agnieszkakusi 15.03.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Mam w pozwoleniu na budowę wpisane zdanie, że pozwolenie dotyczy budowy domu i oczyszczalni ścieków.Znajoma, która "siedzi" w architekturze w toruńskim starostwie twierdzi, że muszę zrobić dodatkowo projekt oczyszczalni i wystąpić do starostwa ze zgłoszeniem rozpoczęcia robót. Projektantka, która również pracuje w starostwie, ale w nadzorze budowlanym twierdzi, że nie ma takiej potrzeby, bo mam to wpisane w pozwoleniu i na mapce umieszczoną oczyszczalnię. Mam dylemat, bo nie wiem co robić. Jak to było u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 15.03.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 moim zdaniem musisz zrobić projekt i zgłosić fakt rozpoczęcia prac związanych z budową oczyszczalni. projekt można zrobić samemu - na mapce rysujesz zbiornik i drenaże z zachowaniem odległości a dane techniczne spisujesz z ulotki producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 15.03.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Witam Dostałem od firmy produkującej oczyszczalnie pełen komplet dokumentów z dopiskiem " jeśli coś jeszcze potrzeba - proszę dać znać ". Bezpłatnie i bez podpisywania żadnego zamówienia. Tak to chyba powinno wyglądać. Wydrukowałem wszystko, łącznie z rysunkami technicznymi i dołączyłem do wniosku o pozwolenie na budowę. Teraz czekam na reakcję Starostwa - minął dopiero tydzień. Jeśli chcesz mogę wysłać Ci namiary tej firmy na PW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 15.03.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 my musieliśmy zrobić projekt ( bo pierwotnie było w pozwoleniu szambo) dodatkowo badania geo (500zł). resztę materiałów dostaniesz od instalatora POŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.03.2007 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 ale w pozwoleniu na budowę mam już wpisaną oczyszczalnię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 15.03.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 jeśli masz w nim też projekt oczyszczalni to ok, dowiedz się tylko czy te badania są potrzebne, bo u nas bez nich nie dało rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 15.03.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 ale w pozwoleniu na budowę mam już wpisaną oczyszczalnię.... Zauważ że było kilka wątków z których wynikało że wcale nie trzeba pozwolenia na budowę oczyszczalni.Linków Ci nie podam bo już muszę kłaść towarzystwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.03.2007 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 no właśnie tego projektu nie mam i o to się rozbija....nie mam zamiaru wyrzucać w błoto 5 stówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 15.03.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 do zgłoszenia rozpoczęcia prac przy budowie oczyszczalni potrzebujesz projekt ale możesz go zrobić sama tak jak było napisane wyżej.nawet jeżeli masz w pozwoleniu oczyszczalnię to projekt musisz mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.03.2007 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 i z tym projektem iść do starostwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 15.03.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 problem nie w projekcie jak pisałem ale w tych badaniach bez których nie ma szans na to że starostwo wyrazi zgodę na budowę POŚ ( przynajmniej w Toruniu). Badania dotyczą rodzaju gleby i przede wszystkim głębokosci wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 15.03.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 my składaliśmy w starostwie mapkę z wrysowana na miejscu oczyszczalnią i przepisanymi danymi technicznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 macie problemy, że ho, ho zamiast się cieszyć, że masz papier na ustrojstwo, to jeszcze kwękasz rób i nie słuchaj bzdur do dokumentacji powykonawczej załączysz kwity i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 15.03.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 problem nie w projekcie jak pisałem ale w tych badaniach bez których nie ma szans na to że starostwo wyrazi zgodę na budowę POŚ ( przynajmniej w Toruniu). Badania dotyczą rodzaju gleby i przede wszystkim głębokosci wód gruntowych. u nas wystarczyło napisanie przez nas ze wody gruntowe są poniżej 2 metrów i grunt jest piaszczysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 15.03.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 macie problemy, że ho, ho zamiast się cieszyć, że masz papier na ustrojstwo, to jeszcze kwękasz rób i nie słuchaj bzdur do dokumentacji powykonawczej załączysz kwity i tyle BRAWO. a nie trzeba zgłosić rozpoczęcia prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 skoro na jednym pozwoleniu to co tu zgłaszać? chyba się tylko do lekarza macie/dostajecie kwity których często nawet nie czytacie i potem powstają takie problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 15.03.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 macie problemy, że ho, ho zamiast się cieszyć, że masz papier na ustrojstwo, to jeszcze kwękasz rób i nie słuchaj bzdur do dokumentacji powykonawczej załączysz kwity i tyle BRAWO. a nie trzeba zgłosić rozpoczęcia prac? oczywiście że trzeba, ale można po zrobieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.03.2007 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Barbossa, no tu przyznam Ci rację...jakoś dziwnie występować o pozwolenia na coś, na co się już ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 dodam - wyjątkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.03.2007 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 no właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts