Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie na oczyszczalnię ścieków

agnieszkakusi

Recommended Posts

Mam w pozwoleniu na budowę wpisane zdanie, że pozwolenie dotyczy budowy domu i oczyszczalni ścieków.

Znajoma, która "siedzi" w architekturze w toruńskim starostwie twierdzi, że muszę zrobić dodatkowo projekt oczyszczalni i wystąpić do starostwa ze zgłoszeniem rozpoczęcia robót. Projektantka, która również pracuje w starostwie, ale w nadzorze budowlanym twierdzi, że nie ma takiej potrzeby, bo mam to wpisane w pozwoleniu i na mapce umieszczoną oczyszczalnię. Mam dylemat, bo nie wiem co robić. Jak to było u Was?

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Dostałem od firmy produkującej oczyszczalnie pełen komplet dokumentów z dopiskiem " jeśli coś jeszcze potrzeba - proszę dać znać ". Bezpłatnie i bez podpisywania żadnego zamówienia. Tak to chyba powinno wyglądać. Wydrukowałem wszystko, łącznie z rysunkami technicznymi i dołączyłem do wniosku o pozwolenie na budowę. Teraz czekam na reakcję Starostwa - minął dopiero tydzień.

Jeśli chcesz mogę wysłać Ci namiary tej firmy na PW.

Pozdrawiam

problem nie w projekcie jak pisałem ale w tych badaniach bez których nie ma szans na to że starostwo wyrazi zgodę na budowę POŚ ( przynajmniej w Toruniu). Badania dotyczą rodzaju gleby i przede wszystkim głębokosci wód gruntowych.

u nas wystarczyło napisanie przez nas ze wody gruntowe są poniżej 2 metrów i grunt jest piaszczysty