agnieszkakusi 16.03.2007 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 oczyszczalnię już kupiłam. Roth. Opis projektu i montażu już mam. Muszę jeszcze załatwić atesty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.03.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 a do czego Ci te atesty? pewnie znajoma z urzędu Ci powiedziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 16.03.2007 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 a przy odbiorze budynku i oczyszczalni nie są potrzebne? Barbossa nie bądź złosliwy. Pytam, bo wyobraź sobie, że pierwszy raz się buduję i dużo rzeczy nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.03.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 ja się jeszcze nigdy nie budowałem, chyba że w piaskownicy (ale... ) wiem, że są jelenie w urzędach, którzy o coś takiego jak atest pytają a atesty są potrzebne w przypadku budowy wielorodzinnej, użyteczności publicznej itp, generalnie na takich na jakie nałożono obowiązek uzyskania pozwolenia na użytkowanie w przypadku budowy kurników (pardon zabudowy jednorodzinnej) nie ma potrzeby przedstawienia atestów jak dostaniesz to ok, ale nie przekazujesz z dokumentacją powykonawczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 16.03.2007 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 no i widzisz...jak chcesz to potrafisz być miły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbobo 16.03.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Mam tez problem z POS. W pozwoleniu na budowe mam pozwolenie na budowe szamba teraz chce POS. Ale problem w tym ze moje POS chce w zupelnie innym miejscu niz mialo byc szambo. Szambo jest zaprojektowane od frontu domu a ja chce POS z tylu domu gdzie przeplywa potok. Nie chce na razie w urzedach przyznawac sie do zmiany miejsca usytuowania mojego przyszlego POS bo moje rury kanalizacyjne sa juz zrobione pod POS. Nie wiem teraz co robic, boje sie ze starostwo nie zgodzi sie na zmiane umiejscowienia szamba (ewentualnie POS). Czy ktos mial podobny problem, bo slyszalam ze wlasnie sprawy dotyczace szamba sa dosyc trudne do zalatwienia bo tego sie najbardziej czepiaja przy odbiorze domu. Moze najlepiej zmienic to w projekcie i miec spokoj. Tylko ze to dlugo trwa a ja juz chce robic centralne i wylewki, wiec mam problem z rurami kanalizacyjnymi bo po wylewkach to juz nic nie zmienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 16.03.2007 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 nie wydaje mi się, żeby starostwo robiło problem zamiany szamba na poś..w końcu to ekologiczne jesli zastosujesz wszystkie odległości, które muszą być to myślę, że nie powinno byc problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.03.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 no proszę, nabieramy odwagi... ale jeżeli plan nie zabrania poś (co się niektórym zdaża ) Mam tez problem z POS. W pozwoleniu na budowe mam pozwolenie na budowe szamba teraz chce POS. Ale problem w tym ze moje POS chce w zupelnie innym miejscu niz mialo byc szambo. Szambo jest zaprojektowane od frontu domu a ja chce POS z tylu domu gdzie przeplywa potok. Nie chce na razie w urzedach przyznawac sie do zmiany miejsca usytuowania mojego przyszlego POS bo moje rury kanalizacyjne sa juz zrobione pod POS. Nie wiem teraz co robic, boje sie ze starostwo nie zgodzi sie na zmiane umiejscowienia szamba (ewentualnie POS). Czy ktos mial podobny problem, bo slyszalam ze wlasnie sprawy dotyczace szamba sa dosyc trudne do zalatwienia bo tego sie najbardziej czepiaja przy odbiorze domu. Moze najlepiej zmienic to w projekcie i miec spokoj. Tylko ze to dlugo trwa a ja juz chce robic centralne i wylewki, wiec mam problem z rurami kanalizacyjnymi bo po wylewkach to juz nic nie zmienie. Art. 29. (98) 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: ... indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,50 m3 na dobę; czyli na zgłoszenie, jak napisał wcześniej partner (oczywiście nie mój) szkic gdzie, co i jak, jakaś dokumentacja a jak się boisz (o lokalizację) to możesz narysować "trochę" w innym miejscu niż planujesz a wykonać w "trochę" innym miejscu Z ZACHOWANIEM przepisów dot lokalizacji takich urządzeń będzie to zmiana nieistotna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbobo 16.03.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Dziekuje agnieszkakusi i Barbossa za rady. Pytalam sie juz w starostwie o zmiane szamba na POS i z tym nie ma problemu, ale nie pytalam sie o zmiane lokalizacji tegoz szamba bo sie balam ze pozniej sie przyczepia. A tak w ogole to mam troche zmian w domu wiec chyba trzeba te zmiany naniesc na projekt to i moze szambo przy okazji zmienie. Znowu kierownik budowy nie martwil tym sie za bardzo i zadnych zmian nie odnotowywal w dzienniku mowiac ze to on bierze na siebie za to odpowiedzialnosc(mam zamurowane 2 okna i jedno okno zrobine extra ), ale zwrocil mi uwage ze z szambem moge miec klopoty. Dlatego troche sie boje jak to bedzie z pozniejszym odbiorem domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.03.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 ja bym nie odebrał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbobo 16.03.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Dodam, ze moj kierownik i wykonawca to jedna osoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 16.03.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 djbobo przy budowie domu musisz wystąpić o przepisanie pozwolenia na budowę.Wtedy właśnie robisz projekt poś i zanosisz do starostwa. Jak starostwo zatwierdzi projekt to masz przepisane pozwolenie na budowe i zamiast szamba masz poś w miejscu w którym chciałeś.A poś na zgłoszenie to tylko jak mamy już dom odebrany (czyli nie budowa)Wiem bo przerabiałem to w tamtym roku i poś mam calkiem w innym miejscu niż mialo być szambo, musiałem nawet dzialkę budowlaną powiększać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.03.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 djbobo przy budowie domu musisz wystąpić o przepisanie pozwolenia na budowę. Wtedy właśnie robisz projekt poś i zanosisz do starostwa. Jak starostwo zatwierdzi projekt to masz przepisane pozwolenie na budowe i zamiast szamba masz poś w miejscu w którym chciałeś. A poś na zgłoszenie to tylko jak mamy już dom odebrany (czyli nie budowa) Wiem bo przerabiałem to w tamtym roku i poś mam calkiem w innym miejscu niż mialo być szambo, musiałem nawet dzialkę budowlaną powiększać. nie do końca - zmienia się sposób zagospodarowania działki, jeżeli nie ma tego w pozwoleniu to niezależnie od tego czy dom odebrany czy nie powinno się zgłosić, właśnie w takiej sytuacji mogą robić schody na zdrowy rozsądek masz jak najbardziej rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbobo 16.03.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Dzieki Siwy z goslawic . Mozesz mi napisac jak dlugo sie czeka na to tzw. przepisanie pozwolenia na budowe? Znajac zycie to pewnie pare tygodni. Czy miales z ty m duzo problemow no i jakie masz POS. Ja chce POS bezdrenazowe bo u mnie jest grunt wilgotny i podejrzewam ze jest wysoki poziom wod gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 16.03.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 djbobo przy budowie domu musisz wystąpić o przepisanie pozwolenia na budowę. Wtedy właśnie robisz projekt poś i zanosisz do starostwa. Jak starostwo zatwierdzi projekt to masz przepisane pozwolenie na budowe i zamiast szamba masz poś w miejscu w którym chciałeś. A poś na zgłoszenie to tylko jak mamy już dom odebrany (czyli nie budowa) Wiem bo przerabiałem to w tamtym roku i poś mam calkiem w innym miejscu niż mialo być szambo, musiałem nawet dzialkę budowlaną powiększać. Zgadzam się z tobą w 100%-tach dodam że nawet nie trzeba przepisywać pozwolenia na budowę, jeżeli starostwo nie wniesie sprzeciwu na zgłoszenie o budowie POS będzie ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.03.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 bardzo odkrywcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 16.03.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 bardzo odkrywcze Ja to wiem bo mam to już za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.03.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 aaaaa, widzisz a ja ciemna masa tylko o burakach starość nie radość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 16.03.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Teoretycznie urząd ma 30 dni Ja czekałem za 60 ale niczego sie nie czepiali tylko tłumaczyli natłokiem pracy a kiedy bym tam nie poszedł to zawsze siedzieli na papierosku. Oczyszczalnie mam drenażową bo do wody mam 2,60m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbobo 16.03.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Dzieki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts