skołowany. Toż ja wnosiłem o grupę V !!! I w warunkach przyłączenia do sieci mam napisane "dla: placu budowy, budynek mieszkalny" - grupa V. A z czego wynika że do prac budowlanych ma być VI a nie V? Co to za różnica ? wiem,tyle,ze ja nie mam jeszcze zadnego pradu, aby miec prad na budowe domu, musze wypełnic wniosek VI,Pani mi radziła,zeby równoczesnie złozyc wniosek nr.V,ale coś mi z tych zalączników brakuje.Moze ktoś powie, jakie zalączniki do Grupy V ???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker 19.04.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Koszt podłączenia skrzynki na czas budowy przez ZE -200zł,słup stoi na mojej działce,skrzynkę mam swoja.Na warunki czekałem 3tygodnie a na podłączenie tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts